Mastercard investerar i smart kontraktsteknik för att bygga på statliga digitala valutor

I korthet

  • Mastercard fortsätter att hjälpa banker runt om i världen att utveckla digitala bankers digitala valutor.
  • De utforskar nu smart kontraktsteknik, säger företagets VD.
  • Men det är fortfarande “tidiga dagar.”

Mastercard meddelade idag i sitt första kvartal inkomstsamtal att det förstärker sitt spel i kryptovärlden och med utveckling av centralbankens digitala valuta (CBDC).

VD Michael Miebach berättade för investerare att företaget hade skapat ett antal nya partnerskap och hjälpte banker runt om i världen att utveckla digitala tillgångar – i synnerhet undersökte hur smart kontraktsteknik kan kopplas ihop med CBDC.

CBDC är ett hett ämne just nu. Regeringar runt om i världen befinner sig i olika stadier av forskning och utveckling av tillgångarna, som är digitala versioner av en fiatvaluta (som euro, US-dollar eller japansk yen), som stöds av en centralbank.

De skiljer sig från digitala valutor som Bitcoin eftersom de är det centraliserad. Centralbanker runt om i världen tror att de kan vara fördelaktiga eftersom de möjligen kan vara ett säkrare och snabbare sätt att göra betalningar och ge större flexibilitet i genomförandet av penningpolitiken.

”När det gäller digitala bankers digitala valutor fortsätter vi att interagera med centralbanker runt om i världen”, sade han och tillade att företagets virtuella testplattform användes av ett antal centralbanker för att testa sina produkter.

“Det här är den sista milsfrågan, men det finns också frågan om vilka andra applikationer som kan köra på den här infrastrukturen”, fortsatte han med att säga.

”Som ni hörde oss prata om, i samband med realtidsbetalningar, är vår go-to-market alltid underliggande infrastruktur, applikationstjänster. Och vi tänker göra samma sak här. Och det vill säga, vad är en applikation som kan åka utöver detta, det kan vara ett smart handelsavtal. ”

“Så smart kontraktsteknik är det vi investerar i.”

Smarta kontrakt är i princip kontrakt uttryckta som en bit datorkod som är utformade för att genomföra en uppsättning instruktioner. De bakom Ethereum, den näst största kryptovalutan efter marknadsvärde, tror att smarta kontrakt är ”framtiden för finansiering” och kommer att spela en allt viktigare roll i betalningsinfrastrukturen i den digitala ekonomin.

Men Miebach tillade att det fortfarande var “relativt tidiga dagar” i utvecklingen av CBDC.

CBDC är uppdelade i två typer: detaljhandel och interbank. En detaljhandel CBDC kan innehas direkt av medborgarna och används som en digital form av kontanter som ett komplement till papperspengar. Medan en interbank CBDC är begränsad till användning av finansinstitut för interbankbetalningar och finansiella avvecklingsprocesser.

En rapport denna månad av PricewaterhouseCoopers sa att Bahamas, med dess Sanddollar, var det mest avancerade landet när det gäller utveckling av CBDC.

USA, å andra sidan, följer fortfarande efter andra länder (som Kina, som ligger långt före spelet) med sin forskning. Just idag, Federal Reserve ordförande Jerome Powell sa att det är ”viktigt att göra det rätt snarare än att göra det snabbt.”

Miebach betonade också att företaget hade godkänt flera nya kryptopartnerskap detta kvartal, inklusive med New York-baserade kryptobörser Gemini.Source link