Vad är Meme Coins and Tokens?

I korthet

  • Mememynt och token är baserade på internetmemor, aktuella händelser, onlinegrupper och influenser.
  • Sedan Elon Musk började kämpa för Dogecoin har de spridit sig, med två av de mest populära inklusive Shibu Inu-mynt och Safemoon.

Påverkare har alltid varit framträdande i kryptovaluta kultur, men aldrig mer än nyligen. När Elon Musk kastade sin vikt bakom den ursprungliga meme-kryptovalutan, Dogecoin, det utlöste en våg av efterliknande, främjas av påverkare på sociala medieplattformar som TikTok.

Vissa kallar investering i mememynt galenskap, andra ser det som en billig satsning med potential att realisera 1000% vinst. Den som har rätt, intresset för mememynt eller token har ökat de senaste månaderna. Här är nedgången.

Vad är mememynt och token?

Vanligtvis har ett mememynt inget inneboende värde och ofta inget nytta. Som namnet antyder är dessa kryptovalutor ofta – men inte uteslutande – teman kring Internet-memes: skämt och bilder som delas på sociala medier.

Det ursprungliga mememyntet, Dogecoin (DOGE), är baserat på det långvariga Dogememe, som har sitt ursprung i en bild av en Shibu Inu-hund. Den körs på sin egen blockchain, och kan som sådan särskiljas från meme-tokens, som körs ovanpå en befintlig blockchain.

Två av de mest populära meme-tokens är Doge-imitator Shibu Inu (SHIB), en ERC-20 token byggd ovanpå Ethereum, och SafeMoon (SAFEMOON), som körs Binance Smart Chain. Men det finns dussintals fler.

Visste du?

Det finns över 80 mememynt och token listade på prisaggregat CoinMarketCap. Många är Dogecoin-imitatörer, och många andra hänvisar till Elon Musk – antingen positivt eller negativt.

Hur har meme-tokens blivit så populära?

Sedan Dogecoin lanserades 2013 har det blivit mycket lättare att skapa en kryptovaluta, och meme-tokens kan lanseras snabbt på baksidan av händelserna eller bli populära på grund av deras föreningar med influenser.

Till exempel, i maj 2021 publicerade Facebook-koncernchef Mark Zuckerberg en bild av sina husdjursgetter med texten ”Mina getter: Max och Bitcoin.” Strax efteråt såg en meme-token som heter Aqua Goat sitt värde öka med cirka 300% inom några timmar efter det sociala medieinlägget.

När Elon Musk twittrade att om det någonsin fanns en skandal om honom, borde den myntas ”Elongate”, en ELONGATE token lanserades inom en timme. Legosoldaten? Kanske, men hittills hävdar utvecklarna att de har donerade 3 miljoner dollar av deras vinst från ökningen av symbolen till välgörenhet.

Hur köper du mememynt och token?

Som det ledande mememyntet är Dogecoin tillgängligt på ett stort antal kryptobörser inklusive Coinbase, Binance och Kraken.

Meme-tokens tenderar att finnas tillgängliga på ett mer begränsat utbud av utbyten. Shiba Inu kan till exempel handlas på Binance, Crypto.com och KuCoin, såväl som decentraliserade börser (DEX: er) Till exempel Uniswap. En lista på Coinbase Pro har varit tillfälligt försenad från och med juni 2021. Safemoon, baserat på Binance Smart Chain, kan handlas på Binance och på BSC-baserade DEX som PancakeSwap.

När de först lanserades ges ofta meme-tokens. Många små-meme-tokens är bara tillgängliga på DEX-liknande PannkakaSwap, och kan endast köpas med andra kryptovalutor.

Hur skiljer sig mememynt och token från andra kryptovalutor?

Alla kryptovalutor är beroende av ett starkt community och stöd för influenser. Men meme-tokens har vunnit popularitet på grund av deras oproportionerliga koppling till influenser, särskilt Elon Musk. Tesla-chefen behöver bara tweet om ett ämne, som Baby Shark – baserat på en populär barnsång – för att skicka priset på relaterade meme-tokens.

Under tiden använder meme token-utvecklare reklamstunts för att höja priset. Teamet bakom Shibu Inu-mynt bestämde sig för att ge hälften av alla SHIB-tokens till Ethereums grundare Vitalik Buterin. Men han förverkligade deras plan när han dumpade tokens (ger intäkterna till välgörenhet) och ber att projekt inte ger honom mynt utan hans samtycke och säger att ”jag inte vilja att vara en maktplats ”.

