Vad är Chia (XCH)? Hur man odlar det med en hårddisk


I korthet

  • Chia är en kryptokurrency som använder en ny konsensusmekanism för “bevis på rum och tid”.
  • Istället för att brytas med processorkraft “odlas” det med hjälp av lagringsutrymme på hårddiskar.

Cryptocurrency mining har gjort rubriker – och inte den goda typen. Ett ökande fokus har lagts på miljöpåverkan av kryptogruva, särskilt den energiintensiva “PoW) -brytning som används av Bitcoin och (för tillfället) av Ethereum.

Chia syftar till att förändra allt detta, med en ny “bevis för utrymme och tid” konsensusmekanism som använder lagring, snarare än processorkraft, för att säkra nätverket. Dess skapare hävdar att det är säkrare, mer distribuerat och mindre slöseri än bevis på kryptovalutor som Bitcoin – och det har redan visat sig populärt bland gruvarbetare som har tagit ihop hårddiskarna som krävs för att “odla” det.

Så här fungerar det – och hur man kommer igång som Chia-jordbrukare.

Vad är Chia?

Chia är en blockchain, digital valuta och smart transaktionsplattform som är avsedd att underlätta gränsöverskridande betalningar, deponeringstjänster och institutionell vårdnad.

Chia, som utvecklades av BitTorrent-skaparen Bram Cohen, blev först tänkt i augusti 2017 och lanserades i maj 2021, med jordbruksbelöningar som kom online i mars och kryptovalutan kom igång med transaktioner aktiverade i maj.

Det lockas av stora namnbackar som Andreessen Horowitz och Galaxy Digital, och har ambitiösa planer på att skapa en “konfigurerbar internationell kommersiell bank som är snabbare än Bitcoin.”

Där Chia skiljer sig från andra kryptovalutor är det i sin unika “proof of space and time” konsensusmekanism, metoden med vilken blockchain är säkrad.

Visste du?

Chia utvecklades av Bram Cohen, uppfinnaren av BitTorrent.

Hur fungerar Chia? Vad är bevis på rum och tid?

Chia använder en unik konsensusmekanism (systemet som garanterar blockkedjans integritet). Där Bitcoin använder ett bevis på arbetsmodell baserat på processorkraft och blockkedjor som Flöde och Kosmos använda bevis på spel, använder Chia något som kallas “bevis på rum och tid.”

Istället för att ha kraftfulla datorer som tävlar för att lösa matematiska problem använder Chia utrymme på hårddiskar (HDD) och solid state-enheter (SSD), tillsammans med en lotterimekaniker. Chia “bönder” skriver 100 GB “tomter” på sina hårddiskar; varje tomt fylls sedan med haschar. När ett nytt block läggs till i Chia-blockkedjan jämförs dess hash med haschen på jordbrukarnas förare. Användaren med den närmaste matchen vinner blocket och får blockbelöningen.

Det är “bevis på rymden” -elementet. Men eftersom det inte tar mycket beräkningskraft att fylla hårddiskar med data, skulle kedjan i teorin vara sårbar för en “slipande” attack, där en angripare försöker flera möjligheter att slå på den bästa.

För att skydda mot detta kräver nätverket också att en viss tid har gått mellan block; det betyder att användare inte bara kan skriva om tomter på obestämd tid för att knäcka lösningen.

Vad är så speciellt med det?

Den största fördelen med Chias bevis på rymd- och tidsmodell, säger den, är att den är mer miljövänlig än bevis på kryptovalutor som Bitcoin.

Eftersom Bitcoin kräver att gruvarbetare gör en investering av processorkraft (och i förlängning, elektricitet) har det lett till ett vapenlopp bland gruvarbetare. Den totala elförbrukningen i Bitcoin-nätverket är nu större än i vissa länder. Översvämningen av en kinesisk kolgruva i april 2021 och dess inverkan på Bitcoin-gruvindustrin har också tjänat till att visa kryptovalutans fortsatta beroende av fossila bränslen.

Genom att fokusera på lagringsutrymme snarare än processorkraft för att säkra sitt nätverk, förbrukar Chia storleksordningar mindre energi. Men som vissa kritiker har påpekat betyder det inte att det har gjort det Nej miljöpåverkan. Eftersom det kräver att hårddiskar används för det enda syftet att odla Chia, kan miljöpåverkan av tillverkning av dessa enheter tillskrivas Chia. Att köra ett bevis på rymdnod kräver också att viss el förbrukas, som, även om det är väsentligt mindre än ett bevis på arbetsnod, fortfarande är mer än noll – den mängd som skulle konsumeras om Chia inte existerade.

Det har också förekommit påståenden om att Chia-jordbruk skadar enheter, särskilt de mindre SSD-enheterna som används för “plottning” av jordbrukare. Även om Chias grundare Bram Cohen har ifrågasatt tanken att Chia “bränner ut” hårddiskar så länge jordbrukare håller sig till hårddiskar eller SSD-enheter i företagsklass, har den tyska leverantören av molntjänster Hetzner förbjudit kryptogruvning på sina servrar, med hänvisning till oro för att Chia-jordbruk kan leda till för tidigt nedbrytning av lagringsenheterna .

Och om Chia jordbruk gör orsakar att enheter slits ut i förtid, kan det leda till en motsvarande ökning av e-avfall, vilket gör att det är miljövänligt.

Vad är XCH-token?

XCH är den ursprungliga token för Chia Network. Den används för transaktioner och för att ge belöningar som incitament för användarna.

Var och hur man köper XCH

Som en relativ nykomling i kryptovalutorummet är Chias XCH-token inte tillgänglig på många av de ledande börserna som Coinbase och Binance. Den kan köpas bland annat på OKEx, Gate.io och MXC. Här är en steg-för-steg guide för att köpa XCH på OKEx, först genom att köpa Tjudra, a stablecoinoch byta ut det mot XCH.

