Vad vill Elizabeth Warren exakt att SEC ska göra med kryptobörser?

I korthet

  • Senator Warren skickade ett brev till SEC-ordförande Gary Gensler.
  • Hon vill veta vilken myndighet byrån har för att reglera utbyte av kryptovalutor.

USA: s senator Elizabeth Warren (D-MA) har länge förespråkat konsumentskydd. Nu fortsätter hon sin strävan att skydda kryptovalutainvesterare.

Senare Warren kallade kryptovaluta för en ”mycket ogenomskinlig och flyktig marknad” i ett brev till Securities and Exchange Commission (SEC) ordförande Gary Gensler igår. Senare Warren begärde att byrån skulle svara senast den 28 juli med information om SEC: s tillsynsmyndighet över kryptovalutautbyten och deras användare.

Även om det skulle vara lätt för förespråkare av kryptovaluta att måla Warren som en skurk med tanke på hennes tidigare uttalanden att det är ett ”fjärde klassens alternativ till verklig valuta” hennes brev träffar slutligen flera frågor som till och med oroar några av dem inom branschen.

Senator Warren, som är ordförande för senatens bankkommitténs underkommitté för ekonomisk politik, nämner fyra frågor som hon ser som riskfaktorer för konsumenterna.

För det första säger hon att kryptovalutabörser inte regleras som börser, ”även om de delar många funktioner i traditionella värdepappersbörser.”

För det andra pekar hon på Genslers egen antagning i maj att varken SEC eller Commodity Futures Trading Commission (CFTC) har ett regelverk. Som ett resultat gör statliga penningöverföringslagar tunga lyft. Enligt Warren, ”Dessa regler var ursprungligen inte utformade för att ge övervakning för sofistikerade, utbytesliknande operationer och är otillräckliga för att säkerställa en säker kryptovalutamarknad.” De är också besvärliga för kryptoföretag, som måste jonglera 50 olika uppsättningar regler.

För det tredje föreslår senator Warren att det är vanlig praxis inom branschen att förfalska handelsvolymer. Hon citerar en rapport från maj 2019 från Crypto Index Fund Manager Bitwise Asset Management till SEC som tyder på att 95% av CoinMarketCaps Bitcoin handelsvolymen var ”falsk och / eller icke-ekonomisk till sin natur.” Hon tror att detta motsvarar marknadsmanipulation och drar handlare och deras pengar till investeringar som kanske inte är så attraktiva som de verkar.

Slutligen ger hon ett kanske oavsiktligt utrop till decentraliserade börser och noterar att centraliserade börser som Coinbase inte registrerar enskilda transaktioner på en blockchain men kan samla handlarnas pengar tillsammans. Med tillgång till enskilda användares medel ”kan de också bedriva metoder som egenhandel och tvätthandel för att dra nytta av sina kunder utan tillräcklig information.” (Wash-trading är ett sätt att pumpa upp handelsvolymer och manipulera marknaden.) Säg det tillsammans nu: Inte dina nycklar, inte din krypto.

Med hänvisning till en rapport från Federal Trade Commission från februari 2021 säger senator Warren att nästan 7000 människor förlorade sammanlagt 80 miljoner dollar från kryptokurrencybedrägerier från oktober 2020 till mars 2021 ensam – även om de inte nödvändigtvis kommer från mynt och tokens som handlas på Coinbase och större centraliserade utbyten. Och Warren nämner sina egna problem med decentraliserad finansiering (DeFI), utlöpningen av blockchain-baserade protokoll som möjliggör finansiella instrument utan traditionella finansiella mellanhänder.

För att få klarhet i SEC: s strategi för kryptovaluta ber hon SEC att svara på flera frågor, inklusive hur mycket myndighet SEC har för att reglera kryptobörser och om decentraliserade börser faller inom sin egen kategori.

Dessutom vill hon veta om tillgångarna på kryptobörser skiljer sig från tillgångarna på traditionella värdepappersbörser och därför kräver ytterligare regler. Hon frågar också om kryptovalutabörser fungerar rättvist och om SEC har identifierat några problem. Crypto-handlare kanske tror det Coinbaseoch Binances förkärlek för att gå offline under extrema prisfall kan utgöra ett problem.

Slutligen, frågar Warren, behöver USA samordna med internationella aktörer för att reglera globala utbyten som Binance?

Om någon kan svara på dessa frågor är det Gary Gensler. SEC-ordföranden, som en gång undervisade i en MIT-kurs om blockchain-teknik, har liknande efterlyste tillsyn över kryptovalutabörser, samtidigt som man påpekar att en del av det kan falla utanför SEC: s jurisdiktion. När allt kommer omkring tror byrån inte att Bitcoin och Ethereum – de två mest populära kryptotillgångarna på börser – är värdepapper. I linje med Warren ser han också SEC: s huvudroll som konsumentskydd.

Oavsett frågeställningen i frågorna, med tanke på kryptovalutans regleringsstatus i USA, är de väl värda att svara på.Source link