Texas att tillåta statsbanker att inneha Bitcoin

Texas Department of Banking idag utfärdat ett meddelande bekräftar att statscharterade banker kan lagra kryptovaluta för kundernas räkning, förutsatt att de har ”adekvata protokoll på plats” för att följa lagen.

Även om det verkar som en stor seger för statens kryptovalutaföretag och användare, enligt avdelningens uppfattning har ingenting verkligen förändrats.

”Texas-statscharterade banker har länge försett sina kunder med förvaring och förvaringstjänster för en mängd olika tillgångar”, skrev den. ”Även om vård och förvaring av virtuella valutor nödvändigtvis kommer att skilja sig från det som är förknippat med mer traditionella tillgångar, tror Texas Department of Banking att myndigheten att tillhandahålla dessa tjänster med avseende på virtuella valutor redan finns enligt Texas Finance Code § 32.001.”

Meddelandet ger intresserade banker möjlighet att lagra kopior av privata nycklar eller till och med acceptera kryptovalutaöverföringar till plånböcker som endast kontrolleras av bankerna. De kan också samarbeta med tredje part för att tillhandahålla sådana tjänster.

Dessutom kan banker med förtroendebefogenheter erbjuda förvaltningstjänster, vilket innebär att de har vissa juridiska skyldigheter gentemot kunden, inklusive att ”hålla tillgången på ett säkert sätt och att returnera den oskadad på begäran.”

Statliga bankcharter skiljer sig från federala stadgar, vilket ger finansinstitut ett visst val. Sedan 1999 har dock statliga bankcharter i Texas tillhandahållit ”super paritet” med nationella banker. Med andra ord kan en bank som är chartrad i Texas göra allt som en federalt chartrad bank kan göra. Det gör Texas till en önskvärd plats för finansinstitut att göra affärer. Den har näst mest banker i landet, endast bakom Kalifornien, enligt Federal Deposit Insurance Corporation.

Utanför Texas har Wyoming arbetat hårt för att locka kryptovalutabaserade företag. En serie blockchain-lagar bar frukt förra året när kryptovalutautbytet Kraken tjänade statens första specialförvaringsinstitutet licens, följt av Avanti. Stadgan tillåter dessa ”kryptobanker” att inte bara tillhandahålla vårdnad utan också avveckla affärer mellan kryptovalutor och US-dollar – och till och med skapa sina egna stallmynt.

Dessa institutioner skiljer sig från federalt chartrade kryptobanker Anchorage, Paxos och Protego, vars licenser har gjort det möjligt för kryptoföretagen att undvika efterlevnadsproblem relaterade till penningöverföringslagar i 50 stater, men tillåter dem inte att ta kundinsättningar eller få tillgång till Federal Reserves betalningssystem.

Office of the Comptroller of the Currency (OCC), landets främsta banktillsynsmyndighet, utfärdade en rådgivning förra året liknande Texas. I det brevet bekräftades att kryptovalutans förvaringstjänster ligger inom nationella bankers räckvidd. Denna vägledning följdes i januari av en brev som gjorde det möjligt för banker med nationella stadgar att använda blockkedjor och stablecoins för betalningsaktiviteter.

OCC Acting Comptroller Michael Hsu har dock krävt en granskning av kryptovalutoriktlinjerna som utfärdats under hans föregångare, Brian Brooks, en tidigare Coinbase-chef och nuvarande vd för Binance.US. Den översynen skulle dock endast gälla OCC-chartrade banker och kreditföreningar.Source link