USA återvinner Bitcoin som betalas till Colonial Pipeline Hackers

I korthet

  • Biden behandlar ransomware som en nationell säkerhetsfråga.
  • Justitiedepartementet har arbetat för att återvinna medel som gått förlorade genom ransomware-attacker.

De federala myndigheterna har återvunnit några av de Bitcoin betalas av Colonial Pipeline för att lösa en ransomware-attack som stängde ned oljeledningen på östkusten i nästan en vecka i början av maj. Colonial betalade 4,4 miljoner dollar i Bitcoin för att ta tillbaka kontrollen över sina system.

Enligt en beslut som inlämnats till den amerikanska tingsrätten i norra distriktet i Kalifornien och ett efterföljande tillkännagivande från justitieministeriet, har regeringen i morse beslagtagit 63,7 BTC (2,3 miljoner dollar) som tagits i attacken. Teckningsoptionen verkar peka på en lite använd plånbok med endast en inkommande transaktion, från den 27 maj.

Nyheten kommer när president Biden ger sig ut på en utomeuropeisk resa, under vilken han kommer att diskutera ransomware med G7-ledare samt med Rysslands president Vladimir Putin.

”Den sofistikerade användningen av teknik för att hålla företag och till och med hela städerna som gisslan för vinst är definitivt en utmaning från 2000-talet, men det gamla ordspråket att följa pengarna gäller fortfarande”, sade USA: s biträdande justitieminister Lisa Monaco i en presskonferens idag innan hon berömde arbetet med DoJs nyligen skapade Ransomware och Digital Extortion Task Force och tackade Colonial för sin ”snabba” kommunikation.

Ett ryskt hackarkollektiv, DarkSide, tros vara ansvarigt för attacken från Colonial Pipeline. Förra veckan attackerades USA-baserade köttpackare JBS på liknande sätt, påstås av en annan rysk hackingdräkt, REvil.

Ransomware, som är skadlig programvara som låser ägare från en dator eller ett nätverk, blir snabbt en politisk fråga. Justitiedepartementet sa förra veckan att det kommer att ge ransomware-attacker samma prioritet som terrorism.

Ransomware-attacker har kostat påverkade företag miljoner i kryptovalutabetalningar – DarkSide ensam har hittills samlat in mer än 90 miljoner dollar, enligt en rapport från analysföretaget Elliptic. Men attackerna tar också en vägtull på enskilda konsumenter som måste navigera i brister och serviceavbrott.

”Ransomware är en nationell säkerhetsprioritet, särskilt när det gäller ransomware-attacker på kritisk infrastruktur i USA”, säger Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan i en pressmöte idag angående Bidens kommande resa. ”Och vi kommer att behandla den som sådan på G7. Vi kommer att behandla den som sådan vid varje stopp längs vägen på denna resa.”

Denna artikel har uppdaterats.Source link