Turkiska Crypto Exchange-användare kan inte dra sig tillbaka som VD flyr

Användare av den turkiska kryptobörsen Thodex har lämnat in ett bedrägeriklagomål efter att ha kunnat ta ut hundratals miljoner dollar.

Advokat Oguz Evren Kilic, som representerar flera Thodex-användare, har officiellt lämnat in ett rättsligt klagomål. Användare av kryptobörsen hävdar att de inte har kunnat dra tillbaka sina investeringar. Eftersom Thodex har ungefär 390 000 aktiva användare sa Kilic att potentiella förluster kan vara hundratals miljoner dollar. Enligt det statliga Anadolu Agency har en åklagare i Istanbul också inlett en utredning.

Thodex VD och grundare Faruk Fatih Ozer har enligt uppgift inte svarat under denna period och svarar inte på flera telefonsamtal. Kilic säger att Ozer flydde landet den 21 april på en kommersiell flygning från Istanbul. Demiroren News Agency publicerade ett foto som de anser vara Ozer på en flygplats i Albanien.

Thodex avbryter verksamheten

Skriket kommer när Thodex tillkännagav den 21 april att det hade avbrutit verksamheten på grund av ett ”partnerskap erbjudande.” Enligt ett odaterat uttalande på sin webbplats sa börsen att de uppvaktar externa investeringar för att tjäna sina kunder bättre. Det sa också att användare inte borde oroa sig för sin investering, eftersom tjänster bara kommer att vara stängda i fem arbetsdagar.

Mot bakgrund av kontroversen kräver regeringstjänstemän strängare regler för kryptovalutor. Cemil Ertem, senior ekonomisk rådgivare till president Recep Tayyip Erdogan, sade att regeringen borde vidta åtgärder så snart som möjligt. ”Pyramidscheman håller på att inrättas inom detta område”, sa Ertem. Hon utarbetade vidare:

”Turkiet kommer utan tvekan att genomföra en förordning som är i linje med dess ekonomi men också genom att följa den globala utvecklingen.”

Kryptoförbud i Turkiet

Eftersom den turkiska regeringen bestämmer hur kryptovalutor ska regleras har landets centralbank redan tagit ett drastiskt steg. Den 16 april tillkännagav Turkiets centralbank officiellt förbudet mot kryptovalutor som betalningsinstrument.

Turkiska finansiella myndigheter hävdar att kryptovalutatillgångar ”varken omfattas av några reglerings- och övervakningsmekanismer eller en central regleringsmyndighet.”

Som en konsekvens hävdar tjänstemän att kryptovalutatransaktioner och betalningar har potential att ge icke-återvinningsbara förluster för de inblandade parterna. Situationer som den nuvarande med Thodex är troligen sådana som de försöker undvika. Förbudet träder officiellt i kraft den 30 april 2021.

Thodex-svar

På eftermiddagen den 22 april släpptes ett uttalande på Thodex webbplats om senaste händelserna. Enligt uttalandet har kryptobörsen varit i partnerskapsförhandlingar i 3 månader. Förra veckan upptäckte de ”en onormal fluktuering i företagskontona”, vilket fick dem att stänga börsen tillfälligt.

Uttalandet verkar vara skrivet av Ozer, som sa att medan företagets tekniska team undersökte abnormiteten, ”åkte han personligen utomlands den 19.04.2021 för att göra slutmöten med utländska investerare.”

Ozer fortsätter med att säga att påståendet att han förlorade sina investerares pengar är ogrundat. Dessutom sa han att han skulle återvända till Turkiet om några dagar för att samarbeta med rättsliga myndigheter och skulle ”göra det [his] bäst att göra allt för att förhindra att användare blir offer. ” Han avslutade:

”Jag underordnar mig allmänhetens kunskap om att smetkampanjen mot både mig själv och mitt företag inte ska respekteras.”

varning

All information på vår webbplats publiceras i god tro och endast för allmän information. Alla åtgärder som läsaren vidtar på informationen på vår webbplats är strikt på deras egen risk.Source link