Kan Blockchain skydda rättigheter för HBT-personer?

HBT-personer har alltid befunnit sig i framkant för teknisk innovation – ofta av nödvändighet. De var banbrytande i att navigera i uppringda chattrum på 1990-talet och letade efter anslutningar i de första dagarna av Grindr; nu använder medlemmar av Irans HBT-community lokalt skapade privata meddelandeprogram med Telegrams källkod för att undvika fara. Forskning från Internet Society visar att HBT-personer är kärnanvändare av Internet, med 80% av HBT-personer som använder en webbplats för sociala nätverk jämfört med 58% av allmänheten.

Ändå har övervakning och censur online kastat en skugga över denna marginaliserade gemenskap. Införandet av ny teknik har gett upphov till anti-homosexuella regeringar och icke-statliga aktörer att slå ner på de mest utsatta HBT-människorna i världen.

Ansträngningarna för att skapa ett ansiktsigenkänningssystem som kan identifiera homosexuella människor tar fart, medan Irans cyberpolis hotar homosexuella män med sodomikostnader för dejtingsappar. Kanske mest oroväckande genomför myndigheter i Tjetjenien fångstprogram via homosexuella appar för sociala nätverk och lockar offer att bli misshandlade, förödmjukade och i vissa fall mördade.

I ett försök att skydda hårt vunna medborgerliga friheter ser aktivister, icke-statliga organisationer och teknikföretag alltmer efter blockchain teknik som ett effektivt sätt att tillhandahålla verktyg för sexuella minoriteter för att försvara sig mot undertryckande regeringar och få lika rättigheter.

Blockchain äktenskap

I Asien är Taiwan för närvarande det enda landet som har legaliserat äktenskap av samma kön. Medan flera andra länder i regionen erbjuder någon form av erkännande av relationer av samma kön, gör de allra flesta asiatiska länder det inte.

Sedan han hörde om de utmaningar som HBT-samhället stod inför i Japan för fem år sedan på en konferens om hur samhället kan förändras till det bättre, har Koki Uchiyama letat efter en lösning för att ge par av samma kön i Japan äktenskapliga fördelar.

”Fram till det ögonblicket visste jag inte om alla de problem dessa människor stod inför,” berättade Uchiyama Avkryptera. ”Jag blev väldigt, mycket chockad under sessionen – jag började gråta och kunde bara inte sluta.”

Efter att sessionen avslutats pratade Uchiyama med sina andra paneldeltagare för att ta reda på mer om hur man stöder samhället. För två år sedan hade Uchiyama ett eureka-ögonblick.

”Jag tänkte: tänk om jag kombinerar blockchain-teknik med stöd för HBT-samhället”, sa han. Det Tokyo-baserade Famiee-projektet föddes strax efter och började utfärda blockchain-stödda partnerskapscertifikat för par av samma kön i början av 2021. För att ansöka om ett certifikat måste par ladda ner Famiee iPhone-appen, verifiera deras personliga uppgifter och underteckna en deklaration.

Mer än 40 stora japanska företag, inklusive Japan Airlines och Panasonic Group, accepterar för närvarande certifikaten som bevis på civilstånd, med många fler företag i rad.

Som en liten ideell organisation kan Famiee inte garantera att det kommer att kunna validera dessa certifikat på lång sikt. De säkra, fördelar som blockchain erbjuder, gjorde det till det självklara valet för detta projekt, enligt Uchiyama.

”Vi bestämde oss för att lagra denna typ av data på blockchain för att uppnå vår skyldighet att hålla informationen tillgänglig för familjen och deras nästa generationer”, sa han. ”Att använda blockchain innebär att data inte ändras och systemet fungerar utan några centrala ägare.”

Från makarförmåner från arbetsgivare, inklusive föräldraledighet och livförsäkring, till att få tillstånd från hyresvärdar att bo tillsammans; de praktiska fördelarna par får av att få ett erkänt bevis på äktenskap kan ha en väsentlig inverkan på HBT-partners liv och ekonomi.

En HBT-kryptovaluta?

