Vad är SafeMoon och varför pratar så många om sin nya plånbok?


I korthet

  • SafeMoon är en kryptovaluta med ett marknadsvärde på 2,5 miljarder dollar.
  • Den beskattar varje transaktion och omfördelar tokens till innehavare.

Om du har rullat förbi hashtaggen #SAFEMOONWALLET som blaringar på Twitter idag, kanske du inte har insett att symbolen med ett marknadsvärde på 2,5 miljarder dollar – ibland hånat som en Ponzi – har några faktiska produktnyheter.

Cryptocurrency-projekt SafeMoon idag öppnade registreringar för en stängd beta version av plånboken. Det välkomnar 500 användare att testa produkten, som påstås innehålla SafeMoon-token.

Sedan tillkomsten av kryptovaluta har dussintals Bitcoin gafflar, Ethereum wannabes och till och med Dogecoin knockoffs har pumpats i några dagar bara för att dumpa för alltid i soptunnan på CoinMarketCaps servrar. Om de inte uppfyller något verktyg utöver monetära transaktioner, köper människor inte ”shitcoins” på lång sikt.

SafeMoon, som på ett ”säkert” sätt för en token att gå upp i pris, har försökt ett mycket icke-Bitcoiner-sätt att uppmuntra människor att hålla sina tokens, som vid denna tidpunkt inte kan spenderas på något annat än andra kryptovalutor.

Täck öronen, Grover Norquist, men så här gör det: en skatt på 10% på varje transaktion, oavsett om det är köp eller försäljning. En del av skatten går också direkt in i en likviditetspool. Istället för att minska utbudet för att få en prishöjning är tanken att detta stabiliserar SafeMoons prisgolv. Hälften av avgiften delas mellan de återstående innehavarna, baserat på antalet poletter de äger. SafeMoon kallar dessa belöningar ”reflektioner”.

I teorin kan det, varje gång en val tar ut pengar, skapa ett kortvarigt stänk men inga långvariga krusningar.

I praktiken har priset på SafeMoon varit överallt sedan lanseringen i mars 2021. Enligt data från CoinGecko är det för närvarande cirka 60% lägre än någonsin, men upp 9624% från det inledande läget. Ändå förblev golvet på liknande nivåer efter att ha fallit ner från en majstöt. Med extra tokens i sina händer, de som HODL hade förmodligen inte panik. Och åtminstone några av dem som köpte på toppen väntar på att få reflektioner som tar dem tillbaka till noll – men de måste vänta på att andra ska göra transaktioner först, vilket har lett till att många kallar SafeMoon ett Ponzi-schema.

SafeMoon-pris under de senaste 90 dagarna. Bild: CoinGecko

Tokens omfördelningsmekanism har gjort det svårt för börser, som har till uppgift att hjälpa de beskattade tokens att komma in i kundernas plånböcker. För närvarande sker mest handel på decentraliserad börs PancakeSwap och på Cayman Islands-registrerade börs BitMart.

Även om BitMart listade SafeMoon i april, hade det inte tokenomics-schemat helt integrerat för att möjliggöra dagliga reflektioner. Det planerade istället att lägga till reflektioner i användarnas plånböcker varje månad. Den avslutade den första distributionen den 12 maj.

Detta förklarar en del av överklagandet av en plånbok exklusivt för SafeMoon, vilket lovar ”integrerad [sic] tokenomics ”. SafeMoon kan ytterligare uppmuntra människor att lagra tokens i sin officiella plånbok genom att sänka skatten på vissa transaktioner.

Men precis som Ethereum Max, en tveksam ERC20-token som också ger tokeninnehavare en del av varje transaktion, är SafeMoon lätt på detaljer om sin produkt. Ett Google-formulär som används som ett registreringsblad ber användarna att identifiera vilken telefon de har, så det är oklart om appen är gjord för Androids, iPhones eller båda. Enligt SafeMoons tillkännagivande, ”Vi vill testa hur plånboken körs på även enheter med låg effekt, så om du har en telefon som inte är flaggskepp, låt inte det avskräcka dig från att ansöka om att bli betatestare.” Dessutom måste betatestare underteckna ett sekretessavtal, vilket innebär att mer information inte kommer.

Till skillnad från Ethereum Max har det inte Kim Kardashian eller Floyd Mayweather stöder det. Det har dock en sångkontingent på sociala medier. Och det kan ha sin motsvarighet till Elon Musk, Dogecoin-cheerleader som var avgörande för att få DOGEs pris från under $ 0,01 hela vägen upp till $ 0,73 (det är nu värt mindre än hälften av det).

Dave Portnoy, grundare av webbplatsen Barstool Sports och innehavare av 2,5 miljoner Twitter-följare (inte riktigt Elon Musk-territorium), köpte $ 40 000 i SafeMoon-tokens och godkändes det i maj som hans föredragna shitcoin framför DOGE, Shiba Inu och andra.

”Varför? Jag vet inte jävla varför. Det kan vara ett Ponzi-schema. Jag gillar ordet månen för det är dit jag vill gå”, sade han innan han tillade: ”Om det är en Ponzi, gå in på marken golv.”

Source link