Swedish Fraudster fängslades 15 år för $ 16 miljoner Crypto Con

I korthet

  • Roger Nils-Jonas Karlsson tjänade 16 miljoner dollar i en kryptokonkurrens.
  • Systemet uppmuntrade blivande investerare att använda krypto för att investera i sitt bedrägliga program.
  • Han erkände anklagelserna i mars och fängslades igår.

En svensk man har fängslats i 15 år för att ha släppt ut människor på 16 miljoner dollar i en krypto-bluff, US Department of Justice sa Torsdag.

Roger Nils-Jonas Karlsson, 47, erkände sig skyldig tidigare i år till värdepappersbedrägerier, trådbedrägerier och avgifter för penningtvätt. Karlsson köpte snygga bostäder, en tävlingshäst och en utväg i Thailand efter att blivande investerare kopplade in pengar till sitt system, “Eastern Metal Securities.”

Bedrägeriet lockade människor att köpa aktier i ett bedrägligt onlineinvesteringsprogram med kryptovalutor som Bitcoinsa DoJ. Karlsson lovade “astronomiska avkastningar” och bad om att medel skulle skickas via USA: s största kryptobörs, Coinbase, enligt till rapporter, vilket verkligen var ett sätt att tvätta kontanterna.

Karlsson bröts 2019 efter att 3 500 personer föll för nackdelen. Han erkände anklagelserna den 4 mars i år och utlämnades till USA från Thailand.

“Vi var glada att kunna tillhandahålla vår expertis när det gäller att spåra virtuell valuta i denna utredning, vilket minskar tron ​​på anonymitet i samband med dessa transaktioner”, sade Kelly R. Jackson, ansvarig specialombud för IRS-CI, vid den tiden.

Karlssons plan föddes på “ekonomiskt osäkra investerare” och orsakade “allvarliga ekonomiska svårigheter för många av dem”, sade DoJ.

He beordrades igår att förlora en thailändsk utväg och olika andra fastigheter och konton som en del av hans straff. Domstolarna förväntas lansera ett återställningsbeslut om 90 dagar, tillade DoJ.Source link