Tor säljer NFT av den första .onion URL för 2 miljoner dollar i ETH till PleasrDAO

I korthet

  • Tor-projektet sålde ett NFT-konstverk av den första .onion-URL: en för 2 miljoner dollar.
  • Köparen är PleasrDAO, en decentraliserad autonom organisation som investerar i NFT i linje med dess decentraliseringsetos.

Tor Project, den ideella organisationen som upprätthåller sin integritetsbevarande webbläsare, sålde på fredag ​​ett NFT-konstverk av den privata kryptografiska nyckeln som användes för att skapa Dusk, den första Tor-löktjänsten, för 2 miljoner dollar i ETH. Intäkterna kommer att stödja ideella organisationer.

Köparen av biten, som säljs på NFT marketplace Foundation, är PleasrDAO – en decentraliserad autonom organisation (DAO) som samlar pengar genom smarta kontrakt för att förvärva NFT konst som främjar orsaken till decentralisering.

”Det här stycket gifter sig med så många av de saker som är viktiga för oss: konstverk, integritet och cypherpunk-etos,” berättade Red Phone, en anonym medlem av PleasrDAO. Avkryptera.

”Det är ödmjukt att vara med – att ha lite konstverk som hedrar allt som denna teknik har gjort för friheten.”

Tor-projektet, som startades 2006 av datavetenskapsmännen Roger Dingledine, Nick Mathewson och fem andra, ger tillgång till webbplatser med ”.onion” -domäner, allmänt kända som den mörka webben. Tor-webbläsaren, som nu används av cirka 2,25 miljoner människor varje dag, pingar webbtrafik genom reläer spridda över hela världen för att dölja användaraktivitet.

Den första .onion-webbplatsen var duskgytldkxiuqc6.onion, eller ”Dusk”, som ofta används som ett exempel på en .onion-domän i Tor-dokumentationen. NFT, skapad av Itzel Yard, är en bit generativ konst som bygger på Dusk.

PleasrDAO tar också över ägandet av den privata nyckeln. Men Dusk, den privata nyckeln, blir snart inget annat än en relik: Tor planerar att dra tillbaka den version av webbläsaren som stöder nyckeln.

Berättade Isabela Bagueros, verkställande direktören för The Tor Project Avkryptera att den ideella organisationen ville minnas en del av det decentraliserade Internets historia.

Bagueros sa att den ideella organisationen var angelägen om att sälja sin egen NFT efter att den bevittnade framgången med Freedom of the Press Association’s auktion av Edward Snowdens ”Stay Free” NFT-bit; PleasrDAO köpte den NFT för 5,4 miljoner dollar förra månaden.

”Vi hade inga förväntningar på [the] försäljningspris och blåses bort av PleasrDAOs generositet och alla auktionsdeltagare, säger Bagueros.

Ideell organisation kommer att använda en del av intäkterna från NFT-försäljningen för att förbättra säkerheten i sitt nätverk och stödja gräsrotsarbete i sekretessutbildning. Tor kommer också att donera en del av pengarna till organisationer som främjar integritet på nätet eller hanterar klimatförändringar.

Den andra högsta budgivaren var Jesse Powell, VD för kryptovalutaväxling Kraken. Hans sista bud var 420,69 ETH – en tung-i-kind-referens till 4/20, slang för att fira marijuana-kulturen och det otäcka antalet 69.

Powell tävlade också mot PleasrDAO under Snowden NFT-auktionen. ”Det är bra att se honom på det igen, och kanske var han en förföljande häst hela tiden – att få oss att bjuda högre för en god sak”, Santiago R. Santos, huvudpartner för kryptoinvesteringsföretaget ParaFi Capital och medlem i PleasrDAO, berättade Avkryptera.

”Jag tror att vi befinner oss vid en tipppunkt för en ny kreativ renässans vid skärningspunkten mellan delnings- och passionekonomin”, sa Santos. ”Den drivs av de unika egenskaperna hos digital brist och globala pooler av kapital som rör sig med informationshastigheten.”

”DeFi lade rälsen och DAO är tågen.”

Source link