Kazakstan tillkännager nya elavgifter för Crypto Miners

En lokal nyhetsrapport rapporterar att Kazakstans president har undertecknat en lag som skulle tvinga kryptovalutearbetare att betala extra avgifter för att fungera i landet.

President Kassym-Jomart Tokayev undertecknade officiellt den nya lagen som ändrar tidigare lagstiftning om skatter och andra betalningar till budgeten. Lagförslaget, som röstades av senaten i juni, träder i kraft 2022 och skapar en ny avgift som är specifik för krypto gruvarbetare. En extra avgift på 1 tenge (cirka 0,0023 dollar) per kilowattimme (kWh) kommer att läggas till i kryptogruvdrift i Kazakstan. Enligt en lokal rapport uppgav Bagdat Musin, ministern för digital utveckling, innovation och flygindustri, att lagförslaget införs för att “föra ut de gruvarbetare som befinner sig i gråzonen.”

Ministern tillade att de företag som är fördrivna av Kina och som flockar till andra regioner förbrukar massiva mängder kraft som kan användas för bättre användning någon annanstans. Lagstiftaren som skrev penningen, Alber Rau, sa att han inte kunde se en framtid där några ”kritiska konsekvenser” skulle uppstå genom att anta en sådan proposition.

Medan Musin och andra tror att avgifterna inte kommer att bli en ”otrolig höjning” av elpriset för gruvarbetare, har gruvgruppen själva en annan åsikt. Enligt National Associate of Blockchain och Data Center Industry i Kazakstan kommer beslutet att “ha en mycket negativ inverkan på branschens investeringsattraktivitet.” Förespråkare av kryptovaluta tycker också att flytten är felaktigt tidsberäknad på grund av de senaste händelserna i Kina relaterade till kryptogruva. Många tror att detta bara är ett sätt för Kazakstan att kapitalisera på en bransch i desperat behov av ett nytt hem.

Vad gör Kazakstan så attraktiv för kryptogruvar?

Den största rädslan bland många i branschen är att dessa tilläggsavgifter bara kommer att avvisa kinesiska gruvverksamheter som desperat letat efter en plats att arbeta. Kazakstan har framstått som ett av de bästa valen för gruvarbetare att emigrera till på grund av de låga kraftkostnaderna. Vissa större verksamheter har redan börjat planera stora byggnader i landet. Bit Mining tillkännagav till exempel sin plan att bygga ett gruvcentrum på 100 megawatt i området och har samarbetat med två lokala företag för att hjälpa till.

Gruvvarutillverkaren Canaan har också lanserat ett servicecenter i Kazakstan eftersom fler gruvarbetare överväger hoppet till Centralasien.

Det uppskattas att det för närvarande finns cirka 20 krypto gårdar i Kazakstan och fler dyker upp när förbuden i Kina fortsätter att spridas.

Kazakstan rankas för närvarande på fjärde plats i världen efter Kina, Ryssland och USA så långt det globala gruvloppet går. Kazakstan har dock den billigaste elen i gruppen med en kostnad på cirka 0,03 dollar per kWh. Ryssland, närmaste konkurrent, tar 0,06 dollar per kWh, medan USA är cirka 0,12 dollar. Dessa siffror visar inte bara varför gruvarbetare strömmar till dessa länder utan också att Kazakstan fortfarande bäst konkurrentens priser även med den extra mervärdesskatten.

Förutom priset är Kazakstan också en önskvärd destination för gruvarbetare på grund av sin politiska stabilitet, inställning till en grön ekonomi och det faktum att det är lätt att inrätta en juridisk enhet där.

varning

All information på vår webbplats publiceras i god tro och endast för allmän information. Alla åtgärder som läsaren vidtar på informationen som finns på vår webbplats är helt på egen risk.Source link