Jean-Michel Basquiat Estate Squashes falsk NFT-auktion

[ad_1]

I korthet

  • I går tillkännagav en grupp som heter Daystrom en NFT knuten till ”Free Comb with Pagoda”, ett konstverk av Jean-Michel Basquiat.
  • Basquiats egendom säger att säljaren aldrig ägde arbetet alls.

Jean-Michel Basquiatas gård har krossat försäljningen av en NFT knuten till ”Free Comb with Pagoda”, ett blandat arbete från 1986.

Säljaren var en mystisk grupp Daystrom, som släppte ut en pressmeddelande om försäljningen på tisdag. Tillkännagivandet kom med en länk till själva NFT, som var till salu på marknaden Öppet hav.

”Jean-Michel Basquiats egendom äger upphovsrätten till det refererade konstverket”, en talesman för gården berättade The Art Newspaper. ”Ingen licens eller rättigheter överfördes till säljaren och NFT har därefter tagits bort från försäljning.”

NFT togs bort från OpenSea i eftermiddag.

Basquiat, som dog 1988, var en av 1900-talets mest inflytelserika amerikanska artister; hans Ofrälsefrån 1982 är fortfarande det dyraste amerikanska konstverket som någonsin sålts på auktion.

Daystrom beskriver sig själv som ”den Emmy-vinnande digitala provokatören bakom David Bowies nätbank.” Den enda andra NFT som tillskrivs sitt konto på OpenSea är en bild som heter “All American Breakfast,”Som verkar ha något att göra med QAnon.

Daystrom lovade också att NFT kunde ”dekonstrueras” efter högbudgivarens eget gottfinnande, ”lämnar NFT som den enda kvarvarande formen av Basquaits [sic] arbete att existera. ” Något liknande hände med en Banksy tidigare i år.

NFT är inte svampbara tokens som kan användas för att representera ägande av specifika digitala filer på internet. De har funnits i flera år men har nyligen kommit in i den digitala konstvärlden. Marknaden har exploderat under de senaste månaderna, med NFT-försäljning som krossar rekord månad för månad.

Marknaden är emellertid också full av inautentiska bilder. Och det här är inte första gången detta händer med Basquiat – den senaste vintern, en grupp som heter Seen Haus retad en NFT kopplad till vad de hävdade var en certifierad Basquiat (något som gården aldrig bekräftade).

Shepard Fairey, konstnären bakom tidigare president Obamas ”Hope” -kampanjaffisch, nyligen twittrade om ett problem med en copycat NFT på Rarible, en OpenSea-konkurrent.

NFT: er faktureras ofta som hårda och snabba bevis på ägande, men de ökar betydande juridiska frågor kring upphovsrätt och immateriell egendom; som med allt annat i krypto, riskerar det i överflöd.[ad_2]

Source link