Vad är Solana? Ett skalbart, decentraliserat nätverk för Dapps


I korthet

  • Solana är en blockchain designad för att stödja massiv skalning av decentraliserade applikationer (dapps).
  • Det hävdar en maximal genomströmning på mer än 50000 TPS och block gånger så låga som 400 ms.

Decentraliserade applikationer, eller dapps, anses allmänt vara ett av de viktigaste användningsfallet för blockchain teknologi.

Under de senaste åren har dapps kommit i snabb takt, med dapp-utvecklare som lanserar allt från spel till decentraliserad finansiering (DeFi) plattformar på blockchain – och en samtidigt explosion i användarnas intresse.

Men det finns ett problem. De allra flesta av dessa dapps kör på Ethereum, som har kämpat för att hålla jämna steg med den häftiga efterfrågan – vilket har lett till trängsel i nätverket och stigande transaktionsavgifter.

Nu syftar Solana, en blockchain-plattform som började 2017, att gå in i brottet och lyckas där Ethereum för närvarande kämpar.

Vad är Solana?

Solana är ett avancerat blockchain-projekt med öppen källkod som vill utnyttja flera banbrytande tekniker för att driva nästa generation dapps.

Projektet fokuserar på att tillhandahålla en mycket skalbar, säker och maximalt decentraliserad plattform som kan stödja potentiellt tusentals noder utan att offra genomströmningen – vilket hjälper till att undvika några av de utmaningar som konkurrerande system står inför.

Det grundades 2017 under ICO och samlade in mer än 25 miljoner dollar över olika privata och offentliga försäljningsrundor. Plattformen gick till mainnet i mars 2020, men fungerar fortfarande som en betaversion.

Hur fungerar Solana?

En av Solanas viktigaste särdrag är dess ProS of Stake (PoS) konsensus system, vilket förstärks av något som kallas Tower Consensus. Detta är en variant av ett system som gör det möjligt för distribuerade nätverk att nå enighet trots attacker från skadliga noder, så kallad PBFT (Practical Byzantine Fault Tolerance).

Solanas implementering av PBFT tvingar en global tidskälla över blockkedjan genom ett andra protokoll som kallas Proof of History (PoH). Detta ger i huvudsak en krönika av tidigare händelser på blockchain, vilket säkerställer att det finns en gemensam post av vad som hände och när för permanent referens.

Tower Consensus utnyttjar den här synkroniserade klockan för att minska processorkraften som behövs för att verifiera transaktioner, eftersom tidsstämplarna för tidigare transaktioner inte längre behöver beräknas. Detta hjälper Solana att nå en genomströmning som dvärgar de flesta konkurrenter (mer om detta senare).

Utöver detta inkluderar Solana ett antal andra innovationer som hjälper den att sticka ut från tävlingen. Bland dessa är dess transaktionsparalliseringsteknik, känd som Sealevel. Detta möjliggör en parallell smarta kontrakt runtime som optimerar resurser och säkerställer att Solana kan skalas horisontellt över GPU: er och SSD-enheter, vilket skulle hjälpa plattformens skalning att möta kraven.

Solana nixar också helt mempool-systemet som används av andra plattformar och vidarebefordrar istället transaktioner till validerare redan innan den tidigare transaktionen är klar. Detta hjälper till att maximera bekräftelseshastigheten och öka antalet transaktioner som kan hanteras både samtidigt och parallellt. Denna teknik är känd som ”Gulf Stream”.

Vad är så speciellt med det?

När det gäller decentraliserade applikationer är hastigheten viktig. Såsom framgår av flaskhalsarna som Ethereum-nätverket för närvarande står inför. Solana lider emellertid för närvarande inte av dessa problem på grund av sin höga genomströmningsarkitektur.

Solana hävdar att dess blockchain klarar mer än 50 000 transaktioner per sekund (TPS) vid toppbelastning, vilket skulle göra det förmodligen den snabbaste blockchain som för närvarande fungerar. För att sätta detta i perspektiv är detta nästan 1000 gånger snabbare än Bitcoin (max genomströmning ~ 5-7 TPS) och mer än 3000 gånger snabbare än Ethereum (max genomströmning ~ 15 TPS).

Dessutom hävdar Solana en genomsnittlig blocktid på 400 till 800 millisekunder och en genomsnittlig transaktionsavgift på 0,000005 SOL (eller en liten bråkdel av en cent). Detta i kombination med sin massiva skalbarhet gör det väl positionerat för att betjäna decentraliserade applikationer som kan stödja potentiellt tiotusentals samtidiga användare utan att knäcka under belastningen.

