Varför Aave ger avkastningsodling till sin DeFi-plattform

[ad_1]

I korthet

  • Trots populariteten för likviditetsbrytning har Aave aldrig genomfört ett program för brytning av likviditet.
  • Tack vare ett användarförslag har det börjat ett tremånadersprogram som börjar idag.

Under “DeFi-sommaren” 2020, Förening förde värmen genom att dra ut ett gammalt koncept, likviditetsbrytning. Dess villighet att belöna långivare och låntagare i dess COMP-styrningstoken bidrog till att göra det till största långivaren i alla Ethereum.

Nu, i ett försök att hålla takten, decentraliserad finansiering (DeFi) konkurrent Aave testar sitt eget program för utvinning av likviditet. Från och med idag betalar plattformen sina användare i Staked Aave (stkAAVE) när de lånar ut eller lånar Ethereum, Wrapped Bitcoin eller stallmynt DAI, GUSD, USDC och USDT. Och vi pratar inte om några extra öre.

Decentraliserad finansiering är den avdelningstitel som ges till blockchain-baserade protokoll som tar bort finansiella mellanhänder, vilket gör utlåning och upplåning möjlig utan låneansvariga eller kreditkontroller.

Likviditetsbrytning, även känd som ”avkastning jordbruk, ”Innebär att din kryptovaluta samlas i en fond så att den kan lånas ut till andra – inte mycket annorlunda från ett sparkonto eller insättningsintyg (den senare betalar mer i utbyte mot oförmåga att flytta den). I utbyte mot att tillhandahålla utbytet eller protokollet med likviditet belönar det dig med en annan typ av token.

Aave-användare tjänar redan insatsbelöningar för att satsa (dvs. låsa upp) Aaves ursprungliga token samt ränta på sina insättningar. Detta program gör det möjligt för dem att tjäna ytterligare belöningar i stkAAVE. Insatt Aave motsvarar värdet AAVE, vilket för närvarande är prissatta enligt Nomics, nära $ 400. Till konvertera till AAVE-styrningstoken måste de vänta tio dagar efter att de fått det.

Om du någonsin undrat vad som kommer ut av DeFi-styrning, som placerar ansvariga användare för att vägleda protokollet var detta en av de sakerna. Aave Improvement Proposal (AIP) 16, framlagt av riskkapitalisten och AAVE-användaren Anjan Vinod, krävde likviditetsbrytning som ett sätt att locka kapital och se till att låntagare kan få de lån de behöver. Dessutom hävdade han att det skulle få folk att byta till Aaves version 2, som introducerades i december 2020. Mycket av protokollets kapital är fortfarande låst i v1, föreslog förslaget, på grund av höga gasavgifter på Ethereum blockchain, som protokollet är byggd ovanpå; användarna hade inte tillräckligt med skäl att flytta pengarna.

”Genom att bara införa belöningar för likviditetsbrytning på Aave v2, kommer likviditetsleverantörer och låntagare naturligtvis att migrera mot den mer optimerade versionen”, skrev Vinod.

Det beror på att belöningarna på v2 är superladdade. Just nu annonserar AAVE v2 långivarna med en rörlig ränta på 18% på Tether stablecoin, medan låntagarna får upp till 36%. I v1 är dessa priser 1% respektive 7%.

När det gäller nitty gritty fördelas belöningar för likviditetsbrytning lika mellan långivare och låntagare; för ETH och WBTC tar långivarna 95%. Plattformen kommer att distribuera 2200 stkAAVE (värt cirka 1 miljon dollar) varje dag proportionellt till de sex likviditetsmarknaderna baserat på deras storlek. Programmet körs fram till 15 juli, då Aave-användare kan rösta för att förnya, avbryta eller ändra det.

Aave spelar ikapp. Uniswap experimenterade med likviditetsbrytning i oktober och november förra året. Compound har under tiden kört sitt program sedan juni. Enligt en Messari-rapport hade Compound mer än 5 miljarder dollar i utestående lån vid slutet av första kvartalet 2021, jämfört med mellan 1,5 och 2 miljarder dollar för Aave.

[ad_2]

Source link