Jay-Z, Jack Dorsey Tips på Potential Crypto Tie-Ins för Tidal

I korthet

  • I ett samtal med Twitter och Square-vd Jack Dorsey sa Jay-Z att han är upphetsad över blockchain-teknikens potential för artister.
  • Square förvärvade en majoritetsandel i Jay-Zs streamingtjänst Tidal tidigare i år.

I kölvattnet av Squares förvärv av Tidal anslöt sig Jay-Z till Jack Dorsey i ett Twitter Space för en långtgående konversation om ekonomi, teknik och kryptos potential för artister.

”Om du tittar på någon som Basquiat, som gjorde en målning 1983 som köptes för 2500 dollar och sedan såldes för 10 000 dollar och sedan nyligen såldes för 110 miljoner dollar”, sa Jay med hänvisning till Jean-Michel Basquiat’s Ofrälse, ”Hans familj och ingen inblandade såg någon vinst av det. Och jag tror bara inte att det är rätt. ”

Ofrälse, målad 1982, var ursprungligen köpt för bara $ 19.000; när samlarfamiljen listade det 2017, Ofrälse blev det dyraste amerikanska konstverket som någonsin sålts på auktion.

Jay fortsatte med att prata om hur smarta kontrakt möjliggör uppdelning av intäkter i evighet – något NFT-artister använder redan för att dela upp vinsten genom kod, i motsats till en pålitlig mellanhand: ”Med dessa blockkedjor och dessa smarta kontrakt kan du skriva kontraktet idag för att säga, varje försäljning som händer, jag vill få 10% eller 30%. Eller så kan du skriva ut: 50% på den första, 40% på nästa. Det är så många kreativa sätt att du kan delta och låta andra delta. Och det är inspelat där, så det är väldigt öppet, det finns inget som gömmer sig bakom några fina ord, och advokater etc.

Jack Dorsey, som leder både Square och Twitter, har varit en ivrig förespråkare för blockchain teknologi. ”Vad mina företag kan göra för att göra [Bitcoin] tillgängligt för alla är hur jag ska tillbringa resten av mitt liv, ”Dorsey förklarade vid Bitcoin konferens i Miami tidigare denna månad. ”Om jag inte var på Square eller Twitter skulle jag arbeta med Bitcoin. Om det behövde mer hjälp än Square eller Twitter skulle jag lämna dem till Bitcoin. ”

Fyrkant köpt 50 miljoner dollar i Bitcoin för statskassan förra året. Företaget släppte också en ifrågasatt rapportera om att nedvärdera miljöeffekterna av kryptogruv, och sa att den har gjort det inga planer på att sakta ner sina kryptoinvesteringar.

Crypto har krypt långsamt men säkert in i musikindustrin under de senaste åren – en process som kraftigt påskyndats av NFT: er, kryptosamlarna som genererade enorma vinster för musiker tidigare i år. Kings of Leon dabbled på NFT-marknaden, liksom Aphex Twin, Grimes, Yaeji, Azealia Banks och Holly Herndon.

Jay-Z nyligen tillkännagav en NFT-auktion knuten till 25-årsjubileet för hans debutalbum, Rimligt tvivel; Roc-A-Fella Records, etiketten som han grundade nyligen stämt en annan grundare som hindrar honom från att göra detsamma.

”Anden i vad NFT representerar, andan att bara titta kritiskt på hur konstnärer kompenseras, och att bevisa det, är något som vi vill spendera mycket tid och mycket av vårt fokus på att gå framåt,” sa Dorsey i dagens Twitter Space.

Experiment kring nya modeller för att äga musik med krypto, som Songcamp, Katalog, och den Song That Owns Itself, har också fått dragkraft. Den blockchain-baserade streamingtjänsten Audius sa nyligen att den samlade över fyra miljoner aktiva användare varje månad.

”Jag är konstnär och det har jag alltid gjort sedan början, Sa Jay till Dorsey. ”Och allt som gynnar förhållandet mellan människor som konsumerar konst och älskar konst och människor som gör det, det är det jag är intresserad av.”Source link