Japansk CBDC kan vara avgörande för betalningstorvkriget

Ytterligare utveckling av en japansk centralbanks digitala valuta (CBDC) kan tippa balansen i ett potentiellt gräskrig för betalningsleverantörer.

I april inledde Bank of Japan (BOJ) den första fasen av sitt CBDC-experiment. BOJ tillhör en grupp av sju stora centralbanker som arbetar med Bank of International Settlements (BIS) för att utveckla kärnfunktioner i CBDC.

Men i slutet av den andra fasen, som förväntas i slutet av nästa år, sade Hideki Murai, som är chef för det regerande liberala demokratiska partiets panel om digitala valutor, att det borde finnas en tydligare förståelse för några av CBDC: s nyckelfunktioner. Till exempel vilka enheter som ska fungera som mellanhänder mellan BOJ och insättningsinnehavare.

Även om det fortfarande inte finns något slutgiltigt beslut om huruvida ett CBDC kommer att utfärdas, kan mer information om dess design underlätta debatten om hur CBDC kan påverka finansinstitut. BOJ har spekulerat i om en digital yen skulle tränga ut eller blanda sig i privata företag.

Bosättningskrig

Denna utveckling av CBDC händer mitt i en enorm finansiell omvälvning i Japan. Exempelvis börjar icke-bankhandlare erbjuda olika online-avvecklingsmedel. Detta sätter dem i hårkrossen för affärsbanker.

Murai tror att ett CBDC kan flytta affärer och data från sådana plattformsleverantörer tillbaka till bankerna om de är utformade på ett sätt som gör kommersiella banker till viktiga mellanhänder.

”Om BOJ skulle ge ut [a] CBDC, det skulle ha en enorm inverkan på finansinstitut och Japans avvecklingssystem, säger Murai. “[A] CBDC har potential att helt omforma förändringar som sker i Japans finansiella industri. ”

Utmaning för digital yuan

Bortsett från detta sa Murai också att BOJ måste se till att en digital yen är kompatibel med andra CBDC. Han medgav att detta skulle vara för att motverka Kinas snabba framsteg mot att utfärda en digital yuan. Murai sa att ”förhållandet mellan yen och yuan kan förändras,” om den digitala yuanen blir den mest bekväma formen av bosättning.

En annan tjänsteman från BOJ hade dock tidigare talat om sin skepsis mot den digitala yuanen. I april sa Kazushige Kamiyama att Joe Bidens administration inte borde frukta att den digitala yuanen skulle förskjuta dollarn. Dessutom lyfte Kamiyama fram sin skepsis gentemot den digitala yuanen.

”Jag tror att tekniken utvecklas ständigt, och den teknik som de använder för närvarande kan bli föråldrad”, sa han. ”Det kan till och med hindra ytterligare teknisk innovation”, sa Kamiyama. Han tillade att för att en valuta ska bli populär måste den vara säker, stabil och röra sig utan begränsningar. Han antydde att yuanen inte uppfyller dessa standarder.

varning

All information på vår webbplats publiceras i god tro och endast för allmän information. Alla åtgärder som läsaren vidtar på informationen på vår webbplats är strikt på deras egen risk.Source link