Turkiet ska reglera Bitcoin-börser efter Fiascos: Rapport

[ad_1]

I korthet

  • Två kryptoutbytesmisslyckanden gör att de turkiska myndigheterna omprövar landets regelverk.
  • Nya regler för utbyten kan komma i maj.

Den turkiska regeringen planerar att skapa en centralbank för förvaring av kryptovaluta efter att två framstående börser utestängde kunder förra veckan.

Enligt en Rapportera från Bloomberg idag kan myndigheter också kräva utbyten för att ha en viss mängd kontanter till hands och införa behörighetskrav för börsledare. Flyttningarna syftar till att begränsa riskerna för turkiska kryptovalutainvesterare när börser inte kan uppfylla sina skyldigheter.

Förra veckan slutade Bitcoin-börsen Thodex plötsligt att handla och hindrade kunder från att göra uttag. Många misstänkte bedrägeri vid utbytet, men VD Fatih Faruk Özer hävdade det berodde på cyberattacker. Regeringen är inte så säker. Den häktade företagspersonal, grep datorer, frös bankkonton och satte igång VD: s utlämning från Albanien – dit han hade rest till när utbytet blev mörkt.

Inte långt efter slutade rivaliserande börs Vebitcoin också handel och utestängde användare och hävdade att ”intensiva” transaktioner hade satt företaget i en ”ekonomiskt svår position.” Regeringens vakthund över finansiella brott MASAK frös också sina bankkonton och inledde en utredning.

Allt detta kommer under en flyktig tid för kryptovaluta i Turkiet, där Bitcoin handel är populärt. Tidigare denna månad förbjöd Turkiets centralbank användningen av kryptovalutor. Denna åtgärd gjorde det svårare för utländska börser som Binance att driva eftersom de inte längre kunde använda lokala betaltjänster för att sätta in och ta ut turkiska liror.

De kan dock samarbeta med turkiska banker som inte omfattas av förbudet. Av denna anledning påverkades inte lokalt utbyte med befintliga relationer med turkiska banker. Deras kunder kan fortsätta använda banköverföringar istället för att förlita sig på betalningsprocesser från tredje part.

Men Thodex och Vebitcoyns försvinnande handlingar kan leda till ytterligare granskning av turkiska börser och tvinga regeringen att lägga fram nya regler, om BloombergAnonyma källor är korrekta.

Att göra det skulle sannolikt lämna en liten bucklan på den totala kryptovalutamarknaden. A Konsumentundersökning 2020 fann att 16% av turkarna använde eller ägde Bitcoin – mer än dubbelt så stor andel amerikaner som gjorde det. Toppbörsen Paribu registrerade 858 miljoner dollar i handelsvolym under det senaste dygnet, ungefär i nivå med Binance.US och Bitstamp. BTC Turk och Paritex gjorde emellertid närmare en halv miljard dollar i daglig handel.

MASAK, finans- och finansministeriet och kapitalmarknadsstyrelsen stryker enligt uppgift alla detaljer om de nya reglerna, som kan komma att komma ut i maj.

[ad_2]

Source link