Precious Metals Expert säger Crypto May ‘Lead to Next Financial Crisis’


I korthet

  • Liksom krascherna 2008 och början av 2000-talet kommer krypto snart att leda till en bredare ekonomisk nedgång, hävdade VD för Metalla Royalty & Streaming.
  • Mängden pengar som skrivs ut i USA bleknar i jämförelse med mängden krypto som skapas varje dag.

Kryptovalutor “skulle kunna leda avgiften till nästa finansiella kris”, argumenterade Brett Heath, VD för ädelmetallföretaget Metalla Royalty & Streaming.

Metalla tillåter investerare att exponeras för ädla metaller som guld och silver genom att skaffa royalties och strömmar. Med andra ord använder företaget royalty på tillgångar som ägs av stora gruvföretag för att generera avkastning för sina aktieägare.

”När man ser tillbaka på de senaste decennierna och ser på alla de finansiella kriser som har hänt, har de alla ett par saker gemensamt. Och en av dem är massanpassningen av en ny finansiell produkt eller en ny teknik som inte är så väl förstådd, säger Heath i en intervju med Kitco News på torsdag.

Han gjorde jämförelser med massantagandet av värdepapper med säkerhet i pant, säkerhet och låneförpliktelser strax före 2008-krisen.

Vid den tiden omfamnade allmänheten snabbt dessa nya finansiella produkter – och de kraschade efteråt och skapade ett “stort problem som fick konsekvenser genom hela världen.”

Tekniska kraschen i början av 2000-talet var “samma typ av situation”, säger Heath.

”Du hade en ny teknik som utan tvekan förändrade världen, men den förstod inte särskilt bra. Och så fick vi teknikföretag att dyka upp överallt som faktiskt inte var värda någonting, och detta resulterade i slutändan i deras inneboende värde, vilket var noll, ”förklarade han.

Heath fortsatte med att säga att kryptovalutor har blivit en “licens för den privata sektorn att skriva ut pengar.” Även om mängden US-dollar i omlopp har sett en massiv ökning sedan januari 2020 är kryptos marknadsvärde “över tiofaldigt.”

M1 penningmängd i USA. M1-penningmängden avser de mest likvida pengarna och inkluderar fysisk valuta, resechecks och allt annat som snabbt kan omvandlas till kontanter. Diagrammet avbröts förra året. Källa: FRED ekonomiska data

Nya kryptor är ett dussin ett dussin

Heath argumenterade också för det BitcoinDen begränsade maximala tillgången på 21 miljoner mynt garanterar inte riktigt dess “säkra tillflyktsort” -egenskaper eftersom det finns andra ”10 000 kryptovalutor, relaterade tokens och mynt som finns idag.”

Många av dessa kryptovalutor erbjuder också många fördelar jämfört med Bitcoin, sa han. Och när de skapas lägger hela kryptomarknaden till miljarder dollar och ytterligare risk. Även om vissa kryptovalutor kommer att råda – precis som Apple, Google och Amazon blev världens största företag efter teknisk krasch – kan de allra flesta digitala tillgångar fortfarande kollapsa.

“När du har utplånat den mängden kapital från digitala plånböcker över hela världen, tror du bättre att det kommer att bli några betydande ekonomiska återverkningar som känns,” varnade Heath.Source link