Vem får Crypto? Skilsmässor tar ny vändning i Bitcoin-eran

[ad_1]

När ett par skiljs, ska makarna dela upp tillgångarna – men vissa väljer att gömma dem istället. Döljande av tillgångar är ett gammalt problem, men nyligen har det fått en ny vridning när makar (vanligtvis män) försöker undvika skilsmissräkningar genom att spara pengar i hemlig kryptovaluta plånböcker.

Det är ett problem som Sandra Radna känner väl. Long Island skilsmässa advokat representerar för närvarande flera klienter vars en gång rika partners oförklarligt ber om fattigdom.

”I ett fall var mannen en höglönare som tjänade över 1 miljon dollar som investeringsförvaltare men hävdade att allt han hade var ett pensionskonto med 200 000 dollar. Hustrun visste att han hade tillgångar men visste inte var de var,” säger Radna.

De saknade pengarna visade sig vara parkerade i krypto räkenskaper, som Radna lyckades hitta genom rättsmedicinska utredningar och domstolsbeslut.

Hennes framgång med att spåra medlen är anmärkningsvärd eftersom den speglar hur juridiska och redovisningsyrken blir kloka att krypto. Medan berättelser om skilsmässa och krypto inte är nya – rubriker om Bitcoin och äktenskapet började dyka upp 2018 – fler ex-makar får nu händerna på kryptostash som de och deras advokater en gång antog var utom räckhåll.

En stor anledning till detta är människor som Mark DiMichael. En kriminalteknisk specialist hos revisionsföretaget Citrin Cooperman, DiMichael hjälper företag att utrota bedrägerier, men hjälper också skilsmässeadvokater att hitta tillgångar. Tidigare säger han att giriga makar gömde sina pengar på schweiziska bankkonton eller till och med hemliga högar med kontanter, men i takt med att krypto växte i popularitet har fler vänt sig till digitala plånböcker istället – inte minst för att de kan ta bort pengar utan att ens lämna sina Hem.

Men medan kryptotransaktioner kan vara mycket anonyma, säger DiMichael att många blivande skilsmissfusk inte tar de åtgärder som krävs för att täcka sina spår. Istället kommer de att använda en tjänst som Coinbase, som måste registrera kundernas identitet för att följa federala banklagar, och måste svara på stämningsstämningar.

Även makar som är mer försiktiga med att dölja sina kryptotransaktioner är inte klart. Enligt Radna, skilsmissadvokaten i Long Island, har hon erhållit domstolsbeslut för att gripa datorer och genomföra kriminaltekniska granskningar för att söka efter kryptorelaterad aktivitet – inklusive för nämnder av integritetscentrerade valutor som Rusa eller Monero.

Under tiden säger DiMichael att han har byggt sin egen programvara för att analysera olika blockkedjor, vilket innebär att upptäcka till och med en enda transaktion kan vara tillräckligt för att hitta en makas dolda kryptoförmögenhet.

”Så länge du har en plånbokadress har du någonstans att börja”, säger DiMichael och tillägger att han råder makar som fortfarande befinner sig i äktenskapshemmet att hålla utkik efter hårdvaruplånböcker eller pappersplånböcker som innehåller Bitcoin-nycklar som kan ligga huset.

Han tillägger dock att det inte alltid kommer att vara möjligt att spåra kryptotillgångar, särskilt om en make har lyckats flytta dem direkt till en utländsk börs som Binance, som vanligtvis ignorerar amerikanska stämningar.

Inte alla är dock så försiktiga. DiMichael, som säger att han har fått mer än två dussin samtal om att spåra krypto i skilsmässoärenden, konstaterar att makarnas dolda system kan ångras eftersom de inte kan hjälpa till att skryta med sina aktiviteter.

En kvinna ringde mig för att säga att hennes man har berättat för alla sina vänner att han är en kryptval och har varit i den i flera år, säger DiMichael, som tillade att mannen var en tidigare professionell idrottsman och att ärendet pågår.

Och precis som advokater och domare hämtar kryptostashing-system i skilsmässoärenden, så är domare det också. Medan för fem år sedan kan många domare ha blivit förvirrade av Bitcoin, säger Radna att framför allt rättsväsendet i New York – som länge har varit auktoritet när det gäller komplicerade ekonomiska fall – nu är flytande i krypto.

Poängen är att när ett äktenskap går söderut finns det nu en god chans att en partner kommer att äga kryptovaluta som de är skyldiga att dela med sitt ex – och att skilsmissadvokater, till skillnad från tidigare, vet att de har en god chans för att spåra det.

”Den stora missuppfattningen i skilsmässofal är att om en person har investerat i krypto att deras make aldrig kommer att hitta den”, säger Radna.

[ad_2]

Source link