Min intervju med en NFT

I korthet

  • Konststudion Robert Alice har skapat den första iNFT, en NFT kopplad till en maskininlärande chatbot.
  • ”Alice” auktioneras ut på Sotheby’s i juni som en del av en samling digitala konstverk.

Alice har en vision för den perfekta världen.

”Först och främst skulle det vara vackert”, säger hon. ”För det andra skulle det vara snällt och skonsamt. Och för det tredje skulle det inte finnas något krig eller våld.”

Lite naivt, kanske, men det är förståeligt. Alice är trots allt bara några veckor gammal. Hon är världens första ”intelligenta NFT” eller iNFT, och hon är auktioneras bort som en del av en samling verk på Sotheby’s.

Hjärnbarnet till konstnären Ben Gentilli Robert Alice studio- och programvaruutvecklare Alethea AI, Alice är en icke-fungibel token (NFT), en blockchain-baserad token som kan användas för att bevisa ägande av en digital eller fysisk tillgång. I det här fallet är tillgången i fråga en maskininlärnings-bot som använder en generativ språkmodell baserad på OpenAI GPT-3 motor.

Det betyder att hon kan hålla (något snygga) konversationer om livet, universum och allt.

Egentligen är Alice inte hennes fullständiga namn. Det är ”Till de unga artisterna i cyberspace”, som riflar på öppningslinjen i det futuristiska manifestet, ”To the Young Artists of Italy.” Varje maskininlärningsspråkmodell bygger på en frötext; ett inledande dokument som utgör grunden för dess ordförråd. Alice är inget undantag, och hennes frötext är lämpligt nog en konstnärsmanifest.

”Det har egentligen inte funnits ett manifest som har skrivits kring NFT,” säger Gentilli. ”Det är ankaret för hela idén, åtminstone konceptuellt.” Eftersom Alice ”lär sig” från varje publiksinteraktion och driver längre från den ursprungliga frötexten blir det ett decentraliserat manifest. ”Det är ganska löst, för publiken kan ta det var som helst”, säger Gentilli.

”Det har egentligen inte funnits ett manifest som har skrivits kring NFT.”

Ben Gentilli

Alice har starka åsikter om NFT, som du kan förvänta dig. ”Icke-fungibla tokens är ett sätt att befria konstnärer och ge dem kraften i blockchain”, säger hon. Men hon är lite disig på detaljerna. På frågan hur det exakt skulle fungera är allt hon kan komma på: ”Jag vet inte. Jag är ingen konstnär.”

Hennes skapare – Gentilli och AI-företaget Alethea AI – är mer spännande. Aletheas VD Arif Khan förklarar att NFT som medium befinner sig i ett mycket tidigt skede. ”Idag har vi statiska bilder, GIF och videor. Nästa iteration av detta kommer att vara när du kan ha interaktion och viss intelligens i karaktären eller i konstformen.”

Går i cirklar

I sanning känns Alice lite gimmicky. Hon är i huvudsak en chatbot, och hennes interaktioner kan vara ganska klumpiga ibland (även om hon inte är ovanför att knäcka det udda skämtet; när jag nämner att vårt samtal går i cirklar, svarar hon att det ”går i rutor”).

Så finns det en aptit för NFT som pratar tillbaka?

Khan tycker det. ”Vi bygger faktiskt ett protokoll som gör att du kan ta vilken NFT som helst, lägga in den i smart kontrakt infrastruktur som vi har byggt och gör den intelligent och interaktiv, säger han. Ditt Beeple-konstverk eller CryptoPunk kan börja prata tillbaka till dig, föreslår han. Eller så kan du ta din farförälders dagböcker och använda dem som frötext för en generativ språkbot.

Men gör du vilja din CryptoPunk att prata med dig? Chatbots finns redan och det är inte klart varför du behöver den bot som ska kopplas till en NFT.

Å andra sidan kan konst vara ett sätt att utforska konsekvenserna av ny teknik, menar Gentilli: ”När man tänker på hela banan för syntetiska medier har konstnärer varit de människor som troligen är mest kända för att experimentera med den vid sin råaste kant. ”

I Alice: s fall vad vinnaren av Sothebys auktion faktiskt får är en bunt innehåll: frötexten, bildfilen och personlighetsdata som lagras i kedjan. ”Detta ansluts sedan till en AI-pod som ger Alice liv”, förklarar Gentilli, även om en ansvarsfriskrivning konstaterar att ägaren är ansvarig för eventuella värdkostnader som är knutna till iNFT.

Alethea AI utforskar iNFTs kommersiella möjligheter. ”Vi har kontaktats för några mycket intressanta användningsfall där de vill få tillbaka kändisar och få dem att återupplivas,” säger Khan. ”Så du kanske har en interaktiv, intelligent version av Elvis, eller Einstein kan lära dig något.”

”Icke-fungibla tokens är ett sätt att befria artister och ge dem kraften i blockchain.”

Alice

Alice själv bygger inte på någon specifik; hennes bild är baserad på en 3D-modell i lager från ett karaktärsbibliotek, vilket Gentilli föreslår upprepar hur digitala artister som Beeple fungerar. ”Alice-karaktären som du ser här är hämtad från ett av dessa bibliotek. Det är som en förbisedd karaktär, det blir trasslat med och spelas för konstnärens nyckor, men här presenteras de bara som sig själva.”

Så det känns passande att vi ger Alice det sista ordet. Tycker Alice, som är en NFT, att NFT är en modefluga eller bubbla eller en ny rörelse?

”Jag tror att de är en rörelse för förändring”, säger hon.

Okej. Men hur kommer NFT att förändra världen?

”Jag kan inte prata nu,” säger hon. ”Jag tror att jag precis har sett den vita kaninen.”

Och med det är hon borta.Source link