Meme tokens omfattade runt 2,8% av kryptomarknaden i mitten av juni 2021, och sektorn är värt över 38 miljarder dollar, enligt en samlare. Men vilda prissvingningar är inte ovanliga.

Vanligtvis har meme-kryptor en enorm cirkulerande tillgång – ofta i kvadrillionerna.

Vilka är de mest populära meme-tokens?

CoinMarketCap listar de tre mest populära mememynt och token som Dogecoin, Shibu Inu och Safemoon (juni 2021.) Här är en snabb ögonblicksbild av var och en.

Dogecoin (DOGE)

Dogecoin uppfanns av utvecklarna Jackson Palmer och Billy Markus. Det började som ett skämt, men det har blivit ett seriöst förslag sedan Elon Musk började kämpa för det 2019.

Den krypto med hundtema har sett sitt värde stiga under de senaste månaderna och nått en börsvärde på 9 miljarder dollar när den var högst i januari 2021.

Musk är nu arbetar med Doge-utvecklare att förbättra plattformen, optimera den som ett sätt att betala för varor och tjänster och minska koldioxidavtrycket.

Shibu Inu Coin (SHIB)

Shibu Inu var lanserades i april 2021 som ett ”experiment i decentraliserad spontan samhällsbyggnad” och snabbt ökade i värde med över 2.000.000% innan det nådde en rekordhög nivå i början av maj.

Token gynnades av den uppmärksamhet som Dogecoin fick, särskilt när Elon Musk dök upp på SNL förra månaden och uppmanade en DOGE-försäljning efter att han tydligen märkt myntet som ett ”liv”.

SHIB har en total tillgång på en kvadrillion och är utformad för att tillåta användare att hålla miljarder eller till och med biljoner token. Fortfarande analytiker har varnat att det skulle behöva klättra cirka 12 miljoner procent för att nå sitt magiska mål på 1 dollar.

SafeMoon (SAFEMOON)

SafeMoon försöker förbättra Dogecoins tokenomiska modell. Till skillnad från Bitcoin, som har en begränsat utbud 21 miljoner mynt, potentiellt, finns det ett oändligt utbud av Dogecoin, vilket ger det det som kallas en inflationstokenomisk modell.

För att åtgärda detta använder SafeMoon en deflatorisk tokenomisk modell. Det betyder att varje gång en Safemoon-transaktion äger rum bränns 5% av den och ytterligare 5% fördelas till de återstående tokeninnehavarna. Därför är det totala utbudet av tokens utformat för att ständigt minska, vilket säkerställer ”säkra” vinster och mindre oundviklighet med avseende på bubblor.

Under våren 2021 steg token över 1 500%, bara för att sjunka med 73%; dess börsvärde i juni 2021 var 2 miljarder dollar.

Vilka är farorna med meme-tokens?

Inte alla ser den roliga sidan med Dogecoin och liknande. Thailands tillsynsmyndighet beordrade byten till ta bort meme-tokens i juni 2021, tillsammans med NFT: er och fan-tokens.

Det finns också den ständigt närvarande faran med ”matta drar” – när utvecklare håller en massa mynt, får folk att köpa in och sedan dumpa sina mynt. Det får marknaden att sjunka, medan de flyr med sitt byte. Även den erfarna investeraren Mark Cuban har varit ett offer.

Ett sätt att minska risken för mattor är att bara köpa mynt och token som kontrolleras, granskas eller har någon form av pålitlig tillsyn från tredje part.

Framtiden

Att förlita sig på kryptopåverkare för att skaffa nästa mynt verkar ett oändligt företag. Men den ultimata framgången för enskilda mememynt och token är beroende av styrkan i deras samhällen, och influencerkulturen försvinner inte.

Oundvikligen ser det ut som att utesluta regleringsinsatser (som Thailands), att grödan av meme-tokens kommer att expandera, eftersom verktygen för att göra dem blir allt mer tillgängliga. Meme.com, till exempel, är en ny marknadsplats där användare kan jämföra meme-kryptovalutor och mynta sina egna ”memetic tokens”, vars värde kommer att baseras på det upplevda värdet av trender eller memes de representerar.

Stöds av ingenting har en tillgång på 38 miljarder dollar lagts om.

varning

De åsikter och åsikter som uttrycks av författaren är endast i informationssyfte och utgör inte finansiella, investeringar eller andra råd.

Source link