Vad är SushiSwap? Hur man köper SUSHI (2021)


I korthet

  • SushiSwap är ett populärt Ethereum-baserat decentraliserat utbyte (DEX) som tillåter användare att byta tokens, tjäna belöningar via avkastningsodling och mer.
  • Det gafflades från ledande DEX Uniswap, som det ursprungligen dränerade likviditet från via en process som kallades ”vampyrbrytning”.

Decentraliserade börser (DEX: er) gör det möjligt för användare att handla direkt med varandra utan att gå igenom en central mellanhand, t.ex. Coinbase och Binance. Det betyder att de kan erbjuda tillgång till ett bredare utbud av kryptovaluta-tokens och finansiella tjänster än vad du hittar på populära centralbörser, plus de tillåter handel utan mellanhand eller behov av att tillhandahålla identifierande information.

SushiSwap har framstått som en populär rival till den ledande DEX, Uniswap, vilket är vettigt: det är faktiskt baserat på Uniswaps kod!

Även om SushiSwap hade en kontroversiell och dramafylld lansering har den sedan stabiliserats och idag har den en polerad design, plus ett växande utbud av decentraliserad finansiering (DeFi) Produkter och tjänster som avkastningsjordbruk, SUSHI-symboler, utlåning och nya symboler. Så här blir du en “DeFi-kock” med SushiSwap, plus en titt på dess flyktiga historia och SUSHI-token.

Vad är SushiSwap?

SushiSwap är en Ethereum-baserat decentraliserat utbyte som låter dig byta ett brett utbud av tokens, samt delta i andra finansiella tjänster. Den har ingen central myndighet eller mellanhänder. Istället är det beroende av smarta kontrakt – eller kod som automatiserar processer – och likviditet som tillhandahålls av andra användare för att slutföra affärer. SushiSwap liknar Uniswap, som också körs på Ethereum, liksom Binance Smart Chain-baserad PancakeSwap.

Historien om SushiSwap

SushiSwap lanserades i augusti 2020 och fick snabbt kontroverser. Den pseudonyma skaparen Chef Nomi och hans medarbetare kopierade (eller gafflade) öppen källkod från Uniswap, men gjorde en nyckeländring: tillägget av ett styrelse-token, SUSHI, som användare kan köpa och tjäna för att få säga till i framtiden för DEX.

Tillsammans med den anmärkningsvärda förändringen ville SushiSwap krossa Uniswap och ta sin tron ​​som den mest populära Ethereum DEX. Skaparna utformade ett system för ”vampyrbrytning” för att tömma likviditet ur Uniswap via incitament: genom att tillhandahålla SUSHI i utbyte mot användarnas Uniswap liquidity pool (LP) tokens. Dessa LP-tokens skulle sedan bytas mot de ursprungliga tillgångarna som placerades i Uniswap-likviditetspoolerna, vilket skapar likviditet för SushiSwap istället.

Om det inte var djärvt och kontroversiellt nog kom en ny twist innan vampyrbrytningskampanjen kunde slutföras: Kocken Nomi tog ut SUSHI för cirka 14 miljoner dollar från DEX: s utvecklingsmedel för Ethereum – på Uniswap, inte mindre. SUSHIs pris sjönk och Nomi anfölls av användare som trodde att de just hade lurat eller ”mattat” den nybildade SushiSwap-gruppen.

Nomi vände om kursen och returnerade pengarna och bestämde sig till slut för att dra sig ur SushiSwap. Kontroll över projektet överlämnades till Sam Bankman-Fried, chef för Alameda Research och centraliserad derivathandelsplattform FTX, som övervakade det framgångsrika slutförandet av kampanjen för vampyrbrytning. Han överförde sedan kontrollen till många betrodda samhällsmedlemmar och säkerställde SushiSwaps decentraliserade framtid. Till användarnas lättnad har SushiSwap upplevt en mycket mindre tumultartad körning sedan dess.

Hur fungerar SushiSwap?

Liksom Uniswap är SushiSwap byggt på ett AMM-system (Automated Market Maker) som använder de ovannämnda smarta kontrakten för att slutföra transaktioner. Tokens tillhandahålls av andra användare via likviditetspooler. Andra SushiSwap-användare låser in sina medel i tokenpar till dessa pooler, vilket ger de medel som behövs för att slutföra swappar. Dessa användare belönas sedan med en liten andel av avgifter som genereras av affärer, en process som kallas avkastning jordbruk.

Utöver symbolbyten erbjuder SushiSwap andra DeFi-funktioner, såsom möjligheten att sätta SUSHI-mynt i nätverket och tjäna belöningar, samt delta i utlåningstjänster och köpa nyligen erbjudna tokens DeFi-startups via sin MISO-tjänst.

Visste du?

SushiSwaps samhälle ger en enorm mängd likviditet: mer än 3 miljarder dollar över 1300+ tokenpar när detta skrivs.

Vad är så speciellt med det?

