Vietnamesisk premiärminister uppmanar statsbanken till CBDC-pilot

Den vietnamesiska premiärministern Pham Minh Chinh har uppmanat State Bank of Vietnam (SBV) att genomföra ett pilotprojekt för en digital valuta (CBDC).

Studien för att utfärda en digital valuta med blockchain-teknik förväntas äga rum mellan 2021-2023. Premiärministern lyfte fram detta i sitt beslut om e-statsutvecklingsstrategi mot en digital regering.

Kryptovalutor baserade på blockchain-teknik är helt enkelt en bland flera kärnteknologier som Vietnam hoppas kunna utveckla och behärska. Andra inkluderar artificiell intelligens (AI), big data, augmented reality och virtual reality (AR / VR). Premiärministern sa att dessa kan skapa betydande genombrott och ge gynnsamma förutsättningar för att bygga en digital regering.

Crypto i Vietnam

Det har funnits motstridiga definitioner av kryptovalutor och virtuella tillgångar i Vietnam. Hittills verkar det emellertid finnas ett allmänt samförstånd från myndigheterna. Under många år betonade SBV att kryptovalutor, inklusive Bitcoin, inte lagligen har erkänts i Vietnam. Användningen av kryptovalutor som betalningsmedel är inte heller lagligt erkänd och skyddad. Slutligen har centralbanken hittills inte beviljat licenser för några handelsplattformar för kryptovaluta.

Trots denna skepsis på regeringsnivå är myndigheterna fortfarande fascinerade av potentialen hos digitala tillgångar som är etablerade i en blockchain. Förra året inrättade finansministeriet en grupp för att studera virtuella tillgångar och kryptovalutor och sedan föreslå policyer och hanteringsmekanismer.

Huynh Phuoc Nghia, biträdande chef för Institute of Innovation under University of Economics, Ho Chi Minh City, säger att “digitala pengar är en oundviklig trend.” Enligt honom är det dags för regeringen att studera och genomföra pilotimplementering för kryptovaluta.

Blockchain buffs

Även om de är något skeptiska till kryptovalutor har vietnamesiska myndigheter redan hittat ett sätt att dra nytta av blockchain-teknik. Förra året laddade Vietnams utbildningsministerium upp sina gymnasie- och universitetsexamen till en blockchain.

Den vietnamesiska regeringen efterlyser ytterligare användning av blockchain, inklusive dess elektroniska identifieringssystem (eKYC), även om detaljer ännu inte är tillgängliga. Om det fortsätter i denna takt kan Vietnam komma över Malta i det pedagogiska blockchain-utrymmet.

varning

All information på vår webbplats publiceras i god tro och endast för allmän information. Alla åtgärder som läsaren vidtar på informationen på vår webbplats är strikt på deras egen risk.Source link