Sydkorea startar digital valutaexperiment i sommar

I korthet

  • Bank of Korea söker en teknisk partner för sitt pilotprogram för digital valutautveckling.
  • Rättegången kommer att genomföras i två steg, med den första etappen som planeras starta i sommar.

Bank of Korea, Sydkoreas centralbank, har öppnat anbud för att fylla rollen som teknologileverantör för sin kommande rättegång med centralbankens digitala valuta (CBDC), lokal nyhetsbutik Korea Herald rapporterade på måndag.

Rättegången, som har tilldelats totalt 4,4 miljoner dollar (4,9 miljarder vann), kommer att genomföras i en ”virtuell miljö” i två steg. Den första etappen är planerad att gå från augusti till december 2021.

Men som banktjänstemän betonade har Bank of Korea för närvarande inga planer på att utfärda sin digitala valuta – pilotens mål är att undersöka dess genomförbarhet och övergripande effektivitet.

”Vi lanserar pilottestet för att se hur [a] CBDC kan användas som en form av säker tillgång när andelen kontanttransaktioner minskar avsevärt, säger bankens tjänsteman och tillade att ”nödvändigheten att utfärda sin digitala valuta inte är brådskande just nu.”

CBDC hänvisar till centraliserade, digitala versioner av inhemska fiatvalutor, såsom US-dollar eller euro, i syfte att ge fart och säkerhet i monetära system världen över.

Två steg i rättegången

Det första steget i rättegången kommer att fokusera på CBDC: s grundläggande funktioner och omfatta testning av dess utfärdande och cirkulation.

Den andra etappen, som planeras avslutas i juni 2022, kommer att utforska mer detaljerade aspekter av CBDC, såsom gränsöverskridande transaktioner och offlinebetalningar. Dessutom kommer Bank of Korea att studera effektiviteten hos digitala valutor för att skydda användarnas integritet.

Flera tekniska giganter, inklusive Naver, Kakao och LG, har enligt uppgift uttryckt sitt intresse för centralbankens kommande rättegång. Samsung, Sydkoreas största industrikonglomerat, förväntas också besluta om att bjuda på pilotprogrammet.

Under de senaste åren har centralbanker och regeringar över hela världen undersökt genomförbarheten av CDBC.

Medan många av dem är det fortfarande försiktig om att införa en ny form av digitala pengar har flera andra länder redan gjort betydande framsteg. Kina är det redan pilotprojekt en digital yuan, och Bahamas har redan lanserat sin Sanddollar.Source link