Även om det började med Uniswaps kodbas har SushiSwap gjort betydande förändringar för att skilja sig från sin inspiration (och rival). SUSHI-token var en DeFi-innovation som i slutändan ledde till att Uniswap antog ett liknande tillvägagångssätt och gav användarna inte bara ytterligare medel för att generera belöningar utan också ett uttalande i framtiden för DEX.

Även om Uniswap har samlat in riskkapitalfinansiering och har ett centralt, centraliserat utvecklingsteam, sträcker sig SushiSwaps decentraliserade, samhällsinriktade etos bortom själva DEX.

Så här gör du din första handel på SushiSwap

Som med andra DEX-enheter behöver du en kryptoplånbok som MetaMask, WalletConnect eller Gitter för att använda SushiSwap. Det fungerar också med Coinbase Wallet, som inte kräver ett konto med den centraliserade Coinbase-börsen. Till skillnad från centraliserade börser gör SushiSwap inte att du registrerar ett konto eller tillhandahåller identifierande information – du behöver bara en plånbok. Du kan dock inte använda ett bankkort eller bankkonto för att köpa krypto med fiatvaluta på SushiSwap.

När du väl är inloggad med en plånbok, gå till ”Swap” -funktionen på SushiSwap och välj vilken kryptovaluta i din plånbok (som Ethereum) du vill handla och vilken symbol du vill handla för. SushiSwap tillåter vem som helst att skapa ett handelspar och upprätta en likviditetspool, så det stöder ett mycket brett utbud av Ethereum-baserade tokens samt andra mynt inslagna för användning i Ethereum.

När du väl har valt vilka tokens som ska bytas in anger du beloppet på din token som du vill byta och SushiSwap berättar hur mycket av den andra token du får i utbyte. Om du är nöjd med växelkursen klickar du på den regnbågsfärgade Swap-knappen för att genomföra transaktionen. Det kan ta några minuter att slutföra affären, men om den lyckas med framgång kommer de nya tokens att visas i din plånbok.

Var och hur man köper SUSHI

Du kan naturligtvis byta mot SUSHI på SushiSwap eller till och med på Uniswap. Om du föredrar att köpa SUSHI-tokens någon annanstans och sedan ta med dem till SushiSwap kan du också göra det. SUSHI-tokens finns att köpa från ett brett utbud av börser, inklusive Coinbase, Binance, FTX och Huobi Global.

Här är en titt på hur du kan köpa SUSHI på Coinbase. I det här exemplet vill vi köpa SUSHI till ett värde av $ 250 med ett länkat bankkonto, och efter att ha tagit sin transaktionsavgift erbjöd Coinbase att skicka tillbaka 28,47 SUSHI i gengäld. Om villkoren är förenliga med din egen transaktion, klicka på ”Köp nu” så kommer SUSHI snart att visas i ditt Coinbase-konto.

Hur fungerar staking? Vad är xSUSHI?

Med SushiSwap kan du sätta (eller låsa) dina SUSHI-tokens i nätverket för att få successiva belöningar över tiden. Enligt DEX omfördelas 0,05% av de totala bytesavgifterna till användare som är proportionella mot mängden SUSHI de har satsat. När du satsar din SUSHI får du xSUSHI att hålla fast vid. xSUSHI ger dig rösträtt och förvärrar dina belöningar över tiden. När du tar ut dina pengar kommer du att få tillbaka ditt ursprungliga SUSHI-belopp plus hur mycket extra du också tjänat i belöningar minus avgifter.

Framtiden

Mycket som SushiSwap dök upp ur ingenstans för att utmana den dominerande Uniswap är DEX-marknaden inte statisk. Uniswap, till exempel, fortsätter att upprepa sitt koncept och lanserade sin v3 DEX i maj 2021. Dessutom börjar DEXs få dragkraft på andra blockkedjor förutom Ethereum, särskilt PancakeSwap och BurgerSwap på Binance Smart Chain.

SushiSwap har redan expanderat avsevärt sedan dess omstridda lansering och överföring av kraft, och lanserar nya funktioner som BentoBox, en plattform som ytterligare DeFi-tjänster kan byggas på. Appen har också sett en betydande översyn av visuella och gränssnitt som är mycket mer polerad och lättare att förstå, och flyttade till den enklare sushi.com URL.

Liksom andra Ethereum-baserade appar och plattformar har SushiSwap sett stigande gas- och transaktionsavgifter på grund av hög trafikstockning. Med tanke på att SushiSwap nu expanderar till andra blockkedjor och omfattar lager-2-skalningslösningar för att minimera avgifter och påskynda transaktionsbekräftelser.

SushiSwap har lanserat en version av sin DEX på Polygon (fd Matic) blockchain och har skapat en bro som låter användare flytta Ethereum-tillgångar fram och tillbaka mellan de två DEX-enheterna.

Visste du?

Det finns många decentraliserade utbyten där ute. Klicka här för att lära dig om några av de andra populära alternativen och hur de jämför.

Source link