The Amazing Million-Dollar DAO – Decrypt


Medan hela världen smälter den senaste kryptogruppen och handelsåtgärderna i Kina, lanserade Bybit, ett Kina-född derivatbörs som nu har sitt huvudkontor i Singapore, sin senaste och potentiellt största inkarnation: BitDAO. Stöds av framstående investerare som Peter Thiel och hans Founders Fund, Pantera Capital och Dragonfly Capital DAO samlade 230 miljoner dollar på sitt löfte om att stödja och turboladdar decentraliserad finansiering.

Bybits uppgång och dess led till BitDAO kan verka som en sensation över natten. Men i verkligheten fattade derivatbörsen ett mycket medvetet beslut att lämna Kina för ett år sedan när det stängde sin lokala verksamhet och fokuserade sina ansträngningar på att uppvakta internationella detaljinvesterare. Att gå in i en DAO är vettigt när vi tittar på dess resa hittills.

Så hur växte Bybit från ett lite känt Kina-baserat börs till en global jätte, vars dagliga handelsvolym ofta toppade 10 miljarder dollar under de senaste åren? För den här veckans da bing, Jag pratade med Ben Zhou, grundare och VD för Bybit, och pratade om börsens uppkomst – och varför dess övergång till en DAO var oundviklig.

Bybit grundare, VD och DAOist, Ben Zhou

Från 5% av Bitmex volym till 10x Bitmex volym

Zhou, som föddes i Liaoning-provinsen men gick på college i USA, kom in i krypto som en innehållsskapare på deltid och Youtube-influencer. Han samlade snabbt tiotusentals anhängare och huggade ut en specialitet och analyserade olika ICO-projekt 2017.

När marknaden kraschade 2017 insåg Zhou att hans bästa skott i krypto inte var innehållsskapande – det tänkte om hur man kunde göra kryptoderivatutbyten mer tillgängliga. Som en tidigare valutabörsoperatör slog gränssnitten på de då populära derivatbörsen som Bitmex och OKEx honom som “Window95-ish.” Han bestämde sig för att starta ett kryptoderivatutbyte som såg ut och kändes lika modern som själva krypton.

”Vi började i april 2018 och gick online i december 2018”, berättade Zhou för mig. ”Vi bodde alla i samma lägenhet och arbetade 24/7. Fundraising var det svåraste – vi träffade över 100 VC, men lyckades bara samla in från vänner och familj. ”

Crypto-derivatutbyten gör det möjligt för handlare att gå långa eller korta en krypto utan att ha plats-tillgångar. Bybit är känt för att erbjuda högt utnyttjade eviga kontrakt, som är derivat utan utgångsdatum.

Zhous stora paus kom i mars 2019 när björnmarknaden äntligen lindrades och Bybit gick jämnt för första gången.

”Vi försökte höja mer under 2019 genom att lova investerare att vi 2020 skulle överstiga 5% av Bitmex handelsvolym. Men det visade sig att vi överträffade Bitmex 2020 och nu handlar vi 10 gånger av Bitmex volym, berättade Zhou stolt.

Salesforce för kryptobörser

Nyckeln till Bybits tidiga tillväxt var dess influensermarknadsföringsprogram. ”När vi var små var det omöjligt att spendera pengar på marknadsföring. Det bästa sättet att gå ombord på nya användare var genom promotorer och inkomstdelning, säger Zhou. “När jag insåg att både Bitmex och OKEx har ogenomskinlig rapportering kring bonusprogrammen för sina remissprogram, visste jag att vi hade en chans att vinna.”

Denna insikt drev Zhou till att tidigt ägna majoriteten av tekniska resurser för att bygga den bästa plattformen för kundrelationshantering (CRM, som Salesforce) för påverkare, som skulle kunna tjäna pengar genom att marknadsföra Bybit till sin publik.

Dess CRM-verktyg är tillräckligt sofistikerat för att tillåta marknadsförare att se trafik som genereras av sina inlägg på sociala medier, dela upp deras provision efter region och till och med tillhandahålla avancerad analys av publikens beteende. Det skiljer sig inte så mycket från verktygen som TikTok tillhandahåller sina influenser, men då i kryptovärlden var Bybit unikt i sitt erbjudande och obevekliga fokus på återförsäljare.

”Datatransparens är nyckeln till marknadsförare. De måste veta att de behandlas rättvist och kan försörja sig genom att vara en heltidsförespråkare för Bybit, säger Zhou.

