Japans största centralbank: Bitcoin används ‘knappt’ för avveckling

I en intervju med Bloomberg på torsdag sade Bank of Japan guvernör Haruhiko Kuroda att den stora majoriteten av Bitcoin handel är ”spekulativ och volatiliteten är utomordentligt hög.”

Senaste prisrörelser ökar Kurodas påstående. Bitcoin har minskat med 8% under den senaste dagen till $ 36,187 och med 11,31% under den senaste veckan, enligt uppgifter från Nomics.

Mycket av kraschen från högsta tider på cirka 64 000 dollar i april utlöstes av en enda tweet från Tesla och SpaceX VD Elon Musk, som sa den 12 maj att hans elbilföretag inte längre skulle acceptera Bitcoin som betalning, med hänvisning till miljöhänsyn.

Resten av skadan kom från Kina, när tre nationella betalningsföreningar varnade mot spekulativ Bitcoin-handel i början av förra veckan. Några dagar senare har landets finanskommitté, som övervakas av statsrådet, Lagt till Bitcoin gruvdrift till en tvättlista över ekonomiska risker som den skulle övervaka. Det var första gången ett sådant högtstående kontor uttalade sig om sektorn.

Efter att ha citerat sin volatilitet avfärdade Kuroda Bitcoin som “knappt används som ett sätt att lösa sig.”

Bitcoin-förespråkare har länge gett upp hoppet om att Bitcoin ska bli ett betalningsmedel – antingen för att köpa dagligvaror och tjänster eller för finansinstitut som löser gränsöverskridande affärer. Bitcoin är för dyrt och långsamt för att vara bekvämt.

I stället anser BTC-förespråkare ledande krypto som en värdebutik, ungefär som guld. Andra mynt, t.ex. XRP, Litecoin och Bitcoin Cash är utformade med betalningar i åtanke; lägre avgifter och snabbare avvecklingstider gör dem mer attraktiva.

Kurodas sista kritik mot Bitcoin är att den stöds av tunn luft. Han kontrasterade Bitcoin med stablecoins – kryptovalutor kopplade till en viss tillgång, ofta US-dollar. Varje USDC, till exempel, är enligt uppgift backas upp av riktiga dollar, och USDT (Tether) är backas upp av 76% av kontanterna och nebulösa “likvida medel”.

Kuroda tillade det stallmynt måste följa regleringsstandarder för att bli ett bekvämt betalningsmedel.

Japan studerar om det ska ge ut sin egen digitala yen. Förra månaden, det startade den första fasen i en årslång undersökning för att avgöra om en centralbanks digitala valuta är rätt väg att gå. De flesta länder gör detsamma, även om endast ett fåtal har utfärdat dem. Japan släpar efter Kina, som för närvarande driver sin egen digitala yuan.Source link