I början av 2018 tillkännagav det sociala nätverket gay Hornet lanseringen av LGBT Foundation, en ideell organisation som har till uppgift att utnyttja ”kraften och potentialen i blockchain-teknik … för det globala bästa för lesbiska, homosexuella, bisexuella och transpersoner. . ”

LGBT-stiftelsens tonhöjd var okomplicerad; genomför ett första mynterbjudande (ICO) av LGBT-token, en kryptovaluta som är utformad för att skapa ett bärkraftigt betalningssystem, skydda identiteten hos hbt-personer som är i riskzonen och stödja ideella organisationer som stöder samhället.

Planerna för LGBT-token var ambitiösa och gick långt utöver att bara inrätta en kryptovaluta. De långsiktiga målen inkluderade allt från att använda LGBT-token för att köpa homosexuella användare i Tjetjeniens flygbiljetter för att fly från landet till direkt finansiering av afrikanska HBT-organisationer utan att pengarna blockeras av anti-HBT-regeringar.

Trots nästan tre års studier och betydande investeringar stoppade LGBT-tokenprojektet planer på att starta en ICO på grund av juridiska farhågor över kunskap-din-kund (KYC) och anti-penningtvätt (AML) regler kring utfärdande, samt att finna att ” att hantera kryptotillgångar var i strid med att driva ett samhälle rent baserat på pseudonymitet, berättade Christof Wittig, grundare och VD för Hornet och LGBT-stiftelsen. Avkryptera.

LGBT-stiftelsen kanske inte har levt upp till sitt höga uppdrag att göra LGBT-token till en ”betalningsmetod i vardagliga transaktioner för företag”, men projektet lyckades skapa flera tydliga fall om hur blockchain-teknik kan användas i den verkliga världen för att öka skyddet för HBT-personer i riskzonen.

Tillgången till pålitliga och prisvärda HIV-tester i många afrikanska och asiatiska länder söder om Sahara är dålig, särskilt på landsbygden som saknar sjukvårdsinfrastruktur och länder i södra Afrika. En giftig kombination av anti-HBT-lagar och stigma hos HIV-positiva människor står för otaliga onödiga dödsfall bland män som har sex med män (MSM).

Genom att använda kryptovalutor och blockchains distribuerade huvudteknologi för att hantera dessa utmaningar kan robusta HIV-tester säljas, med hjälp av en kryptovaluta, samtidigt som köparens integritet säkerställs – vilket exakt vad LGBT-token bevisade.

Tillgänglig i Hornet-appen för användare över hela världen, hiv-självtester lades ut för köp med hjälp av LGBT-token. Istället för att besöka ett svåråtkomligt vårdcenter och riskera utflykt ger självtester användarbyrån att ta reda på deras status inom några minuter.

Eventbiljettköp via Hornet-appen kan också göras med hjälp av LGBT-token. Användare av Hornet-appen hittar verifierade händelser, väljer vilka personuppgifter som ska delas med platsen för att köpa en digital biljett och får tillgång till händelser med en QR-kod, samtidigt som deras identitet skyddas.

En lång tid framöver

Det underliggande konceptet och filosofin att använda modern kryptografi för projekt är inte ny. Så långt tillbaka som 1993 berättade gayaktivisten Tom Jennings, som skapade FIDOnet-matrisen med datoranmälan, TRÅDBUNDET tidningen att kryptografi har potential att vara en kraftfull kraft för att skydda riktade individers integritet.

Människor som aldrig har haft poliser som trampar genom sitt hus bryr sig inte om detta … om vi översvämmer världen med dessa verktyg kommer det att göra stor skillnad, berättade han för tidningen för 28 år sedan.

Att etablera parallella samhälleliga och finansiella system var också kärnan i krypto-anarkistiska rörelser i slutet av 80-talet. Medan intresset för kryptovalutor och blockchain-teknologier från finansiella konglomerat och internationella företag hjälper till att driva dessa verktyg till mainstream, håller en robust grupp av integritetsförespråkare dessa ideal vid liv och ger en ram för HBT-blockchainaktivister.

