Vad kommer att hålla tillbaka Bitcoin Adoption i El Salvador? Dollaren, säger JP Morgan

I korthet

  • JP Morgan-analytiker har tvivlat på El Salvadors planer på att göra Bitcoin till ett lagligt betalningsmedel.
  • Det beror till stor del på att El Salvador redan har en valuta – den amerikanska dollarn.

I en forskningsrapport som publicerades förra veckan räknade JP Morgan-analytiker några av de potentiella problemen med El Salvadors planer på att göra Bitcoin dess andra officiella valuta.

Som det visar sig är en huvudutmaning dess först officiell valuta, dollarn – åtminstone enligt analytiker vid den globala investeringsbanken.

Bitcoin kommer förmodligen inte att staplas för bra mot dollarn som ett sätt att skicka överföringar, säger JP Morgan, såvida inte den lokala regeringen kan förbättra infrastrukturen. Banken citerar ett nytt studie från Johns Hopkins University tyder på att kostnaden för överföring av överföringar i Bitcoin är “nästan dubbelt så stor” som att göra liknande transaktioner i amerikanska dollar, även om det medger att dessa siffror kan vara alltför pessimistiska.

Det är ingen liten oro. Landet är starkt beroende av överföringar, ofta i USD; 2020 uppgick sådana penningöverföringar till cirka 24% av El Salvadors BNP, per Världsbanken.

Det komplicerade är El Salvadors byte från colón till dollar 2001. Forskarna tycker att dollarisering i ett bimonetärt system lämnar landet mer känsligt för prissvängningar. Och Bitcoin är redan en flyktig marknad.

JP Morgan noterade flera andra problem i El Salvadors plan att göra Bitcoin till ett lagligt betalningsmedel, inklusive blockchains oförmåga att hantera tillströmningen av ny “on-chain” betalningsaktivitet och de höga avgifterna för varje transaktion i Bitcoin-nätverket. När priset och den totala handelsvolymen för Bitcoin ökar, det gör också kostnaden för att använda blockchain.

President Nayib Bukele har sagt att salvadorska handlare kommer att behöva acceptera Bitcoin tillsammans med amerikanska dollar, men som banken påpekar är Bitcoin ett fruktansvärt bytesmedel. Det mesta av det befintliga Bitcoin-utbudet är “låst i illikvida enheter”, med “mer än 90% byter inte händer på mer än ett år.”

JP Morgan pekar också på Internationella valutafondens senaste skepsis kring El Salvadors Bitcoin-ambitioneroch varnar för att Bukele “komplicerar” en viktig ekonomisk relation.

El Salvador godkände sin så kallade “Bitcoin-lag” i juni. Ett amerikanskt kryptoplånboksföretag som heter Strike spelade en viktig roll när det gällde lagstiftningen. dess VD, Jack Mallers, har gjort PR för landets Bitcoin-experiment de senaste månaderna. Avgörande är att Strike faktiskt inte är licensierat som penningssändare i någon stat förutom Washington. Advokater berättade Avkryptera att skicka Bitcoin från USA till El Salvador genom Strike kan skapa juridiska komplikationer.

Salvadoraner är inte precis i kö för utrullning av Bitcoin. Enligt pollningsdata från El Salvadors industri- och handelskammare anser 96% av företagen och 92% av de enskilda konsumenterna att acceptera Bitcoin bör vara frivilligt snarare än obligatoriskt.

Bitcoin kommer att bli landets andra officiella valuta i början av september.Source link