Steg 1: Skapa eller logga in på ditt OKEx-konto. När du är inloggad klickar du på “Köp / Sälj” och väljer USDT i rullgardinsmenyn. Välj önskad betalningsmetod och belopp och klicka på “Köp USDT”.

Bild: OKEx

Steg 2: När du har laddat upp din plånbok med USDT, gå till Markets-sidan och bläddra ner tills du hittar Chias XCH-kryptokurrency. Klicka på den och klicka sedan på fliken “Konvertera”. Välj ett belopp – här konverterar vi 20 USDT och klickar på knappen “Konvertera nu”. Du bör nu ha XCH i din utbytesplånbok.

OKEx skärmdump
Konverterar USDT till XCH på OKEx. Bild: OKEx

Hur man odlar Chia med en hårddisk

Chia-jordbruk skiljer sig ganska från konventionell kryptogruva. För att plantera din gröda måste du fylla på lite lagring först.

Chia-jordbrukare skriver vanligtvis sina tomter på en stor, snabb SSD – små SSD-datorer av konsumentkvalitet slits ut snabbt och hårddiskar, samtidigt som de erbjuder stor lagringskapacitet, är mycket långsammare. Bönderna överför sedan sina färdiga tomter till en stor hårddisk. Chia-tomter är drygt 100 GB, men kräver upp till 350 GB tillfälligt lagringsutrymme. Du måste överväga ditt ursprungliga utlägg noggrant, inklusive SSD-kapacitet, hårddiskkapacitet och kostnaden för andra komponenter som du kan behöva om du bygger från grunden och sedan väga det mot sannolikheten att vinna “lotteriet” som tilldelar Chia-belöningar.

Lyckligtvis finns det praktiska miniräknare online som gör mycket av det tunga för dig, så att du kan beräkna dina beräknade intäkter baserat på antalet tomter du vill odla, dina hårdvarukostnader och det aktuella priset på XCH.

När du har monterat din version måste du gå vidare till Chias webbplats för att installera Chia. Om du klickar på “Installera Chia blockchain” kommer du till projektets Github-sida, där du kan välja mellan ett antal OS-alternativ som stöds (inklusive Windows, MacOS och Ubuntu) och ladda ner relevant installationsprogram.

Chia skärmdump
När du har installerat Chia kan du ställa in en plånbok. Bild: Chia

När du har laddat ner och kört installationsprogrammet hälsas du med en skärm som ger dig möjlighet att skapa en ny privat nyckel eller importera en befintlig privat nyckel. Klicka på “skapa en ny privat nyckel.” Detta kommer att generera din 24-ords fröfras, som du bör skriva ner och lagra på ett säkert ställe (det är bäst att inte ta ett foto av det eller lagra det i en moln enhet, eftersom dessa kan äventyras och kan göra det möjligt för någon annan att få tillgång till dina medel).

Chia skärmdump
Välj “Lägg till tomt” för att starta din jordbruksinstallation. Bild: Chia

När du har klickat igenom till huvudgränssnittet klickar du på “Plottar” och sedan på “Lägg till en plot”. Det är här du tilldelar enhetsutrymme till dina Chia-tomter.

På den här skärmen kan du välja storleken på din tomt (vanligtvis drygt 100 GB), antalet tomter på din enhet och ställa in en kö med tomter som ska köras i serie. Du måste också definiera dina tillfälliga och slutliga kataloger. Den tillfälliga katalogen är där tomter ursprungligen skapas (vanligtvis på en snabb SSD), och den slutliga katalogen är där de lagras för jordbruk och väntar på att jämföras mot blockutmaningen (vanligtvis på en hårddisk av kommersiell kvalitet).

Chia skärmdump
Inställningsskärmen för Chia-plot. Bild: Chia

När du har installerat Chia tar det en stund innan blockchain synkroniseras innan du kan börja odla, men du kan börja arbeta med att plotta omedelbart.

Vad är nästa för Chia?

Chia har haft en anmärkningsvärd lansering; Redan innan det gick live orsakade det enligt uppgift brist på hårddiskar i Sydostasien. Vid den tiden var Chia-nätverket cirka 600 petabyte stort; i maj 2021 hade den nått 10 exabyte. Liksom Ethereum-gruvarbetare som snappar upp grafikprocessorer har Chia-jordbrukare kapplöpta för att få tag på hårddiskar, med Chia Network-presidenten Gene Hoffman som medger att “vi har förstört den korta leveranskedjan.”

En grupp som inte klagar är tillverkare av hårddiskar, som såg sina aktiekurser oväntat ökade av den plötsliga ökningen i efterfrågan på sin produkt.

Chia Network själv har mer än fördubblat sin värdering till 500 miljoner dollar, efter att ha höjt 61 miljoner dollar från investerare inklusive Andreessen Horowitz, Richmond Global Ventures och Breyer Capital. Hoffman kallade finansieringen “raketbränsle” för anställning och avslöjade planer för en börsintroduktion eller en offentlig notering via en SPAC-sammanslagning så snart som i år.

Under tiden planerar företaget att främja sitt uppdrag att uppnå institutionell antagande för sitt handels- och betalningssystem. “Chia är hur Bitcoin skulle se ut om det utformades med kunskap från de senaste 13 åren”, berättade David Frazee, chefspartner på Richmond Global Ventures. Bloomberg. Det är en hög ambition – men när Bitcoin kommer under skott för sin miljöpåverkan kan det fortfarande finnas en öppning för en miljövänlig kryptovaluta.

Source link