Lager på Blockchain: Wedbush använder Paxos för att lösa affärer

I korthet

  • Wedbush går med i Bank of America, Credit Suisse och andra för att testa blockchain
  • Blockchain-baserad clearing och avveckling lovar snabbare och mer tillförlitlig aktiehandel

Det gigantiska värdepappersföretaget Wedbush Securities meddelade på torsdag att det skulle börja använda blockchain-teknik för att reglera vissa aktiehandel. Nyheterna, som följer liknande drag av sådana som Credit Suisse och Bank of America, är den senaste förtroendeförklaringen i en process som lovar att göra aktiemarknaderna snabbare och mer effektiva.

För närvarande är banker och värdepappersföretag beroende av äldre mjukvarusystem för att registrera och rensa de miljarder aktiehandeln de utför varje år. Även om arvsprocessen mestadels är tillförlitlig är den långsam – det kan ta upp till två dagar att handla – och har lett till höga profil på senare tid, till exempel en i vår som tvingade Robinhood och andra mäklare att avbryta handeln med meme-aktier som GameStop .

[ad unit /]

Dessa handelsstopp kom efter hög volatilitet och handelsvolymer överskred back-end-avvecklingen och clearingtjänsterna, vilket gjorde att de inte kunde avgöra om mäklarverksamheten hade tillräckligt med kapital för att stoppa kundernas affärer. Som svar efterlyste Robinhoods VD offentligt ”avveckling i realtid” för att förhindra liknande stopp i framtiden.

Blockchain-teknik ger möjlighet att genomföra en sådan realtidsavveckling och anses också vara mycket tillförlitlig och säker.

För att genomföra de blockchain-baserade bosättningarna har Wedbush och andra vänt sig till Paxos, ett New York-baserat blockchain-infrastrukturföretag som också hanterar Bitcoin- och stablecoin-operationer som PayPal.

För närvarande använder banker och värdepappersföretag Paxos på pilotbasis och avgör bara en del av sina totala affärer på blockchain. Men eftersom tekniken fortsätter att bevisa sig, förväntas blockchain-baserad avveckling växa snabbt och en dag ersätta de äldre mjukvarusystemen helt.

Tillkomsten av blockchain-clearing och avveckling lovar färre handelsstopp för konsumenterna. Och för banker och mäklare kommer den nya processen sannolikt att frigöra kapital eftersom det kommer att förkorta tiden de behöver för att hålla fonder i reserv medan transaktioner rensas.

”Det är kristallklart att Blockchain-tekniken är avsedd att helt modernisera värdepappersavveckling och förvaring. Paxos är långt framme i utvecklingen, och vi är stolta över att vara ombord med den här spännande nya plattformen, säger Wedbushs VD Gary Wedbush i ett uttalande.Source link