Vad är flöde? Blockchain byggd för NFT

I korthet

  • Flow är skapat av NBA Top Shot-utvecklaren Dapper Labs och är ett bevis på stake blockchain designad för NFT-samlarobjekt och kryptospel.
  • Dappers CryptoKitties igensatte Ethereum 2017, vilket fick utvecklingen av Flow som ett alternativ.

När CryptoKitties, en av de allra första icke-fungibla token (NFT) projekt, förde Ethereum blockchain stannade i slutet av 2017 på grund av enorm trängsel, utvecklare Dapper Labs lärde sig själv att nuvarande generationens blockkedjor inte byggdes för att hantera en sådan efterfrågan.

Med NFT: er – bevisligen unika tokens som kan länkas till digitalt innehåll – blir allt populärare måste något göras.

I stället för att helt enkelt hitta ett annat hem för sin decentraliserade app (dapp) eller vänta tills Ethereum-skalningslösningar mognar, Dapper bestämde sig för att bygga den typ av blockchain som den och andra utvecklare kunde lita på.

Resultatet är Flow, a blockchain specialbyggd för att stödja saker som NFT-samlarobjekt och stora kryptospel.

CryptoKitties kommer snart att migrera till Flow, och med Dappers framgång NBA Top Shotoch många andra utvecklare som loggar in för att bygga med Flow mitt i NFT-bommen kan det visa sig vara en av de ledande blockkedjorna för sådana skapelser.

Här är en titt på vad Flow är, hur det fungerar och hur man får tag på FLOW-token.

Vad är flöde?

Flow är en blockchain som är utformad för omfattande skalning utan användning av skärpa tekniker, som ger snabba och billiga transaktioner som är meningsfulla för dapps som NFT-marknadsplatser och kryptoinfunderade videospel.

Som nämnts kommer Flow från Dapper Labs, som bestämde sig för att lösa sitt trängselproblem i blockchain från början genom att bygga en grundad för spel och andra interaktiva upplevelser. Dapper använder nu Flow för alla sina egna projekt, inklusive NBA Top Shot, men det är också öppet för andra utvecklare.

Hur fungerar Flow?

Flow använder en bevis på insatsen konsensusmekanism som kräver att validerare spelar ett visst antal FLOW-tokens för att delta i nätverket.

Hur validering fungerar är dock unikt bland blockkedjor, eftersom Flow delar upp valideringsuppgifter i fyra olika typer av noder: konsensus, verifiering, exekvering och samling. Alla fyra nodtyper deltar i valideringen av varje transaktion.

Dapper säger att genom att dela upp uppgifterna blir hanteringen av transaktioner effektivare än på konkurrerande blockkedjor. Det är ett alternativ till skärning eller spridning av lagrings- och beräkningsbehov för en blockchain över många noder. Flow använder inte sharding, och genom att göra det säger Dapper att Flow håller transaktioner atomära, konsekventa, isolerade och hållbara (ACID) och låter utvecklare bygga på varandras arbete.

Flow har också uppgraderingsbar smarta kontrakt, så att smarta kontrakt kan distribueras i beta och sedan förbättras eller fixas innan de slutförs och görs oföränderliga.

Visste du?

CryptoKitties kommer att migrera från Ethereum till Flow, med Dapper som lovar nya funktioner för de avelbara digitala katterna samt användning i framtida spel som körs på Flow.

Vad är så speciellt med Flow?

Flow är byggt för den typ av samlarobjekt och interaktiva kryptoupplevelser som snabbt växer fram och kan hitta mycket större publik under de kommande åren. NBA Top Shot har redan visat potentialen för en blockchain-driven samlarupplevelse för att generera enorma summor kontanter och hitta stor mainstream-uppmärksamhet. Det är bara en upplevelse byggd ovanpå Flow, med många fler att komma.

Flöde + NBA + UFC

NBA Top Shot har redan varit en enorm framgång, men Dapper Labs har andra högprofilerade partners i sin stall, inklusive sådana som Ultimate Fighting Championship (UFC), CNN och Dr. Suess. Förutom dessa varumärken har Dapper också partners som gadgetjätten Samsung, spelutgivaren Ubisoft och Warner Music Group.

Vad kan du göra med Flow?

Just nu, som användare, kan du interagera med Flow via NBA Top Shot eller genom att köpa konstverk från VIV3 NFT-marknaden, liksom andra fungerande appar byggda på blockchain. Utvecklare kan börja använda de olika inbyggda verktygen för att experimentera med Flow och börja bygga sina egna dapps.

Visste du?

Dapper Labs samlade in en investeringsrunda på 12 miljoner dollar i augusti 2020 med deltagande från flera nuvarande NBA-spelare, inklusive Andre Iguodala och Spencer Dinwiddie.

Var kan man köpa FLOW

Flows ursprungliga FLOW-token erbjöds ursprungligen allmänheten i oktober 2020 via CoinList, men var inte tillgängligt inom USA och Kanada. Tokens som såldes genom erbjudandet var låsta i minst ett år därefter, vilket innebär att de inte kan cirkuleras förrän de är upplåsta.

Å andra sidan kan FLOW-belöningar som betalas till validerare överföras och säljas, så det finns en del FLOW på marknaden, och vissa börser – som Kraken och Huobi – låter användare transakera FLOW. Men stora utbyten som Binance och Coinbase hanterar för närvarande inte FLOW.

Framtiden

NFT-samlarobjekt sprängde i stor utsträckning i slutet av 2020 och början av 2021, och Flow har varit en av de största mottagarna av den ökningen. Inte bara har Dapper Labs egna NBA Top Shot varit en av de mest framgångsrika kryptodapparna, men Flow rapporterade en betydande uptick i utvecklarförfrågningar under de första veckorna 2021. Kort sagt, NBA Top Shot har varit ett framgångsrikt bevis på koncept för Dappers specialbyggda blockchain, och nu vill andra utvecklare utnyttja den infrastrukturen.

Med utvecklarintresse kommer också kommersiellt intresse; i juni 2021 tillkännagav NFT-marknaden Rarible, som hittills har fokuserat på Ethereum-baserade NFT: er, att man skulle utöka sitt erbjudande till Flow med intäkterna från sin insamlingsrunda på 14,2 miljoner dollar. Dapper har också sina egna samlarplattformar.

Flow bygger också ut sin infrastruktur. I juni 2021 lanserade Dapper Labs FUSD, som den beskrev som den första amerikanska dollarn stablecoin on Flow; stablecoin backas en-mot-en av amerikanska dollar som sätts in hos finansiell infrastrukturleverantör Prime Trust.

Det är en del av Dapper Labs bredare ambitioner för Flow, som förutser att det används för mer detaljerade spelupplevelser utöver NFT: Dapper kallar det ”blockchain för öppna världar.” Å ena sidan innebär ”öppen” decentralisering – men det kan bara vara en tidsfråga innan den också är värd för stora kryptospel.

Source link