Vad är Algorand? En snabb, skalbar plattform för Dapps

[ad_1]

I korthet

  • Algorand är en ren Proof of Stake (PPoS) blockchain som är utformad för att underlätta framtiden för ekonomi.
  • Det designades av den Turing-prisbelönta kryptografisexperten Silvio Micali och stöds av verk från Algorand Foundation.

De flesta moderna blockchain-baserade nätverk försöker uppnå skalbarhet, säkerhet och decentralisering i något lika stor utsträckning. Men få plattformar idag kan betraktas som riktigt välavrundade och de flesta offras på en eller flera av dessa fronter – oavsett om det innebär att man förverkar decentralisering för ytterligare skalbarhet, skalbarhet för säkerhet eller på annat sätt.

Detta blockchain-trilemma förblir en viktig utgångspunkt för blockkedjor idag – och ett antal projekt har försökt lösa det. Algorand, en framträdande offentlig blockchain-plattform, representerar ett av de mer ambitiösa försöken.

Vad är Algorand?

Algorand lanserades 2019 och är en roman blockchain plattform som används för att skapa kraftfulla decentraliserade applikationer (dapps) och finansiella primitiver som kommer att användas som ryggraden i framtidens ekonomi.

Plattformen är utformad för att hantera flera av de viktigaste utmaningarna för andra konkurrerande plattformar idag, nämligen: decentralisering, skalning och hastighet, genom att tillhandahålla infrastrukturen och verktygen som byggare behöver för att skapa applikationer och tillgångar som kan användas av miljarder.

Det grundades 2017 av Silvio Micali, en internationellt erkänd datavetare och MIT-professor, som noterades för att han vann Turing Award 2012 för sitt arbete inom kryptografi. Idag utvecklas Algorand av ett tvärvetenskapligt team som till stor del består av forskare, kryptografer, matematiker och utvecklare.

Hur fungerar Algorand?

Algorand-protokollet är uppdelat i två lager. Lag 1 är där det mesta av magin händer. Den används för att springa smarta kontrakt, hantering av atombyten (snabba utbyten av kryptokurrency mellan peer-to-peer) och skapande av nya Algorand-baserade blockchain-tillgångar (så kallade ASA). Lager 1 kan endast köra relativt grundläggande smarta kontrakt (var och en känd som en ASC1). För att stapla på ytterligare funktioner har Algorand ett andra lager, som kan köra större, mer funktionsförpackade smarta kontrakt – som den typ du förväntar dig att driva modern decentraliserad finansiering (DeFi) appar.

Visste du?

Decentraliserade applikationer ger i allmänhet en intuitiv front-end som användare kan interagera med för att utfärda kommandon till de underliggande smarta kontrakten.

Plattformen är uppbyggd kring en ny konsensusmekanism (PoS) som kallas ’Pure Proof of Stake (PPoS)’. Det är utformat för att vara ett snabbt, rättvist konsensussystem som gör det möjligt för alla intressenter (ALGO-tokeninnehavare) att delta i blockproduktion och tjäna belöningar för att göra det. Algorand stöds också av ett stort antal geografiskt distribuerade relänoder, som används för att dirigera block till deltagarnoder (icke-relänoder) och validera signaturer; de kan också delta i konsensus.

En del av Algorands speciella sås är hur den väljer användare att delta i sitt konsensusprotokoll, en process som den kallar ”kryptografisk sortering”. Algorand-protokollet väljer slumpmässigt och i hemlighet blockproducenter från den tillgängliga poolen av noder med hjälp av ett viktat lotterisystem, vilket ser chansen att väljas ökar med antalet ALGO-tokens som hålls. Dessa deltagare byter varje omgång och vet inte om de har deltagit i blockval förrän efter det. Tanken är att det hjälper till att skydda nätverket mot samverkan och andra attacker.

Vad är så speciellt med Algorand?

När det gäller blockkedjor spelar hastighet vikt – trots allt kan transaktionsförseningar och trängsel ge en frustrerande upplevelse.

Algorand är utformat för att lösa problemet genom att stödja någonstans i storleksordningen 1000 transaktioner per sekund (tps) – inklusive smarta kontraktstransaktioner. Jämfört med Bitcoins 5 tps, eller Ethereums nuvarande hastighet på 15-30 tps, är det imponerande. Men andra blockchains hävdar att de har förbättrat det; Solana påstår sig ha nått över 50000 ton, till exempel medan Ethereums egna ETH 2.0 uppgradering lovar att öka kapaciteten till mellan 1000-2000 tps.

Algorand strävar också efter att uppnå en omedelbar transaktionsfinalitet. Detta, i kombination med sina höga transaktioner per sekund, gör den väl lämpad för online-finansiella applikationer som behöver stödja tiotals miljoner användare. Eftersom Algorand inte kan gafflas behöver användarna inte oroa sig för en kedjesplit, och de kan vara säkra på att konsensus upprätthålls även om större delen av nätverket äventyras.

Algorand är ovanligt i det faktum att belöningarna från varje block fördelas proportionellt till ALGO-innehavare. Detta står i skarp kontrast till många andra PoS-blockkedjor, som i allmänhet distribuerar blockbelöningar till validerare, som kanske eller inte kan behöva dela dessa belöningar med spelare eller delegater. Minimispecifikationerna för att driva en Algorand-nod gör deltagandet ganska tillgängligt – några av de viktigaste minimispecifikationerna inkluderar 4-8 GB RAM, en 100 GB SSD och 10 MBit bredband.

