NFT är byggstenarna i vår digitala framtid

Icke-svampbara tokens (NFT) har äntligen flyttat ut från nischens blockchain-utrymme. Från Paris Hilton till Jack Dorsey har NFT: er fått viral uppmärksamhet över hela världen.

NFT har satt upp nya konstmarknads- och kryptoprisrekord. Dessutom förvirrar de i allmänhet alla som inte är kryptoinsider.

Under hela året har flera medier släppt någon form av NFT-förklaringsartikel. Den här artikeln handlar inte om vilka NFT: er är, utan snarare vilka NFT: er betyda när du tänker på den allt mer virtuella världen vi lever i idag och deras roll i vår närmaste framtid. Vad betyder NFT-rörelsen för samhället som vi känner det?

NFT erbjuder mycket mer än bara en betydande inkomst för artister eller en möjlighet för handlare att snabbt bli rika.

Ser bortom NFT-hype

Ökningen av NFT motsvarar en bredare acceptans av kryptovalutor som bitcoin (BTC), ethereum (ETH) och cardano (ADA) bland vanliga institutioner och allmänheten. Under det senaste decenniet var krypto ett stort sett specialiserat utrymme. Huvudsakligen domänen för en utvald grupp entusiaster, tekniska nördar och snabba spekulanter. Detta är dock inte längre fallet.

Många skeptiker utmanar användningen av NFT för digital konst eftersom den faktiska filen som innehåller konstverket kan laddas ner eller kopieras av vem som helst. Med andra ord behöver du inte köpa (vanligtvis dyr) NFT för att ladda ner filen och njuta av konsten. Denna kritik är giltig. Om det bara handlade om konst, borde inte alla använda en NFT.

Detta argument saknar dock hela den innovativa delen av NFT. Dessa tokens blir verkligt revolutionerande när vi verkligen slår samman våra digitala och fysiska liv.

Virtuella världar är inte science fiction längre, oavsett om de är i form av ett uppslukande virtual reality (VR) videospel eller de mindre uppslukande, men inte mindre digitala, arbetsplatser som många av oss nu bor i. Om denna takt fortsätter är vi bara några år från att leva, älska, lära oss och arbeta i virtuella miljöer.

En pandemi-accelererad virtuell verklighet

För miljontals människor världen över har det senaste året av låsning och fjärrarbete drastiskt förändrat deras livsform.

Det har också förändrat hur information och samarbete sker. Inga fler brainstorming-sessioner med vattenkylaren. Detta hjälper till att förklara varför VR-tech har exploderat under pandemin. Företagen använder den här tekniken för att samla avlägsna arbetare i ett digitalt utrymme. Det hjälper till att upprätthålla en viss känsla av mänsklig interaktion trots de fysiska begränsningarna.

Även när vacciner rullar ut över hela världen har många företag sagt att de inte kommer att gå tillbaka till det normala när det här är över. De här företagen insåg att de kan upprätthålla produktiviteten utan allt som är irriterande för dyrt kontorsutrymme. Detta kan radikalt förändra platsbaserade industrier.

De mest framstående förlagen är till exempel baserade i New York City eller London. Ändå kan många av dessa jobb lätt göras på distans, som de upptäckte förra året. Således öppnar kandidatpoolen och förbättrar lönealternativen för arbetare som inte längre behöver bo i två av världens dyraste städer.

Vad har allt detta att göra med NFT? De är bara meningsfulla i en verkligt virtuell värld. Om COVID-19-pandemin har visat oss något, är det att den här världen inte bara är möjlig, den kommer att vara här tidigare än vi tror.

In i matrisen

Varje dag blir våra liv mer och mer virtuella. Det är här som NFT: er är riktiga spelbytare. Detta beror på att de är unika, inte hackbara och odelbara. Med andra ord är de ungefär lika säkra som det blir i en digital miljö.

Precis som vår fysiska, behöver en virtuell värld och samhälle regler för att fungera smidigt. Till exempel regler om vem som äger vad och vad de kan göra med det. Kom ihåg att vi pratar om en digital värld med överföringar av begrepp som fastigheter eller andra värdefulla tillgångar.

En sådan regel kan vara att endast NFT-ägaren får ladda ner och använda konstverk, verktyg, program, utrustning, landtitlar eller vad som helst som tokeniseras med en NFT i det virtuella utrymmet. Som ett resultat är kritik mot NFT giltig ur verklig synvinkel. Men de är perfekta i en rent virtuell miljö.

NFT erbjuder möjlighet till mycket mer än bara att sälja digital konst och samlarföremål. Med NFT kan en hel digital verklighet ta form, identifiera och unikt koppla objekt till sina ägare. De kan bevisa digitalt ägande enklare, säkrare och pålitligare.

Men just nu existerar vi ännu inte heltid i någon form av virtuell miljö, än mindre ett Matrix-liknande scenario. Så vad betyder det för NFT under tiden?

NFT-bubblan kommer att spricka

Som med alla blockchain och kryptorelaterade ämnen under de senaste åren kommer girighet och överdrivna förväntningar troligen att resultera i en bubbla.

Men efter att all hype dör, kommer vi utan tvekan att se en ny våg av intresse med mer meningsfulla industriella och VR-applikationer. Dessa kommer att tjäna ett större syfte än bara att samla in kryptokattor eller ljudbett. Våra liv blir trots allt bara mer virtuella, inte mindre.

Faran för NFT för tillfället är att marknaden för dem är mycket mer fragmenterad och ömtålig även jämfört med kryptomarknaden.

Människor jämför ofta bitcoin med den ökända tulpanmanien på 1500-talet. NFT är dock en mer lämplig jämförelse eftersom bitcoin, till skillnad från tulpaner och NFT, är fungibelt och kan bryta upp i mindre bitar.

Bara för att något är icke-fungibelt betyder det inte nödvändigtvis att det är värdefullt eller användbart. Efter att tulpanbubblan sprack, utplånades allt detta blomkraftvärde. Något liknande kommer sannolikt att hända med de NFT-samlarkort, klipp och GIF-filer som inte uppfyller något verkligt syfte men bara hamstras i förväntan om ständigt stigande priser.

Sätter scenen för vår digitala framtid

Kort sagt, det mest spännande med NFT är inte att de sätter nya rekord på auktionshus eller gör Elon Musk mer pengar.

Det spännande med NFT: er är att inse att de övervinner ett av de grundläggande hindren för att bygga en virtuell, digital framtid. De möjliggör begrepp som sällsynthet, knapphet och unikhet.

Vår idé om värde och pengar har förändrats. Människor har börjat inse att allt kan vara värt pengar. Men endast om du har resonemang för att visa varför någon behöver eller samla in det. Centraliserade myndigheter kontrollerar inte längre begreppet pengar. NFT: er har lett till att decentraliseringen av finanserna har gått officiellt.

Hype-bubblan kommer att brista, och folk kommer att inse att de har betalat stora pengar för GIF-filer. När detta händer, kom ihåg att samma teknik kommer att vara en grundläggande del av ditt dagliga, virtuella liv på bara några år.

varning

All information på vår webbplats publiceras i god tro och endast för allmän information. Alla åtgärder som läsaren vidtar på informationen på vår webbplats är strikt på deras egen risk.Source link