UBS-rådgivare Van Steenis säger att centralbanker inte hotas av Crypto

Den tidigare Bank of England-rådgivaren Huw van Steenis har sagt att centralbanker inte är rädda för kryptovalutor. Han tror att behålla kontrollen över pengar utgör kärnan i deras rörelse mot centralbankens digitala valutor (CBDC).

I en ny intervju kallade Van Steenis, för närvarande seniorrådgivare för Ralph Hamers, VD för den schweiziska privata banken UBS, CBDCs ”en lösning för att söka ett problem.” Han hävdade att kryptoutrymmet fortfarande är ganska litet jämfört med mängden pengar som ackumulerats i bankinsättningar.

Som sådan menade han att centralbankerna inte anser att krypto är ett hot. Men snarare överväger de var de kan anpassa sig och förnya sig.

Intervjun kommer en vecka efter att en artikel av Van Steenis publicerades på Bloomberg. Den tidigare topprådgivaren vid Bank of England sa i yttrandet att innovation inom centralbanken ”ofta börjar på små marknader.” Han antydde att Bahamas och Kambodja ledde Kinas position när det gäller elektroniska centralbankers pengar.

Vid sidan av artikeln, som publicerades den 13 maj, betonade han vissa punkter på Twitter och sa: ”Finland var banbrytande i världens första centralbankens digitala valuta,” sa en tweet. ”Experimentet har några viktiga lektioner för dem som feberligt försöker lista ut hur revolutionerande CBDC kommer att bli.”

Världens ståndpunkt om CBDC

Inom sin artikel hänvisade han till Storbritannien som gjorde ett steg mot en CBDC. Redan i april tillkännagav finansminister Rishi Sunak lanseringen av en undersökande arbetsgrupp för att övervaka skapandet av ”ett digitalt pund”.

Arbetsgruppen består av ett samarbete mellan Van Steenis tidigare trampbana, Bank of England och HM Treasury. Den förstnämnda har också inrättat en enhet speciellt dedikerad till ett CBDC, med bankens biträdande guvernör John Cunliffe i spetsen.

Van Steenis citerade inledningsavsnittet i sin Bloomberg-artikel i en tweet och upprepade att ”Digitala pund, dollar och euro är borta från år, men radikala förändringar inom grossistbank och avveckling kommer tidigare än du tror.”

Under tiden orsakade Kinas inställning till kryptovalutor uppståndelse den senaste veckan, eftersom banken införde ett förbud mot bitcoin (BTC) -transaktioner och tjänster. Förbjuda finansinstitut att erbjuda tjänster med kryptovaluta till sina kunder.

Detta beslut är en radikal led i landets attityd en månad tidigare. I april tillkännagav People’s Bank of China (PBoC) att de betraktade bitcoin som ”ett investeringsalternativ.”

Flytten kommer bland tester av landets egen CBDC – den digitala yuanen. Dessutom anser rapporterna att förbudet är en potentiell bidragande faktor till kryptovalutapriskollapsen den 19 maj.

varning

All information på vår webbplats publiceras i god tro och endast för allmän information. Alla åtgärder som läsaren vidtar på informationen på vår webbplats är strikt på deras egen risk.

Source link