Özer syskon bland de som fängslats när Thodex bedrägeri fortsätter

En domstol i Turkiet har fängslat sex personer som misstänks ha samband med bedrägeribedrägerierna som påstås ha begåtts av Thodex handelsplattform. Bland dem, bror och syster till Thodex VD och grundare Faruk Fatih Özer.

Uppskattningsvis 83 personer har hållits kvar som en del av en undersökning av Thodex misstänkta bedrägerier. De flesta, som arresterades i åtta provinser i Turkiet, har släppts. Några med rättsliga kontrollåtgärder. Men sex, inklusive grundarens syskon, har fängslats i avvaktan på rättegång, vilket rapporterna visar.

Bedrägerierna kom fram efter att ett ovanligt meddelande dök upp på Thodex webbplats. Det stod att webbplatsen skulle vara nere i fyra eller fem dagar. Användarna fann dock snart att de inte kunde ta ut sina medel från plattformen. Och sedan visade det sig att företagets grundare Faruk Fatih Özer hade flög till Tirana, Albanien. Undvik med uppskattningsvis 2 miljarder dollar i stulna medel.

Rapporter visar att Thodex bedragit nästan 400 000 användare i bedrägeriet. Özer har emellertid sedan förnekat denna siffra i ett onlinemeddelande, postat från okänd plats.

Sedan dess har 27-åringen förblivit i stort och gömt sig. En internationell jakt på affärsmannen inleddes med enheter som skickades till fyra länder på jakt efter Özer.

I en liknande men separat incident arresterade de turkiska myndigheterna också fyra personer den 26 april, under bedrägeribeklaganden i samband med ett annat utbyte, Vebitcoin. Mer specifikt börsens grundare İlker Baş, plus hans fru och två anställda. Detta inträffade bara några dagar efter det avslöjades att Vebitcoin skulle stängas av och anförde ekonomiska svårigheter som anledningen.

Utvecklingen i det turkiska kryptoklimatet

Det är ingen hemlighet att restriktionerna för kryptovalutahandel har skärpts i Turkiet under de senaste veckorna. I mitten av april meddelade Turkiets centralbank att de förbjudit kryptobetalningar. Detta är mitt i en så kallad “digital asset boom”, som landets myndigheter tror kan riskera förluster som inte kan återvinnas. På grund av anonymiteten bakom kryptotransaktioner.

Förbudet trädde officiellt i kraft den 30 april. Direkt därefter har rapporter avslöjat att kryptovalutaleverantörer måste följa bestämmelser om penningtvätt och finansiering av terrorism. Brott som skatteflykt och finansiering av terrorism var bland anledningarna till att turkiska myndigheter krävde mer reglering av kryptovaluta. I förväg krävde dessa myndigheter att kryptobörser och handelsplattformar överlämnade sina kunders information.

Rapporter visar att det kommer att bli lättare för finansiella vakthundar i Turkiet att genomföra utredningar genom att genomdriva detta.

varning

All information på vår webbplats publiceras i god tro och endast för allmän information. Alla åtgärder som läsaren vidtar på informationen på vår webbplats är strikt på deras egen risk.Source link