Tidigare officiella PBoC förnekar Digital Yuan kommer att vara ett övervakningsverktyg

[ad_1]

En tidigare tjänsteman i People’s Bank of China (PBoC) har försvarat Kina genom att klargöra sina motiv bakom utvecklingen av en digital yuan centralbank digital valuta (CBDC).

Yao Qian, tidigare chef för det digitala valutainstitutet vid PBoC, förnekade att den digitala yuanen någonsin har planerats som ett övervakningsverktyg. Enligt rapporter klargjorde han att Kina bestämde sig för att utveckla den digitala yuanen som ett motåtgärd mot alltmer populära ”privata betalningsplattformar.”

Digital yuan oro

Yao gjorde dessa kommentarer medan han var på en panel vid Pekings internationella finansforum.

Hans uttalanden argumenterar mot påståenden från USA: s Federal Reserve-ordförande Jerome Powell vid en presskonferens den 28 april. Powell indikerade att en sådan digital valuta inte skulle fungera i USA och hävdade att den digitala yuanen tillät den kinesiska regeringen att ”se varje betalning det används – för vilket det används i realtid. ”

Yao insisterade på att så inte var fallet. hävdar att ett CBDC är nödvändigt för centralbankerna att förnya fiatvalutor mitt i ökningen av digitala valutor.

Den digitala yuanen har varit föremål för mycket debatt sedan dess första tillkännagivande. Många har ifrågasatt effekterna det kommer att få på branscher, såsom speloperatörer i Macau.

Tjänstemän i USA har också uttryckt oro för att det skulle kunna undergräva dollarns dominans. I april avslöjade rapporter att Biden-administrationen följde CBDC: s utveckling. I maj uppgav dock Hester Peirce, kommissionär vid US Securities and Exchange Commission (SEC), att digital yuan inte kommer att förmörka dollarn.

Världen graviterar mot CBDC

Kina är knappast den enda med sina händer i CBDC. Maj har varit särskilt händelserik. Nationer som Kanada och Sydafrika har fortsatt att driva mot sina respektive respektive digitala valutor. Under tiden har Sveriges centralbank redan börjat arbeta mot sin nästa CBDC-testfas. Dessutom har Sydkoreas centralbank infört planer för att testa sin egen digitala valuta.

Sammantaget, enligt en rapport från Bank of International Settlements, hade 80% av världens centralbanker redan konceptualiserat och undersökt CBDC tidigare under året. Rapporten utarbetade vidare för att säga att 40% av dem byggde bevis på koncept och 10% använde sina pilotprojekt.

varning

All information på vår webbplats publiceras i god tro och endast för allmän information. Alla åtgärder som läsaren vidtar på informationen som finns på vår webbplats är helt på egen risk.

[ad_2]

Source link