Ta exemplet med Prags Parallel Polis. Detta krypto-anarki-nav är inspirerat av läran från den kända tjeckiska dissidenten Vaclav Benda och driver på ett parallellt ekonomiskt ekosystem som främjar regeringens inblandning.

Fabrice Houdart, styrelseledamot i OutRight Action International, en global HBT-mänsklig rättighetsorganisation, upprepar principerna för Parallel Polis när de talar om kraften i decentralisering.

”Om vi ​​inte är representerade i samhället och vi inte kan få det att fungera för oss, är ett alternativ att skapa vår egen ekonomi och vår egen valuta”, säger Houdart.

”Om vi ​​inte är representerade i samhället och vi inte kan få det att fungera för oss, är ett alternativ att skapa vår egen ekonomi och vår egen valuta.”

Fabrice Houdart

Under Houdarts tid som senior landofficer på Världsbanken fann han det extremt svårt att få finansiering för HBT-relaterade initiativ, särskilt för projekt i utvecklingsländer. Ändå är det precis dessa gräsrotsrörelser av sexuella minoriteter som har minst tillgång till resurser.

”Vi ser HBT-organisationer överallt, oavsett om det är i Ryssland eller Botswana, kämpar ekonomiskt eftersom det uppriktigt sagt nästan är omöjligt för dem att få mer än några öre i bidrag”, förklarade Houdart.

Ett antal regeringar förbjuder också uttryckligen vissa typer av lokala människorättsorganisationer att ta emot pengar från utlandet, inklusive Ryssland. Houdart anser att det är konstigt att rika medlemmar i HBT-samhället inte har investerat mer pengar i utlandsfrågor, vilket han delvis tillskriver bristen på en effektiv kanal som har förmågan att placera pengar där det behövs mest.

Ett växande ekosystem

Det är knappast en överraskning att det reglerande landskapet för kryptovalutor och blockchain är extremt komplext och ständigt skiftande. Mycket har förändrats till det bättre sedan blockchains tidiga dagar, med vissa regeringar som värmer upp kryptotillgångar – men det finns en stor konflikt mellan att behålla integritetsfördelarna med denna teknik och möta regler.

Tillämpningen av någons namn och ID [to blockchain transactions] är reglerad och det skulle definitivt skada alla samhällen som behöver mer anonymitet, ”förklarar Joe DiPasquale, VD för San Francisco-baserade BitBull Capital, den första kryptofonden för hedgefonder.

För DiPasquale är det tydligt att anonymitet är avgörande för utsatta HBT-samhällen. ”Det kommer att tänka på för det finns naturligtvis cirka 72 länder som kriminaliserar att vara HBT”, tillägger DiPasquale, som också var med och grundade StartOut, en ideell organisation som främjar HBT-entreprenörskap. ”Du kan föreställa dig att ett sätt att överföra pengar som inte behövde godkännas av en central myndighet – till exempel din nations stat, som kan förbjuda att vara HBT – är viktigt.”

”Du kan föreställa dig att ett sätt att överföra pengar som inte behövde godkännas av en central myndighet – till exempel din nations stat, som kan förbjuda att vara HBT – vara viktig.”

Joe DiPasquale

DiPasquale påminner om Ben Horowitz, medgrundare av riskkapitalfonden Andreessen Horowitz, och jämförde utvecklingen av blockchain med iOS-plattformen när den lanserades. ”Du kunde inte ens tänka dig appar som Uber eller vad som helst som byggdes på iPhone-plattformen vid den tiden.”

Eftersom fart fortsätter att bygga kring blockchain och former av kryptotillgångar, hoppas man att fler ansträngningar kommer att göras för att söka lösningar på långvariga frågor som utsätts för LGBT-befolkningar.

”Vi är på den nya plattformens kant – det är nästan svårt att föreställa sig vad som kan finnas där i framtiden”, säger DiPasquale. ”Det finns verkligen många inneboende förmågor som blockchain ger med sig. Det är upp till människor och organisationer, som LGBT-token och andra, att bygga på det som redan har gjorts och skapa verklig förändring för HBT-personer.”

Source link