Vad är Aave? Inuti DeFi-utlåningsprotokollet

I korthet

  • Aave är ett decentraliserat utlåningsprotokoll som låter användare låna ut eller låna kryptovaluta utan att gå till en central mellanhand.
  • Användare sätter in digitala tillgångar i ”likviditetspooler”, som blir medel som protokollet kan låna ut.

Vad är Aave?

Aave är en decentraliserad finansiering (DeFi) protokoll som låter människor låna ut och låna kryptovaluta utan att behöva gå igenom en central mellanhand. När de lånar ut tjänar de ränta; när de lånar betalar de ränta.

Aave är byggd ovanpå Ethereum nätverk. Alla tokens i nätverket använder också Ethereum blockchain att behandla transaktioner; de är kända som ERC20 tokens.

Protokollet i sig använder en decentraliserad autonom organisation, eller DAO. Det betyder att den drivs och styrs av folket som håller – och röstar med – AAVE-tokens.

Visste du?

Innan produkten omarbetades som Aave, var produkten känd som ETHLend. Båda utvecklades av ett team under ledning av Stani Kulechov, en finsk juridikstudent.

Hur utlåning fungerar på Aave

Traditionellt, för att få ett lån, måste du gå till en bank eller annan finansiell institution med mycket likvida kontanter. Banken kommer att be om säkerhet – i fallet med ett billån, det skulle vara bilens titel – i utbyte mot lånet. Du betalar sedan rektorn till banken varje månad plus ränta.

DeFi är annorlunda. Det finns ingen bank. Istället, smarta kontrakt (som är datorkoder som automatiserar transaktioner, som att sälja om ett tokenpris når en viss tröskel) gör tunga lyft. DeFi tar bort mellanhänder från tillgångshandel, terminskontrakt och sparkonton.

I praktiken betyder det att du kan få ett lån – i kryptovaluta – från människor istället för finansinstitut. Men du måste fortfarande ställa säkerhet. I ett DeFi-system som försöker vara fiatfritt betyder det andra kryptovaluta-tokens.

Och eftersom kryptovaluta är så flyktig kräver DeFi-plattformar överkollateralisering. Så för ett $ 500-kryptolån på Aave måste du lägga upp mer än det beloppet i en annan kryptovaluta. Om priset sjunker och säkerhetsbeloppet inte längre täcker det belopp du har lånat kan dina säkerheter likvideras, vilket innebär att protokollet tar det för att täcka kostnaden för ditt lån.

Aave har för närvarande pooler för över 20 Ethereum-baserade tillgångar, inklusive stallmynt Tjudra, DAI, USD-mynt och Gemini-dollar. Andra marknader inkluderar Kedjelänk, Grundläggande uppmärksamhetstokenoch Uniswap.

Varför vill du låna kryptovaluta?

Även om det ofta är mer meningsfullt att köpa eller sälja kryptovaluta, kan det under vissa omständigheter vara praktiskt att låna det. En av de mest uppenbara är för arbitrage. Om du ser en tokenhandel med olika kurser på olika börser, kan du tjäna pengar genom att köpa dem på ett ställe och sälja dem till ett annat.

Men eftersom skillnader tenderar att vara mindre efter att ha beaktat transaktionsavgifter och spreadar, måste du ha mycket av kryptovalutan för att göra en anständig vinst.

Det är där Aaves flashlån kommer in. Aave var banbrytande i användningen av flash-lån, där människor lånar kryptovaluta utan säkerhet, använder den för att köpa en tillgång, sälja den tillgången och sedan returnera det ursprungliga beloppet i samma transaktion medan de sätter ihop vinsten.

Hur likviditetspooler fungerar

Låt oss gå tillbaka till DeFi. I de tidiga dagarna av decentraliserad finansiering, om du ville låna en tillgång, måste du hitta någon på plattformen för att låna ut den till dig till ett pris och villkor som du båda enades om.

Saker har utvecklats sedan dess.

Aave hoppar över hela processen med peer-to-peer-utlåning och väljer istället vad som uppgår till slå samman-utlåning.

Så här fungerar det: Användare sätter in digitala tillgångar i ”likviditetspooler”. Dessa blir medel som protokollet sedan kan låna ut. Den som sätter in sina token i en pool och därmed ”tillhandahåller likviditet” får nya aTokens. (”A” är för ”Aave.”) Så om du sätter in DAI i likviditetspoolen får du aDAI i utbyte.

Som innehavare av aToken får du en nedskärning av plattformens flashlån samt ränta på dessa aTokens. Om du sätter in tokens i en pool som redan har mycket överskottslikviditet, tjänar du inte mycket. Men om du sätter in tokens protokollet är i desperat behov av, kommer du att göra mer.

Detsamma gäller för låntagare – räntorna varierar beroende på vad du lånar.

Varför gör inte alla det?

Ett par skäl. Först måste du överföra kryptovaluta till Aave för att kunna börja använda plattformen. du kan inte bara köpa det med kredit- eller bankkort. (Och med Ethereum-transaktionskostnader höga, tvekar vissa att flytta mindre belopp).

För det andra är det en del av risken involverad, och likvidationer är en viktig del av hur Aave hanterar skulder och ser till att människor fortfarande kan få lån.

Om det fortfarande inte finns tillräckligt med likviditet efter att säkerheter har likviderats har Aave en felsäkerhet, så kallad säkerhetsmodulen. Inuti denna pool finns AAVE-tokens som användare har deponerat. Om allt är lugnt får de mer AAVE som kompensation. Om systemet behöver en kapitaltillskott kommer AAVE-tokens att avvecklas.

Vad används AAVE-token till?

Användare kan lägga upp AAVE-tokens som säkerhet. När de gör det höjs deras lånegränser. De som lånar AAVE kan också kringgå låneavgifterna och få rabatt på avgifterna om de bokför det som säkerhet.

Aave är tillgängligt för handel eller köp på ett antal olika kryptovalutor, inklusive Binance och Huobi Global.

Var kan jag gå för att ta reda på mer?

Aave är bara ett av flera DeFi-utlåningsprotokoll. För andra, kolla in:

Source link