Vinnaren av Ethereums marknadskrasch? Uniswap och DeFi-utbyten

I korthet

  • Handelsvolymen på decentraliserade börser steg i höjden under försäljningen av marknaden förra veckan.
  • Uniswap gynnades mest, och kraschen kan ha hjälpt till att testa DeFi-ekosystemet, enligt dataföretaget Glassnode.

Det är svårt att beskriva marknadsolyckor som den som började förra veckan när Ethereum nedväxlade från en heltidshöjd på 4 357 $ till 1 853 $ på 11 dagar, som ”bra”.

Men det här har varit en bannermånad för decentraliserade utbyten (DEX), och som Ethereum och tillhörande decentraliserad ekonomi (DeFi) tillgångar återvinner några av sina förluster, kryptovalutaanalysföretaget Glassnode ser ljusa fläckar i hela DeFi-ekosystemet för stallmynt och likviditet också.

”Med ökad volatilitet, DEX volymen ökade till all-time highs, ”skrev Glassnode i en 26 maj obduktion. Ganska tidigt i försäljningen, den 19 maj, ägde en rekordvolym på 11,7 miljarder dollar på decentraliserade börser, vilket är särskilt anmärkningsvärt eftersom tillgångspriserna vid den tiden var sjunkande. Dessutom, under den sträckan, ”övergick totalt antal unika 30-dagarshandlare 1 M-handlare för första gången.” Uniswap var den största mottagaren av den användningen, sammanställde 5,7 miljarder dollar i volym och hanterade 80% av alla handlare.

Decentraliserade utbyten, Till exempel Uniswap och SushiSwap, är blockchain-baserade protokoll som gör det möjligt för människor att köpa, sälja och byta tillgångar utan att någonsin behöva ge kontroll över sina medel till en tredje part.

För att göra detta använder decentraliserade börser smarta kontrakt, eller automatiserad kod, på en blockchain, liksom andra DeFi-protokoll – som möjliggör utlåning och handel utan finansiella mellanhänder. Således, medan Coinbase och andra centraliserade växlarnas servrar kunde inte klara den överskjutande handelsvolymen genereras av panikförsäljning (och opportunistiska köp), kan Uniswap på grund av Ethereum blockchain på vilken den är byggd led ingen stilleståndstid.

Ändå har Ethereum blockchain varit pålitlig, men det har kämpat med höga transaktionskostnader – de variabla vägtullarna som fluktuerar beroende på trängsel i nätverket. Under kraschens höjdpunkt gick dessa avgifter till vansinniga nivåer, så många protokoll – inklusive inte bara Unsiwap utan även utlåningsplattformar som Aave och Tillverkare—Kör på Ethereum.

”När kraschen inträffade ökade volymerna allt eftersom större innehavare flyttade risken”, skrev Glassnode. ”Totala transaktioner sjönk eftersom mindre handlare prissattes av att vidta några åtgärder på kedjan.” Enligt Glassnode kom mycket av transaktionsvolymen från överföringar av stallmynt, nämligen Tjudra och USDC, liksom arbitrage-bots.

Men det noterades, trots den nedåtgående prisrörelsen, fungerade nätverket mestadels som avsett. Likviditeten var fortsatt hög och stabila mynt behöll mer eller mindre sin pinn till dollarn. Det är alltid ett problem eftersom prisvolatilitet kan leda till uttag och göra det svårare att få tillräcklig säkerhet. Bortsett från tillfälliga flyttningar till $ 1,02 och $ 0,99, säger Glassnode, ”Ingen av de tre bästa stablecoins som används på Ethereum avviker drastiskt från sin pinne under en längre tid, vilket låter säljare med säkerhet gå ut när de ansåg det lämpligt för stallcoins.”

Under en krasch den 12 mars förra året var det inte fallet. Stablecoin DAI, tänkt att simulera $ 1, började handla för mer än 1,12 $, vilket betyder att det inte var en säker plats under stormen.

Nätverket och DeFi i stort har överlevt ett nytt stridstest. Men, säger Glassnode, det måste upprätthålla likviditet och höga användarnivåer för att förbli hälsosamma: ”Förlust av likviditet försämrar användarupplevelsen, vilket skapar en reflexiv effekt av ännu lägre användare, lägre intäkter och mer likviditetsutgång. För närvarande är tillväxten fortfarande stark och användning av DeFi driver till nya höjder. ”Source link