USA uppmanar El Salvador att se till att Bitcoin är ”väl reglerat”

USA: s regering kanske inte är så nöjd med hur Nayib Bukele driver El Salvador, och den förväntar sig att den salvadorska presidenten tar stor försiktighet i det sätt hans land antar och använder Bitcoin nu när det är lagligt betalningsmedel.

Victoria Nuland, en långvarig tjänsteman i det amerikanska utrikesdepartementet och nuvarande statssekreterare för politiska frågor, träffade nyligen president Bukele och uppmanade sin regering att göra vad den kan för att reglera Bitcoin och undvik eventuell olaglig aktivitet i samband med kryptovalutan.

”Jag föreslog för presidenten att vad som helst El Salvador väljer att göra, se till att det är väl reglerat, att det är transparent och att det är ansvarigt, och att du skyddar dig mot maligna aktörer,” sa hon, enligt uttalanden som rapporterats av AFP.

El Salvador använder för närvarande den amerikanska dollarn som lagligt betalningsmedel efter att ha övergivit sin ursprungliga valuta, kolon. Nu när Bitcoin cirkulerar i nivå med dollarn i El Salvador, introducerar BTCs juridiska status en potentiell vridning på den globala finansiella arenan.

Till skillnad från El Salvador har USA en mer skeptisk inställning till Bitcoin och kryptovalutor. Amerikanska myndigheter är oroade över olika frågor, allt från miljöpåverkan, terroristfinansiering, marknadsmanipulation och till och med risken för att kryptovalutor kan få USA att förlora geopolitisk hävstång genom att försvaga dollarns inflytande.

Men flera faktorer kan driva El Salvador i en helt annan riktning än USA. För det första skulle risken för eventuella sanktioner efter dess övergång till en mer auktoritär regering göra det möjligt för Salvadoraner att ha ett icke-censurerbart sätt att ta emot sina vitala överföringar.

På samma sätt skulle legaliseringen av Bitcoin som lagligt betalningsmedel ge landet exponering för utländskt kapital villiga att investera och utveckla industrier i landet.

Bukeles senaste krypto-drag har genererat blandade reaktioner. Till exempel Centralamerikanska banken för ekonomisk integration är villig att stödja landet i denna strävan, men IMF och Världsbanken uttryckte sin oro och vägrade att ge hjälp. Andra enheter som JP Morgan och BIS är också skeptiska och har antagit en vänta-och-se-strategi.Source link