Under de första dagarna kom 60% av Bybits volym från affiliate-marknadsföring. Med tiden, när Bybit etablerade sitt varumärke, sjönk volymen för affiliate-marknadsföring till 20% -30% när webbplatsen blev starkare. Imponerande var det bland de enda börserna som hade 100% upptid under förra månads marknadsvolatilitet.

Utflykten från Kina

Bybit bestämde sig för att lämna Kina i juni 2020. För utomstående kan det ha verkat galet för Bybit att lämna en av de största detaljhandelsmarknaderna i världen. Men Zhou och hans team insåg att kryptohandel hade blivit en mycket hotad art i Kina.

”Vi hade två val. Om vi ​​stannade i Kina skulle vi vara närmare den kinesiska detaljhandelsmarknaden och ha tillgång till miljontals nya kunder. Men nackdelen var att bra ingenjörer, särskilt de som var fd Alibaba och fd Tencent, alla var försiktiga med att gå med i ett kinesiskt utbyte. ”

Så företaget drog ner till kontor i Singapore, Hongkong, Filippinerna och andra platser i hela Asien. Bara en handfull FoU-resurser är fortfarande kontrakterade i Kina, sade han.

Om vi ​​vill förvandla vår verksamhet från miljarder till biljoner, kan vi inte existera i en företagsform utan i en ”social fenomen” -form.

Att välja att tjäna den internationella marknaden var inte särskilt enkelt, men det anslutna marknadsföringsprogrammet fungerade bra. Arrangörerna blev Bybits ambassadörer långt utanför Kina. De största användarbaserna finns nu i Tyskland, England, Malaysia, Syd och Nordkorea liksom Japan.

DAO är det enda sättet att existera och skala

Tillväxtvägen var dock inte helt rosig. Under årens lopp orsakade Bybits aggressiva tryck i detaljhandelsutrymmet och dess notoriskt höga hävstång – upp till 100 gånger – tillsynsmyndigheterna att slå ner på börsen. Både Storbritannien Financial Conduct Authority och Ontario Securities Commission förbjöd Bybit att erbjuda tjänster till sina medborgare. Företaget har följt och stoppat sin verksamhet där.

“Det finns egentligen ingenting vi kan göra, men det illustrerar också vikten av decentraliserade utbyten.” Zhou berättade för mig

Liksom Binance mötte Bybit två vägar. Och här skulle jag vilja spela ord: 道 eller “tao” betyder “väg” och uttalas dao. Därför stod Bybit inför två “daos:” En väg skulle bli reglerad, vilket är den riktning Binance tog. Den andra 道 var vägen till decentralisering via en decentraliserad autonom organisation (DAO), som faktiskt är den mest taoistiska vägen som finns. Det är vägen som Bybit tog.

Zhou trodde att decentralisering ger mer potential eftersom det är en större spelplan.

Och så blev BitDAO född. “Om vi ​​vill förvandla vår verksamhet från miljarder till biljoner, kan vi inte existera i en företagsform utan en” social fenomen “, säger Zhou, något mystiskt.

En DAO, en kryptoinkubator eller en ETF?

Även om det är tidiga dagar kan vi se en antydan till vad Zhou slutligen hoppas kunna uppnå. Det traditionella Web 2-tillvägagångssättet som de flesta börser tog var att lansera inbyggda tokens som ett sätt att transakera, betala för tjänster och upprätthålla kontroll samt en lejonpart av verksamheten.

Men BitDAOs ursprungliga token är en styrningstoken som sätter samhället – inte Bybit – i kontroll.

DAO är den senaste sexiga trenden inom krypto. Grundidén är att en grupp smarta människor, som alla har hud i spelet via en styrningstoken, bättre kan sortera genom snabba och omfattande mängder information och fatta beslut än en liten expertgrupp. Varje kryptostart har antingen startat eller lanserar en DAO, men ironiskt nog stöds många fortfarande av Silicon Valley-investerare.

Så vad gör BitDAO till en riktig DAO?

För Zhou är BitDAO först och främst en organisation med en röstningsstruktur. Han strävar efter att bygga en organisation som kommer att arbeta med protokoll och projekt byggda på någon legitim blockchain.

