Softbank-ägda LINE går öppen källkod för att hjälpa centralbanker att mynta CBDC

I korthet

  • LINE PLUS har släppt en blockchain för centralbanker att utfärda sina egna digitala valutor.
  • Det är för närvarande i samtal med flera asiatiska centralbanker.
  • Massantagande av CBDC kan vara runt hörnet, men tekniken som används för att uppnå dem är fortfarande omtvistad.

LINE PLUS, ett sydkoreanskt mjukvaru- och teknikföretag som ägs av det japanska multinationella konglomeratet SoftBank, har släppt en blockchain plattform för att hjälpa centralbanker att få sina CBDC: er från marken.

CBDC är i huvudsak centralbankstödda, statligt kontrollerade digitala valutorlångt ifrån visionen om ett statslöst monetärt system spionerat av tidiga mästare av Bitcoin.

Men de är stora nyheter, och LINE tror att de kommer att spränga i Asien. I en pressmeddelande idag säger Line att man diskuterar sin CBDC-plattform med öppen källkod, Line Financial Blockchain för CBDC, “med centralbanker i olika asiatiska länder.”

Varje asiatisk centralbanks idé om ett CBDC är annorlunda och projekten är inte lika utvecklade. Kambodjas CBDC körs på en blockchain och är analog med kontanter medan Thailand och Hong Kong fokuserar på ett CBDC som underlättar gränsöverskridande betalningar mellan banker.

Kina är överlägset längst framåt; det pilotar sin digitala yuan som inte är en kryptovaluta, som fungerar som en digital version av kontanter (för att komplettera dess världsledande digitala betalningsnät. Vissa anser att Kinas senaste tillslag på kryptovalutor som Bitcoin är ett sätt att hålla digitala valutor under statlig kontroll.

Utanför Asien har många banker, som Fed och Europeiska centralbanken, inte förbundit sig till specifika mönster – eller ens konstaterat att blockchain är vägen att gå. Men de är ändå intresserade: ECB varnade Europeiska regeringar förra månaden att de kan förlora den monetära autonomin till den privata sektorn om de inte antar CBDC.

Återigen, alla är olika. Över i Mellanöstern drog Bank of Israel slutsatsen att en digital shekel skulle kunna effektivisera Israels ekonomi, medan den palestinska monetära myndigheten drog slutsatsen att dess egen digitala valuta skulle kunna minska Palestinas beroende av Israel.

LINE förväntar sig att blockchain definitivt kommer att bli en stor sak i CBDCs – men det är ungefär allt det antas. Så det har byggt sin blockchain-plattform för att passa kraven från varje potentiell centralbank från fall till fall.

Den nya plattformen stöder Know Your Customer (KYC) och Anti-Money Laundering (AML) och har en modulstruktur som möjliggör att olika funktioner läggs till av utvecklare efter behov. Line’s blockchain är byggd på Cosmos SDK, som är en öppen källkodsram för att bygga proof-of-stake blockchains som naturligt kan samverka med andra blockchains.

Line Plus är inte det första privata företaget som erbjuder en blockchain-lösning för centralbanker som vill ge ut CBDC. I mars, XRP förfäder Ripple meddelade att de hade byggt en privat blockchain för centralbanker vill ge ut sina egna CBDC.

Med fler CBDC-nyheter varje vecka finns det gott om anledning att misstänka det kryptos tidiga libertariska ideal viker för en statligt utfärdad och kraftigt reglerad digital ekonomi.Source link