Krypto-exponerade aktier doppas när Bitcoin kraschar

[ad_1]

I korthet

  • Bitcoins pris har varit i fritt fall den här veckan.
  • Aktier i företag kopplade till valutan föll också på fredag.
  • Även termins- och oljepriserna har sjunkit, enligt Rabobanks analytiker.

Det har länge varit en populär debatt om priset på Bitcoin är korrelerat till aktier. Men flera börsnoterade företag är nu så exponerade för Bitcoin att för deras aktier är det omvända verkligen sant: en kryptokrasch skadar deras aktiekurs.

Världens bästa kryptovaluta föll från en heltidsnivå på $ 63 500 i mitten av förra månaden till en lägsta på $ 33 888 den senaste onsdagen. Idag handlar Bitcoin för 34 991 $, cirka 9% mindre än igår. När Bitcoin kraschade, gjorde också aktier i kryptoexponerade teknikföretag förra veckan.

Lagren i elbilföretaget Tesla sjönk till ett pris på 580 dollar på fredagen – ett dopp på cirka 1%. Tesla, som drivs av Elon Musk, bytte 1,5 miljarder dollar mot Bitcoin i januari.

Aktiekursen för molndatorföretaget MicroStrategy föll 4,6% till $ 450. MicroStrategy, som drivs av Bitcoin ultra-bull Michael Saylor, äger en kryptokassa på runt $ 111.000 Bitcoin (nu värt cirka $ 3,8 miljarder) och betalar sin styrelse i Bitcoin.

Aktier av populärt kryptobörs Coinbase, som noterades på Nasdaq förra månaden, sjönk med 3% på fredagen. Coinbase-aktien är värd $ 242—43% mindre än den korta rekordhöga tiden på 430 $ den 28 april.

Kryptovänligt betalningsföretag Square stängde 2,3% lägre på fredagen till ett pris på $ 200. Företaget, som drivs av Twitter-vd Jack Dorsey, har spenderat 220 miljoner dollar på Bitcoin hittills, och har försvarade ivrigt Bitcoin mot kritik av miljöpåverkan av Bitcoin gruvdrift operationer.

Det är inte bara krypto- och kryptorelaterade företag som har gett Bitcoins nackdel. Som rapporterats av Ekonomiska tider, fann analytiker vid den holländska banken Rabobank att Bitcoins krasch har skadat terminspriserna på S&P 500, liksom oljepriset.

Analytikerna Richard McGuire och Lyn Graham-Taylor sa i ett nyhetsbrev på torsdag: ”Katalysatorn för dessa drag verkar ha varit en plötslig rutin i bitcoin.”

”Det verkar svårt att tänka sig hur det kan finnas en direkt koppling mellan bitcoin gyrationer och rörelser från den globala finansmarknaden, säger paret. Men ”här är vi. Redan i augusti har ett organ som Rabo Rates Daily äntligen tvingats sätta kryptokurvor i centrum. ”

Marknaden för kryptovaluta har för närvarande ett börsvärde på ungefär 1,46 biljoner dollar. Med ett börsvärde på cirka 655 miljarder dollar utgör Bitcoin cirka 45% av det – och har ett stort inflytande över resten av marknaden.

Bitcoin har inte haft en bra vecka. På tisdag utfärdade tre kinesiska betalningsföretag ett gemensamt uttalande som stödde ett kryptoförbud som landets centralbank hade rekommenderat 2017. Över natten sjönk Bitcoin från ett pris på 45 472 $ till ett lägsta nästa dag på 33 888 $.

De dåliga nyheterna slutade inte där. På fredagen kraschade Bitcoin ytterligare 12% när Kinas finanskommitté tillkännagavs att den noggrant kommer att övervaka Bitcoin-gruvdrift.

Det finns en ironi mot Bitcoins effekt på vissa aktier. Myntet, skapat 2008 som en flykt från det traditionella finansiella systemet, en bransch som allmänt anser att det är en gissel, är nu knuten till aktiemarknaderna.

Redaktörens anmärkning, 23 maj 8: 04 EST: Denna berättelse har uppdaterats för att fixa några felaktiga aktierörelser från fredag.[ad_2]

Source link