Så här kommer Kinas Crypto FUD att spela ut


Under hundratals år före början av 1900-talet förbjöd Kinas kejsare internationell handel och klostrade landet från resten av världen. Den så kallade ”stängda dörren” -politiken (闭关锁国) var delvis ett svar på opiumkriget med britterna, som hänsynslöst gett drogen under hela föregående århundrade och hade berusat så många som 12 miljoner människor i landet.

Även om krypto knappast är lika beroendeframkallande som opium, verkar den nuvarande regimen i Kina behandla den med liknande förakt.

Förra veckan fördömde vice premiärminister Liu He, som också leder statsrådet, uttryckligen kryptogruvbrytning och handel som en finansiell risk som skulle destabilisera landets ekonomi. Som ett resultat, stora kryptogruvsföretag stoppade verksamheten och började leta efter nya hem utomlands. Huobi och OKEx, två av de största börserna som betjänar investerare i Kina, avstängde också poolbrytning och utnyttjade handelsaktiviteter där.

Är detta början på ”Crypto Wars” i Kina? Eller är det bara ett annat exempel på FUD som tenderar att väglägga varje kryptotjurkörning? Den här veckans da bing undersöker både Lius uttalande och reaktion från det lokala kryptosamhället och föreslår tre rimliga scenarier för hur allt kommer att spela ut.

Scenario 1: Helt förbjudet krypto

Förintelsen av Kinas ”officiella” kryptoindustri (förutom privatinvesterare och andra som använder VPN för att undvika den stora brandväggen) är verkligen möjligt. Centralregeringen skulle kunna utfärda ett landsomfattande förbud mot gruvdrift och handel. Politik skulle sedan antas som berövar gruvgårdar sina licenser och straffar dem som för närvarande arbetar under sken av ”molndatacenter”.

Om detta inträffar skulle vi förvänta oss att slå till mot Huobi och OKEx, med tanke på att båda börserna har sitt huvudkontor i Peking, mindre än en timmes bilresa från där president Xi själv bor.

Det är sant att crypto fortfarande är en liten aktör i Kinas fintech-scen och regeringen har större fiskar, som Alibaba och Tencent, att oroa sig för. Men krypto kan vara mycket mer av ett långsiktigt hot än Alibaba och Tencent. När allt kommer omkring kan regeringen enkelt kontrollera Alibaba genom att tysta Jack Ma, men den kan inte enkelt tysta krypto när den blir stor. Regeringar, mer än någon annan i världen, vet att krypto är ett kaninhål som tar många bortom det inledande spelstadiet till en öppen, censurresistent, decentraliserad värld. Och det är särskilt läskigt för KKP.

Ännu värre: Obromsad, ”riktig” krypto kan mycket väl ses som ett konkurrenskraftigt och förvirrande hot mot Kinas pågående försök att etablera sin egen digitala valuta. När Kinas DCEP fortsätter att mogna kommer alla finansiella primitiver som avregistrerar det att ses som ett hot mot Kinas digitala yuan-kampanj. Plus krypto har underlättat oönskat kapitalutflöde, vilket är en annan tagg i regeringens öga.

Ändå ser många observatörer detta fullständiga, döda krypto- och salt-jord-scenariot som osannolikt, för efter att ha tolererat krypto i över ett decennium är en sådan ”en-knivskuren” lösning för dramatisk för att kunna genomföras. Och jag brukar hålla med.

Da Bings bästa gissning: 20% sannolikt att hända

Scenario 2: Big Thunder, Little Rain

雷声 大 , 雨点 小 (“stort åska lite regn”) är en fras som beskriver policyuttalanden som låter ambitiösa men följs av lite handling. Om det här scenariot spelar ut skulle Premier Lius uttalande vara de sista orden vi hör från regeringen. Det kommer inte att finnas några ytterligare konkreta direktiv från centralregeringen till provinsregeringar som tvingar till en kraftfull motverkning av kryptoverksamheter.

