Varför är det dags att överväga ett decentraliserat utbyte

Så impopulär som denna åsikt kan vara, vaknade du inte ekonomiskt bara för att du köpte krypto. Detta beror på att köp på en centralbörs inte skiljer sig från att använda en bank.

Vi förstår. Många människor i kryptoindustrin får det. Centraliserade börser (CEX) ger i allmänhet det enklaste sättet att få kryptovaluta, med minst krångel, och ger vanligtvis mycket stöd till kunderna.

Detta kan vara en viktig uppsättning funktioner, speciellt för nykomlingar att bli krypto förvirrade av den stora mängden alternativ som står inför dem när de får tag på sina första kryptotillgångar. Detta gör dock deras modell till de finansinstitut som vi redan har.

Hur en CEX är som en bank

Här är några sätt som en CEX liknar en bank:

 • De flesta intuitiva användargränssnitt ser bekanta ut för användare som redan använder traditionella ekonomiska applikationer.
 • Det är ett enkelt sätt att tillåta sömlös köp av krypto med ett bankkonto eller kreditkort (du kan kalla detta en fiat on / off ramp i krypto).
 • Det finns ett företag bakom det som användare kan slå upp och göra due diligence på, kanske till och med en VD de kan tro på.
 • Det finns en kundsupportavdelning med människor som användare kan vända sig till för att få hjälp.
 • Den har djup likviditet – det är mycket osannolikt att nya användare har en order som CEX inte kan fullfölja.

Där en DEX skiljer sig åt

Motsatsen mot CEX är decentraliserade utbyten (DEX). Dessa är kryptobörser utan mellanhand mellan köparen och säljaren, med blockchain-teknik och smarta kontrakt för att avveckla affärer och transaktioner automatiskt.

Men vanligtvis DEX:

 • Har inte de vänligaste användargränssnitten.
 • Drivs inte av ett företag.
 • Har inte kundsupport.
 • Saknar djup likviditet.

Detta gör det understabale varför CEX fortsätter att vara så populära och varför nykomlingar tenderar att köpa sin första krypto från dem. Kanske kan detta mycket väl fortsätta vara fallet under lång tid framöver, eftersom människor alltid vill ha någon form av säkerhet och tröst när de försöker något nytt.

Det finns dock andra aspekter som människor inte överväger när de väljer att köpa krypto från en CEX.

Att köpa krypto gör dig inte ekonomisk revolutionär

Eftersom krypto inte bara är pengar utan också en representation av ekonomisk frihet är det frestande att tänka på dig själv som en frihetskämpe för det nya finansiella systemet bara genom att skaffa dig lite krypto.

Att köpa krypto från en CEX innebär dock att du inte prenumererar på kryptofilosofi eller logiken för decentraliserad finansiering (DeFi).

Nästan alla aspekter av en CEX speglar en bank. Att välja att engagera sig i en CEX skiljer sig inte från att använda en bank och stödja deras sak. Därför stärker deras grepp om det globala finansiella systemet.

Argumenterar för en DEX

Prissättning

Vissa kanske inte har lagt märke till det, men de bästa priserna (antingen köp eller sälj) brukar vara på P2P-plattformar eller DEX. Med en CEX får kunderna fortfarande priser nära ett globalt genomsnitt men är något högre på grund av skillnaden eller spridningen.

Enkelt uttryckt, för att betala för kostnaderna för underhåll av plattformen och de anställda debiterar de kunderna mer för sina köp och ger dem mindre för sina försäljningar.

Precis som i verkliga livet, när kunderna byter pengar, får kunderna bättre räntor hos oberoende växlare än hos banker. Anledningarna är desamma. Banker har dyr infrastruktur och anställdas löner att betala.

Avgifter

Det andra sättet banker och CEX tjänar intäkter på är att ta ut avgifter för varje transaktion som kunder gör. Varje försäljning eller köp har vanligtvis en fast procentandel av handeln som debiteras som en avgift. Varje uttag av krypto som görs från en CEX är också föremål för en uttagsavgift – precis som en bank.

CEX kommer att berätta för kunderna att de ska betala gruvavgifter, men eftersom uttagen sker i satser med andra är det lätt att se hur lite avgiften görs till gruvarbetare.

Kontrollera

Banker och CEX tar fullständig kontroll över fonderna och kontona. Till exempel kommer de i allmänhet att säga att de bearbetar transaktioner inom en viss period eller under kontorstid. Kunder kan begära ett uttag och vänta i timmar, om inte dagar, tills de behandlar det. Som sådan har kunderna inget att säga om när det kommer att hända.

Ett annat exempel är under perioder med hög trafikstockning. Kunderna kan inte kontrollera hur mycket CEX kommer att betala till gruvarbetare för transaktionerna. De måste bara sitta och hoppas att de betalar tillräckligt.

Manipulation

Kunder kan begära att stänga sitt konto, men de har inget sätt att veta om CEX rensade personlig information från deras databaser. Kunderna har inget sätt att veta att de säger att det är sant.

Finns det tusentals handlare på sina plattformar? Eller bara robotar. Finns det stora volymer av affärer och djupa orderböcker? Eller matas alla falska data till systemet? Har de reserver som står bakom saldot? Bitfinexs Tether löstes med amerikanska tillsynsmyndigheter för 18,5 miljoner dollar efter att det fångades ljuga om reserver.

Äganderätt

Detta är kanske den viktigaste punkten som kryptoköpare på CEX inte inser. De äger inget annat än ett konto på CEX.

Att använda en DEX är ett uttalande för krypto

Mer än bara pengar är krypto en filosofi om ekonomisk frihet. Men med CEXs tappar kunder ofta på vissa av dessa friheter och kontroll. Det är bara DEX som erbjuder:

 • Friheten att ange priset att du vill köpa deras tillgångar. Gillar du inte det erbjudna priset? Erbjud dina egna på DEX.
 • Friheten att välja avgifter eller hur mycket man ska betala till nätverksvaliderarna för att verifiera och validera transaktioner. Vill du ha det snarast? Betala sedan en premie. Villig att vänta? Betala sedan en lägre gasavgift.
 • Friheten att kontrollera hur pengarna används. Vill du ta bort kontot? Tja, kunder behöver inte ens en med riktigt decentraliserade DEX-enheter.
 • Äganderätten. Med DEX har du alltid kontroll över dina medel med gränsöverskridande gränssnitt. Du behöver aldrig logga över din krypto. De lämnar aldrig din plånbok om du inte sätter dem eller spenderar dem eller sparar dem eller byter dem.

Crypto och DeFi öppnar så många nya möjligheter för människor varje dag, vilket ger mer och mer tillgång till finansiering för dem som vanligtvis skulle avvisas av banker och av CEX.

Det är helt okej att använda en CEX. Men om du letar efter mer kontroll över dina kryptoekonomier kan en DEX vara ett bättre alternativ.

varning

All information på vår webbplats publiceras i god tro och endast för allmän information. Alla åtgärder som läsaren vidtar på informationen på vår webbplats är strikt på deras egen risk.Source link