Varför Paraguay inte kommer att göra Bitcoin lagligt anbud

Nayib Bukeles politiska drag i El Salvador gav presidenten stöd från en stor del av kryptovalutaindustrin när det centralamerikanska landet öppnade sina dörrar för Bitcoin som lagligt betalningsmedel.

Nyheten väckte naturligtvis intresset hos flera politiker runt om i världen och orsakade en våg avBitcoin avsikter över Latinamerika. En av de politiker som snabbt hoppade på vågen var Carlos Rejala, en paraguayansk kongressledamot från Hagamos Party.

I början av juni placerade en serie tweets från Rejala honom bland observatörer som nästa politiker som skulle driva på att anta Bitcoin som lagligt betalningsmedel – Paraguay kan bli ”nästa El Salvador”, spekulerade ivriga Bitcoiners.

Rejala lade senare fram sina planer mer konkret och lovade att införa lagstiftning med avseende på Bitcoin i mitten av juli. Men lagstiftaren har sedan klargjort i en intervju med Reuters att han inte har för avsikt att försöka skicka något nära en ”Bitcoin lagligt betalningsmedel” lag. Det skulle vara politiskt ”omöjligt” att göra det, sa han.

Men det hindrar inte Rejala från att försöka göra Paraguay till en mer ”Bitcoin-vänlig” nation, och lagförslag för att införa pro-crypto-reglering i landet är redan långt på väg. Faktum är att VD för Bitcoin.com.py säger att han hjälper till med dess utveckling, förmodligen med hjälp av andra aktiva medlemmar i det paraguaysa kryptosamhället

Men det kan vara så långt som även denna strävan någonsin blir.

Paraguay en Bitcoin-nation? Sakta ner

Paraguays diplomatiska, ekonomiska och juridiska verklighet skiljer sig avsevärt från andra länder som El Salvador eller Venezuela, och förhållandena är för närvarande långt ifrån idealiska för att ändra landets inställning till Bitcoin och andra kryptovalutor.

”Det finns något att förstå när man talar om kryptovalutor i Paraguay: det finns en [legal] grått område, eftersom de inte är reglerade, ”Joaquin Fiorio, grundare av CriptoPy och CCO från Arapy Network, Paraguays första blockchain-nätverk, berättade Avkryptera.

En annan kritisk skillnad, enligt Fiorio, är att Paraguay har ”en av de mest stabila fiatvalutorna i regionen och inflationen är mycket låg.” Med andra ord har det inget behov av Bitcoin på samma sätt som El Salvador kanske. Fiorio säger att landets banker är mycket konservativa och inte har något intresse av att fixa det som inte går sönder.

Dessutom, till skillnad från El Salvador eller Venezuela, där antagandet av kryptovalutor förmodligen var en nödvändighet ur geopolitisk synpunkt, ligger Paraguay i en bekväm position på det globala schackbrädet. Det finns ingen risk för ensidiga sanktioner det skulle påverka dess ekonomi, och dess konservativa lutande president utgör inte ett problem för USA och dess planer för regionalt inflytande.

Och allt detta säger ingenting om Carlos Rejalas, den unga ställföreträdarens ledning, fortfarande mycket tidigt och begränsat.

Hans Hagamos-parti har bara två platser av 80 inom lagstiftarens underhus. Att få de röster som krävs för att genomföra denna typ av lagstiftning kommer att bli praktiskt taget omöjligt. ”Rejala har inte makten att få sin räkning godkänd,” sa Fiorio.

Rejala svarade inte på Avkrypteraförfrågningar om kommentarer, men berättade lagstiftaren Reuters att poängen med hans utkast till lagförslag är att göra det så att ”Paraguayanare eller utlänningar kan arbeta med dessa tillgångar lagligt.”

Behöver Bitcoin legaliseras i Paraguay?

Det är oklart vad Rejala har för avsikt att ”legalisera”, eftersom det för närvarande inte finns något i paraguays lag som uttryckligen gör inköp och försäljning av och med kryptovalutor ett brott.

Enligt Luis Benitez, en programvaruaktivist med öppen källkod i Paraguay som var bland dem som Rejala bjöd in till ett möte för bara några dagar sedan för att diskutera lagförslaget, kommer lagstiftningen sannolikt att syfta till att göra det lättare för banker och finansinstitut att erbjuda kryptotjänster i landet. Detta kan till exempel innebära tillhandahållande av vård för kryptotillgångar.

Benitez, som har varit aktiv i kryptobranschen sedan 2010, berättade Avkryptera att han granskade Rejalas ursprungliga utkast till lagförslaget vid mötet, som ännu inte har införts eller offentliggjorts. Det ursprungliga utkastet, säger Benitez, har många brister som kan göra det svårt att godkänna.

”Detta utkast verkar för mig som ett av de mest olyckliga dokumenten jag har sett i teknikfrågor under de senaste tio åren.” Sa Benitez. ”Det är inte ens klart om begreppen vad en plånbok är och andra viktiga frågor; det föreslår kryptoskatter och [even] en fond mot förluster. ”

Enligt Benitez har det första utkastet till lagförslaget redan skrotats och en uppdaterad version baserad på feedback från mötet är på gång.

Hopp och Bitcoin

Det finns emellertid något glimt av hopp för Bitcoin-troende i Paraguay. Handelsaktiviteten i landet har exploderat för sent, och även om det inte är i nivå med Bitcoin-volymen på platser som Venezuela peer-to-peer-handelsplats är mycket mer dynamiskt i landet sedan BTC slog 20 000 dollar. Fiorio hävdar att det också finns ökad aktivitet från kryptovalutasamhällen i landet, som Bitcoin Paraguay, Hashpy och Team Mineros Sarambi.

Paraguay har för närvarande också billig energi, relativt låga skatter och mycket lite reglering över kryptosektorn. Som sådan är det inte en dålig plats att titta om du är en nyligen förvisad Bitcoin-gruvarbetare som letar efter en ny plats att starta butik.

På detta, Rejala och Fiorio hålla med.

Source link