Turkiet tvingar Crypto-utbyten för att rapportera mer kundinformation

I korthet

  • Den turkiska regeringen utsattes för utbyte av kryptovaluta för att bekämpa penningtvätt och finansiering av terrorism.
  • Landets börser måste höja sin KYC-praxis och rapportera misstänkt handelsbeteende till regeringen “precis som banker.”

Den turkiska regeringen har lagt till kryptovalutaväxlingar i listan över företag som omfattas av landets bestämmelser om penningtvätt och finansiering av terrorism (AML-TF).

Regleringsändringen trädde omedelbart i kraft efter att presidentdekretet – liknar en verkställande order i USA – publicerades i officiella tidning idag.

Genom att tillämpa dessa regler på krypto utsätter regeringen nu de 31 kryptobörserna som verkar i landet till den stränga reglering som fastställts av den finansiella vakthunden, MASAK.

Vetting kunder “som banker”

MASAK har ibland begärt en lista över kunder från landets kryptovalutabörser, men lämnade annars kryptobörsen ensamma.

Nu kommer MASAK att behandla kryptobörser “precis som banker”, berättade Mehmet Türkarslan, juridisk rådgivare vid ett stort turkiskt kryptobörs. Avkryptera.

Från och med idag måste utbytena kräva bevis på uppehålls- och identitetshandlingar (långt ifrån normen i Turkiet) och regelbundet kontrollera giltigheten av dessa dokument.

Börsen måste också blockera alla kunder som är svartlistade av regeringen i sanktionslistor, rapportera misstänkt handelsaktivitet och informera regeringen om alla tjänster som tillhandahålls institutionella kunder.

“Listan fortsätter och fortsätter, och vi försöker för närvarande ta reda på allt”, berättade Agah Selim Sesli, seniorforskare vid kryptobörsen Bitexten Avkryptera.

Ett lapptäcke av regler

Dagens reglering är den första i en serie förväntade kryptobestämmelser som regeringen säger kommer att komma i slutet av nästa vecka. Sesli förväntar sig att sådan reglering kan innehålla regler om beskattning och, som i USA, deklaration av privata plånböcker.

Detta regelverk bygger på tidigare reglering. För tre veckor sedan förbjöd centralbanken användningen av krypto i vardagliga betalningar och begränsade PayPal-liknande betalningsprocessorer från att hantera krypto.

Reguleringsflödet har orsakat förvirring. ”Regeringen har inte ens definierat kryptotillgångar, än mindre kryptotillgångstjänsteleverantörer,” berättade Osman Gazi Güçlütürk, chef för avdelningen IT-lag vid Kırklareli University. Avkryptera. “Dessa förtydliganden är mycket viktiga i lag.”

Regeringen, som aldrig tidigare uttryckligen har hänvisat till kryptovalutautbyten, började införa regler för “kryptotillgångsplattformar” och nu “kryptotillgångstjänstleverantörer”, sade Türkarslan. “Vi antar bara att det betyder kryptoutbyte och agerar därefter.”

”Crypto asset service provider” är en hänvisning till Financial Action Task Force: s beskrivning av kryptobörser som virtuella tillgångstjänstleverantörer (VASP), förklarade Güçlütürk.

Europeiska unionen litade på den termen när den beslutade hur krypto skulle regleras. Men EU har utförligt definierat leverantörer av kryptotillgångar innan de publicerade regler som gäller dem – till skillnad från den turkiska regeringen, som har tappat termen ur det blåa.

Förordningen följer den plötsliga avstängningen av två stora kryptobörser som verkar i landet. Thodex och Vebitcoin försvann över natten förra veckan och låste deras kunders medel.

Mertcan Bayraktar, en advokat som representerar flera personer i ett mål mot Thodex, berättade Avkryptera att reglering av kryptobörser är ”naturligtvis en bra sak”, men regeringens riskavvikande strategi kan avskräcka kryptohandlare från att använda plattformarna.

“Crypto, eller blockchain i allmänhet, erbjuder fantastiska möjligheter”, sa han. “Att avskräcka människor från att investera eller handla krypto när det kontinuerligt visas i ett negativt ljus är också en potentiell risk.”Source link