Ukraina godkänner lag som behandlar dess CBDC samma som kontanter

Ukraina har antagit en ny lag som skulle sätta sin centralbanks digitala valuta (CBDC) på samma nivå som andra betalningsinstrument i landet.

Ukrainas parlamentariska organ, Verkhovna Rada, antog lagen om betalningstjänster, vilket gjorde den elektroniska hryvnian till en betalningsstandard.

CBDC är ännu inte lanserat och är för närvarande i forsknings- och utvecklingsfasen, men lagen indikerar att landets tjänstemän är mycket angelägna om att digitalisera sin ekonomi. Detta gör Ukraina till ett av få länder som har gått så långt att det har antagits en lag för att erkänna ett CBDC. Andra länder har kanske mer utvecklade CBDC men har ännu inte införlivat dem.

Förändringarna enligt lagen ”On Payment Services” nämner bara kortfattat CBDC, men det banar väg för adoption att ske när den digitala valutan officiellt släppts.

Det hänvisar till en lista över betaltjänster och förfarandet för att tillhandahålla dessa, tillsammans med en lista över kategorier för leverantörer. Det talar också om infrastruktur och instrument för att stödja det nya betalningssystemet.

Ukraina har övervägt en CBDC sedan 2018, med en prototyp testad på Stellar Lumens blockchain. Vid andra tillfällen har den diskuterat potentialen hos ett CBDC och involverat relevanta experter som har gett sina tankar om saken. Detta är en av de största åtgärderna som gjorts de senaste månaderna och med tanke på explosionen av intresse för CBDCs globalt pekar den på en koncentrerad insats för att släppa en digital valuta.

Ukraina ansluter sig till andra europeiska länder med CBDC-överväganden

Ukraina är långt ifrån den enda europeiska nationen – eller någon nation för den delen – som arbetar med ett CBDC. Frankrike, Sverige och Europeiska unionen själva arbetar alla med CBDC, med några pilotansträngningar som redan har ägt rum. Dessa länder är alla väl medvetna om potentialen i att skapa en digital valuta – till exempel för att minska transaktionskostnader och minimera avgifter i samband med gränsöverskridande betalningar.

Det finns också utmaningen att hålla jämna steg med andra nationer. Kinas CBDC är bland de mest avancerade i världen, och nu inser många länder att de behöver påskynda sina ansträngningar om de vill vara konkurrenskraftiga tekniskt. För några år sedan var det mycket tveksamt när det gällde CBDC, men nu är länder och globala organisationer övertygade om fördelarna.

Organisationer som Bank for International Settlements (BIS) har talat om CBDC och har publicerat dokument som rör samma. Även om det accepterar att det finns utmaningar, säger det också att fördelarna är värda det.

varning

All information på vår webbplats publiceras i god tro och endast för allmän information. Alla åtgärder som läsaren vidtar på informationen som finns på vår webbplats är helt på egen risk.Source link