Solana uppnår denna skalbarhet utan att använda sig av andra skikt eller off-chain-teknik och använder inte någon form av skärning. Detta gör det till ett av få lager 1-blockkedjor som kan uppnå mer än 1000 TPS.

Till skillnad från vissa plattformar kan praktiskt taget vem som helst komma igång med en Solana-validator och hjälpa till att säkra nätverket. Processen är helt tillståndlös, även om användarna kommer att behöva underhålla en del grundläggande hårdvara för att delta – nämligen en server som uppfyller minimispecifikationerna som beskrivs här. Totalt har nätverket för närvarande nära 1000 validerare, vilket gör det till en av de mer distribuerade blockkedjorna.

Vem bygger på Solana?

Liksom många smarta plattformar från 2017-eran har Solana redan ett välutvecklat och snabbt växande ekosystem av dapps, varav många passar helt in i DeFi-nischen. Några av Solanas mest populära dApps inkluderar för närvarande:

  • O3Swap: Ett kedjeaggregationsprotokoll kompatibelt med Ethereum, Binance Smart Chain, NEO och Huobi Eco likviditetskällor.
  • 💰 SolStarter: En kommande IDO-startplatta för projekt som bygger på Solana.
  • 💻 Arweave: Ett decentraliserat datalagringsprotokoll som ser ut att erbjuda permanent, massivt redundant fillagring.
  • 📈 Syre: Ett DeFi prime-mäklarprotokoll som tillåter användare att extrahera värde från sina lediga tillgångar.

Vad är SOL-token?

Solana, som de allra flesta smarta kontraktsplattformar, har sin egen inhemska gas-token – känd som SOL. Som gas-token kommer alla transaktioner och smarta kontrakt på Solana att konsumera SOL.

SOL-token kan också satsas för att stödja säkerheten i nätverket, så att användarna kan tjäna en del av inflationen som en belöning. Även om funktionen för närvarande inte är tillgänglig kommer SOL-tokens också att användas för kedjestyrning så småningom.

Token lanserades först på Solana beta mainnet i mars 2020 och är för närvarande en av de 20 största kryptovalutorna efter marknadsvärde.

Var och hur ska jag köpa SOL?

Som en av de mest populära kryptovalutorna finns det ingen brist på börser som stöder SOL. Enligt CoinMarketCap erbjuder nu mer än ett dussin börser SOL-handelspar, inklusive tunga hitters som Binance, Huobi Global och Bitfinex.

Just nu är Binance den överlägset mest populära börsen för SOL och har fyra handelspar: SOL / USDT, SOL / BTC, SOL / BUSD och SOL / BNB.

Här kommer vi att ta en titt på hur man köper SOL på Binance med Tether (USDT).

Steg 1: Skapa ditt Binance-konto och fyll på ditt saldo med USDT.

Steg 2: Gå till SOL / USDT spotmarknaden och navigera till orderpanelen längst ner på sidan.

Steg 3: Välj marknadsfliken och ange hur mycket USDT du vill spendera på SOL. Klicka på knappen ”Köp SOL” för att slutföra beställningen

Steg 4: Det är allt! Din SOL kommer att behandlas till bästa tillgängliga pris och kommer sedan att göras tillgänglig i ditt Binance-kontosaldo.

Solana: Vart är det på väg?

Även om Solana har utvecklats sedan 2017, har det bara fungerat på sin beta mainnet sedan mars 2021 och det finns ingen tydlig tidslinje för när den här taggen kommer att tas bort. Men till skillnad från de flesta betaplattformar är Solana redan produktionsklar, och betataggen hänför sig främst till mindre buggar eller hicka som fortfarande kan finnas.

När det gäller vad som är nästa för Solana kommer plattformen att vara värd för Solana Season Hackathon mellan 15 maj och 7 juni 2021, där lag kan tävla om att vinna en andel på upp till 1 miljon dollar i priser.

Utöver detta lovade fem nya kryptofonder nyligen 20 miljoner dollar vardera för att stödja utvecklingen av projekt som bygger på Solana i Kina – vilket hjälpte plattformen att stärka sin globala räckvidd.

Denna berättelse uppdaterades för att klargöra Tower Consensus.

Source link