JPMorgan kämpar för att hitta ” materiella fördelar ” för El Salvadors bitcoinisering

På onsdag kväll förklarade El Salvador Bitcoin som lagligt betalningsmedel. Landets auktoritära president, Nayib Bukele, tillbringade resten av veckan för att främja sitt Bitcoin nation, starta gruvgårdar i vulkaner och njuta av sin nya status som monetär maverick.

För investeringsbanken JPMorgan är övergången till Bitcoin inte anledning att fira. ”Det finns helt klart viktiga konsekvenser för det landet”, skrev analytiker i en anteckning idag, “men det är svårt att se några konkreta ekonomiska fördelar förknippade med att anta Bitcoin som en andra form av lagligt betalningsmedel” vid sidan av US-dollarn.

Medan Bukele insisterar på att flytta till Bitcoin kommer att locka utländska investeringar – Justin Sun TRON har redan aviserat planer på att inrätta ett kontor där – och kommer att sänka remitteringsavgifterna, ”regeringens tonhöjd att det kommer att generera kortsiktiga sysselsättningsvinster och investeringar verkar långsökta”, säger analytikerna.

Ett stort meh från de amerikanska investeringsbankerna. Om något kan förklaringen ”äventyra förhandlingar” med Internationella valutafonden, med vilken banken anser att El Salvador bör förmedla fred för att stoppa sin ekonomi från att gå vidare till skuld.

IMF har inte godkänt El Salvadors vändning till Bitcoin och kritiserade tidigare Marshallöarnas beslut att driva sin ekonomi på en statsrullad kryptovaluta. I går sa en talesman för IMF att El Salvadors drag ”väcker ett antal makroekonomiska, finansiella och juridiska frågor som kräver mycket noggrann analys.”

Samtidigt konstaterade JPMorgan, IMF: s största aktieägare, USA, missnöjd med Bukeles obehagliga auktoritära böjning. Bukele tvingade nyligen kontrollen över centralbanken och sitter med Kina. Under hela tiden investerar Biden i Centralamerika. ”Detta ger en komplicerad balanshandling, avslutade analytikerna.

Bitcoin uppskattas sällan för sin stabilitet.Source link