Turkish Exchange Thodex skickade 125 miljoner dollar i Bitcoin till Kraken innan stängning: rapport

[ad_1]

I korthet

  • Thodex stängde plötsligt den här månaden och lämnade kunder utanför deras konton.
  • Whitestream tror att utbytet har hämtat bort användarnas Bitcoin i flera månader.

Mellan augusti 2020 och februari 2021, ungefär 5000 Bitcoin värt uppskattningsvis 125 miljoner dollar vid tidpunkten för handeln (och över 280 miljoner dollar i dagens värde), lämnade plånböcker som ägs av den nu slutna turkiska börsen Thodex och landade i amerikanska börsen Kraken, enligt Israel-baserade blockchain spårningsföretaget Whitestream.

Whitestream, som har kontrakt med det israeliska försvarsdepartementet, sa att det verkar vara en ”Thodex-utbetalningsoperation.” Med andra ord kan Thodex execs ha stulit Bitcoin från sina kunder innan de tvättade det och skickade det till Kraken för hämtning.

Thodex stängde plötsligt av verksamheten den här månaden med vad en advokat inblandad i ärendet uppskattade vara minst 2 miljarder dollar i kundfonder inuti. Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu senare nedgraderade uppskattningen till cirka 108 miljoner dollar. Som Whitestream VD och grundare Itsik Levy påpekade för Avkryptera, det är inte långt ifrån den uppskattning på 125 miljoner dollar som hans företag har producerat, baserat på ett genomsnittspris på 25 000 dollar från augusti till februari.

Enligt Levy skickade ett kluster av Bitcoin-plånboksadresser som kontrollerades av samma grupp – i det här fallet Thodex – BTC genom ett mellanliggande kluster av plånböcker, som sedan skickade dem till deras slutdestination, med den överväldigande majoriteten landade i Kraken.

”Slutsatsen är att Kraken fick [a] enorm mängd Thodex-kunders Bitcoin, berättade Levy Avkryptera.

På frågan om det kunde finnas en ärlig förklaring till detta, sade Levy, ”Endast om Thodex drivs hela sin finansiella verksamhet genom Kraken … men det är väldigt konstigt.”

Turkiet förvarade i förra veckan över 60 personer i samband med Thodexs uppenbara utgångsbedrägeri, samtidigt som man beslagtagit datorer och fryst företagets bankkonton.

På torsdag är det fängslades ytterligare sex personer i samband med misstänkt bedrägeri hos Thodex, inklusive familjemedlemmar till VD Faruk Fatih Ozer, som flydde till Albanien omedelbart innan utbytet meddelade att det hade stängts. Turkiet har enligt uppgift bett om Ozer arrestering. Ozer påståenden att börsens problem är kopplade till cyberattack snarare än bedrägeri.

Kraken var inte omedelbart tillgänglig för kommentarer.[ad_2]

Source link