Ännu viktigare, det kommer inte att finnas några KPI mot vilka provinsregeringar skulle mätas. Detta är nyckeln, eftersom provinsiella regeringar i avsaknad av direktiv inte kommer att bestraffa kryptogruvar. När allt kommer omkring har gruvarbetare arbetat lugnt i landet i ett decennium. De har utvecklat hjärtliga relationer med lokala myndigheter och har betalat bra skattepengar.

Om detta scenario spelar upp kan Premier Lius uttalande ses som att det är i linje med Kinas åtagande uppnå kolneutralitet 2060. Landet har beslutat att utplåna alla blockerare som hindrar det från att uppnå det målet och bli grönare. Och bitcoinbrytning är tyvärr en av dessa blockerare.

Som ett resultat kan vi se att koldrivna gruvföretag till stor del försvinner, medan de som drivs av ren energi kan få stanna i drift. Crypto-utbyten skulle också vara bra förutom att stänga av deras poolbrytningsverksamhet, som ändå bara står för en bråkdel av deras intäkter.

Da bings bästa gissning: 40% sannolikt att hända

Scenario 3: Långsam utsträckning

Som Kina-baserad krypto-VC Matthew Graham berättade för mig: ”Vi anser verkligen att Liu Hes kommentarer tyder på att den kinesiska regeringen har oro överdriven spekulation, inklusive i krypto. Vi kan förutse att regeringen kommer att ta en ”närmare titt” på denna fråga. ”

Här kan en ”närmare titt” innebära att regeringen kommer att fortsätta att ta uppmätta steg för att ta itu med risken för att krypto går mainstream, utan att faktiskt förbjuda den.

Det kan börja med att slå ner på koldrivna gruvdrift och sedan långsamt vätdrivna gruvdrift och sedan spridas till hoblande CPU-drivna gruvdrift (till exempel Filecoin och Chia).

Huobi och OKEx har redan stängt poolbrytning och utnyttjade handelsfunktioner för kinesiska användare. Andra funktioner som OTC-handel kan också vara i överhängande fara.

Detta scenario är kanske det farligaste eftersom det sprider smärtan under överskådlig framtid. Marknaden har ingen synlighet för framtida politik och kan bara reagera passivt.

Många kryptoentreprenörer har sett en sådan risk och har antingen lämnat Kina eller förberett en flyktväg.

Da bings bästa gissning: 50% sannolikt att hända

Crypto är inte opium

opium

Som Graham observerade gav kryptosamhället Lius uttalande en ”fruktad driven tonvikt”. Men det är inte rädsla det är problemet; det är osäkerhet. Om regeringen är tydlig om sina avsikter och riktning kan samhället räkna ut ett sätt att hantera.

Det större problemet – åtminstone för regeringen – är att 闭关锁国 kanske inte fungerar den här gången. Kinas medborgare kringgår enkelt och rutinmässigt via VPN den stora brandväggen för att komma åt Google, Wikipedia och alla andra saker som regeringen försöker stänga av. De kommer att hitta sätt att få tillgång till utländska börser och delta i DeFi om större utbyten är förbjudna. (Även om det beviljas är det svårare att hitta en off-ramp för att konvertera krypto till yuan på ett kinesiskt bankkonto.)

Och om Kinas gruvarbetare försvinner? Det kan mycket väl vara en bra sak för krypto, vilket gör blockchain mer decentraliserad och anti-ömtålig.

Men det slags bryter mitt hjärta. Om krypto lämnar Kina kommer en generation av hungriga och smarta entreprenörer att missa en enstaka möjlighet att bygga och skapa rikedom på en framväxande, global, gränslös plattform. Alla förlorar i det scenariot.

Crypto är inte opium. Fördelarna med att öppna det för Kinas investerare och entreprenörer borde vara uppenbara.

Visste du?

挂 羊头 卖 狗肉 som betyder ”att hänga ett fårs huvud men sälja hundkött” är ett färgstarkt sätt att beskriva köpmän som annonserar en vara men säljer något annorlunda. När det gäller gruvdrift har många gruvarbetare anklagats för att stämpla sig som stora datacenter – men de bränner faktiskt kol för att bryta internetpengar.

Source link