Plattformen är en av ett relativt litet antal smarta kontraktstypade blockkedjor som är helt säkrade med ett bevis på insats (PoS) konsensus system. Detta ger det ett antal fördelar jämfört med konkurrerande PoW-baserade system, inklusive dramatiskt lägre avgifter och transaktionsbekräftelsestider.

Algorand strävar också efter att konkurrera om energieffektivitet med sin konsensusmekanism för Pure Proof of Stake. företaget hävdar att dess blockchain är koldioxidneutralt och genererar bara två miljondelar av den koldioxid som genereras av konkurrerande plattformar. Med företag som alltmer uppmärksammar blockkedjornas energiförbrukning och koldioxidutsläpp kan detta visa sig vara en viktig differentieringspunkt för Algorand.

Funktionen Algorand Standard Assets lovar också flexibilitet för utvecklare, vilket ger dem verktygen för att enkelt starta tokens med ett brett utbud av användningsfall – inklusive stallmynt, säkerhetstoken, statligt utfärdat digitalt fiat, verktygstecken, identitetstecken och mer.

Vem bygger på Algorand?

Idag finns det dussintals levande produkter byggda på Algorand, och många fler under utveckling. Några av dem inkluderar:

  • 🏗️ Nå: En plattform som gör att bygga och distribuera decentraliserade applikationer på Algorand och andra blockkedjor enklare och mer tillgängligt.

  • 🎵 Opulous: Att föra musiktillgångar till blockchain genom att låta artister söka finansiering för sitt nästa projekt genom decentraliserad finansiering.

  • 💵 Marshallöarna: Genom att använda Algorand och SFB-teknik för att bygga skapas världens första nationella digitala valuta, känd som Marshallese suverän (SOV).

Vad är ALGO-token?

Det inbyggda token för Algorand-ekosystemet kallas ALGO. Det är gas-token som används för att betala för transaktioner och smarta kontraktsberäkningar, liknar hur eter används på Ethereum blockchain. Men mer än detta används det också för att stödja verksamheten i Algorand-nätverket, vilket ger innehavarna en passiv inkomst i form av nätverksbelöningar. Detta passiva avkastning uppgår för närvarande till cirka 5-6% APY.

Förutom fördelarna i nätverket vävs ALGO-token alltmer in i DeFi-applikationer som byggs på Algorand såväl som på alternativa blockkedjor genom syntetiska versioner av tokenet – inklusive Wrapped ALGO (wALGO), en ERC-20 token som kan bytas 1: 1 mot ALGO.

Var och hur köper jag ALGO?

Som en av de 50 bästa kryptokurvorna efter marknadsvärde finns det ingen brist på sätt att få tag på ALGO. Totalt stöder nu över 100 utbytesplattformar token, inklusive sådana som Binance, Kraken och Coinbase Pro.

Här tar vi en titt på hur man köper den på Binance med Tjudra (USDT) som betalningstillgång.

Steg 1: Först måste du skapa ditt Binance-konto och fylla på det med USDT.

Steg 2: När din USDT har krediterats, gå över till ALGO / USDT-marknaden.

Steg 3: Här hittar du ALGO / USDT-diagram och handelsgränssnitt. Välj längst ner fliken fläck, ändra ordertypen till ”marknadsför” order och ange det belopp USDT du vill spendera på ALGO.

Bild: Binance

Steg 4: När du är nöjd med den aktuella kursen klickar du på knappen ”Köp ALGO”. Din beställning kommer sedan att utföras till det lägsta tillgängliga priset och din ALGO kommer att deponeras i din Binance-plånbok.

För mer kontroll över det pris du betalar, överväg istället att använda en begränsningsorder, eftersom det gör att du kan välja din startpunkt. Din beställning kommer att fyllas om marknaden når ditt gränspris.

Algorand: Vad finns i väntan?

År 2019 släpptes Algorand 2.0 och medförde ett antal förbättringar, inklusive Algorand Standard Assets, atomöverföringar och lager 1-smarta kontrakt. Men utvecklingen pågår fortfarande eftersom teamet bakom plattformen vill lägga till ytterligare funktioner och förbättra Algorands kapacitet.

Bland de många punkterna på färdplanen finns det planer på att förbättra blockkedjans prestanda och skalbarhet genom en rad justeringar och uppgraderingar. Plattformen såg också nyligen uppdateringar av ASC1-programmeringsspråket, vilket gjorde det mer attraktivt för utvecklare.

Enligt en nyligen genomförd uppdatering av projektets grundare är Algorand på väg att öka sin blockstorlek med 400% från 5 000 till 25 000 transaktioner, samtidigt som blockfinaliseringstiden minskas från 4,5 till 2,5 sekunder. Den slutgiltiga TPS för plattformen är inställd på att öka till 46 000 TPS. Allt detta är planerat att ske under 2021.

Om det lyckas kommer Algorand att räknas till de mest framträdande blockkedjorna idag och kommer att kunna överstiga den genomströmning som erbjuds av Visa betalningsnätverk – allmänt betraktat som det riktmärke som är nödvändigt för att stödja massöverföring.[ad_2]

Source link