Till att börja med har han förbundit 0,025% av Bybits totala handelsvolym till BitDAO: s statskassa. Med tanke på de senaste uppgifterna kan donationen överstiga 1 miljard dollar per år. ”Alla kan se vår volym på Coingecko och beräkna vårt bidrag. Det finns inget gömande eller förvirring, ”sade Zhou.

Med den fonden och det nyskapade kapitalet vill Zhou lösa DeFi-startups tre största problem: finansiering, FoU och likviditet.

“Jag tror att FoU ligger i hjärtat av krypto som går stort”, sa han. “Jag vill kunna stödja ingenjörer som vill lämna Microsoft och Google och kunna arbeta heltid i krypto.”

Men BitDAO är inte en ideell organisation. Det letar fortfarande efter en avkastning till sina investerare, så hur fungerar det?

Svaret är att BitDAO så småningom kan bli en slags krypto-branschövergripande ETF genom att investera och byta ut sina statspengar med favoritprojektpengar. Ett säkrare sätt för investerare att delta i de mest intressanta nya projekten som dyker upp i krypto.

Och det kan vara den ultimata anledningen till att investerare som Peter Thiel investerade i DAO. DAO är ett effektivt sätt att samla så många tokens som möjligt, fördelat bland de mest lovande nya projekten i det heta och bördiga DeFi-ekosystemet.

Det behöver inte sägas att BitDAO kommer att konkurrera med andra VC: er och marknadsförare. Det är inte klart om DAO: s visdom-från-publik-tillvägagångssätt – plus en enorm summa medel och dess nära band med pengar-skrivaren Bybit-kommer att ge den en fördel över en handfull superkunniga investerare som rör sig snabbt och ringer skott.

Men kanske är det precis som 2020, när Zhou hade framsynen att lämna Kina. Genom att DAO-inga sig själv lämnar Bybit det centraliserade nätet för den potentiellt säkrare, smartare världen av webben 3. Och kanske är detta ännu en framsynthet Zhou kommer att vara glad över att ha haft i framtiden.

Hot tar

Alibabas NFT-försäljning med kinesiska egenskaper

Kina har en historia av att omdefiniera teknik. Det omdefinierade vad Internet är med en brandvägg. Och nu definierar det om vad NFT är – med en kinesisk egenskap: ingen offentlig reskontra och inga återförsäljarrättigheter. Alipay presenterade en ny användning av NFT: er och använder dem som skinn för användarprofiler när de gör transaktioner. Jag antar att den är söt. Vi måste bara vänja oss vid att NFT är bokstavliga JPEG i Kina nu.

Kinesiska regeringen fortsätter att slå till

Smärtan är verklig. Kinesiska gruvarbetare, inklusive de i Sichuan-provinsen, är nu i ett förtvivlat tillstånd. Gruvarbetare måste bestämma om de ska hålla en brandförsäljning och lämna eller fly utomlands. Ingen förväntade sig allvaret i den senaste kraften och det finns två dominerande teorier. Den pessimistiska säger att Bitcoin har lämnat Kina för alltid. Den optimistiska hoppas att när gruvåtgärden har avtagit kommer små gruvgårdar att återupptas. Det är osannolikt att Bitcoin försvinner från Kina. Mig? Jag är optimistisk – långsiktigt. Vi har ett gammalt ordspråk “上 有 政策 下 有 对策” som betyder, “när det finns beställningar uppifrån, finns det motåtgärder underifrån.” Med tanke på blockchains tillståndlösa natur kommer kineserna så småningom att hitta ett sätt att hoppa över brandväggen och komma åt krypto.

Binance samarbetar med Tron

Det är bara en tidsfråga innan Changpeng Zhao, Binances VD och Justun Sun, VD för Tron, försökte skapa vacker musik – eller snarare konst – tillsammans. NFT: er ser ut som den perfekta grogrunden: De två slog sig samman för en ny “NFT Marketplace” som presenterades förra veckan, och det lovar att bli en stor händelse. Sun, känd för att betala miljoner för att köpa NFT, kommer att utnyttja Binances befintliga kundbas för att hype upp trenden. Och CZ, som känt älskar att följa de senaste trenderna, kan utnyttja Suns NFT-samling och inflytande för att förstärka Binances eget inflytande. Både grundarna och deras företag lämnade Kina för länge sedan, men de kinesiska obligationerna förblir starka: Människor kan jagas ut ur ett land, men de kulturella banden kvarstår.

Source link