’Jag kommer inte att stå i Crypto’s Way’: Australiens finansminister

I korthet

  • Australiens finansminister har sagt att kryptoinvestering beror på människors eget ansvar och personliga val.
  • Budskapet står i skarp kontrast till andra regeringars och tillsynsmyndigheters ståndpunkter.

Jane Hume, Australiens finansminister, har sa att kryptovalutor kommer att växa som en tillgångsklass, och den australiska regeringen kommer inte att stå i vägen för kryptohandlare.

”Jag skulle vilja göra något klart: kryptovaluta är inte en modefluga. Det är en tillgångsklass som kommer att växa i betydelse, säger Hume vid Stockbrokers and Financial Advisers Association årliga konferens tidigare i veckan.

”Om du vill investera i Dogecoin kommer jag inte att stå i vägen för dig. Personlig möjlighet och personligt ansvar är två sidor av samma mynt, sade hon.

Dogecoins pris – för närvarande 0,39 dollar – har ökat med cirka 7% under det senaste dygnet men har också sjunkit med nästan 20% under den senaste veckan. Teslas VD Elon Musk har i stor utsträckning krediterats för att ha pressat Dogecoin in i mainstream med sina tweets. Forskning publicerad i februari av Blockchain Research Lab visade Musks tweets har tidigare pumpat upp Dogecoin med 19%.

Mitt i kräver skärpta regler på kryptoindustrin tog Hume tid att avvisa tvivelaktiga ekonomiska råd som finns på sociala medieplattformar som TikTok.

”TikTok-influencer som sprutar Nokia skiljer sig inte så mycket från puben som vill berätta allt om det riktigt bra företaget han just investerat i”, sa hon.

”Detta är inte ekonomisk rådgivning, men som har varit fallet sedan taxichaufförer började ge aktietips är det en oundviklig del av ett finansiellt system.”

Hume tillade att även om professionella investerare kan bli frustrerade över sådana råd, ”vid något tillfälle måste vi låta människor fatta sina egna beslut, det handlar om personligt ansvar och sunt förnuft.”

Humes kommentarer står i skarp kontrast till de hårdare ståndpunkter som antagits av andra regeringar om kryptohandel.

Australien mot världen

I januari i år tog Storbritanniens Financial Conduct Authority (FCA) förbjudna kryptoderivat för privatpersoner.

FCA hävdade att kryptobaserade produkter var ”olämpliga” för detaljhandelskunder på grund av förekomsten av ekonomisk brottslighet, prisvolatilitet, kundernas bristande förståelse och för att de saknar tillförlitliga värderingar.

”Detta förbud återspeglar hur allvarligt vi ser på potentiell skada för detaljhandelns konsumenter i dessa produkter”, säger tillfällig verkställande direktör för strategi och konkurrens Sheldon Mills i ett uttalande från oktober.

I Indien – där regeringen har varit fundera på ett förbud på krypto i flera månader – berättade landets finansminister Anurag Thakur Times Now förra månaden att regeringen avser att skydda investerare mot prisvolatilitet.

Igår slog USA en liknande ackord om investerarskydd. SEC-ordförande Gary Gensler sa till FINRA-konferensen 2021 att ”Vi behöver vägregler och en polis på rytmen för att skydda vardagliga investerare.”

”Just nu finns det inte en marknadsregulator kring dessa kryptobörser och därmed finns det verkligen inget skydd kring bedrägeri eller manipulation,” tillade han.

Alla dessa positioner är i sträng olikhet med Australiens vädjan till personligt ansvar, men Hume tillade också att kryptovalutor är föremål för australiska lagar om marknadsuppförande, skatt och KYC, precis som alla andra tillgångsslag. ”Det är inte ett frikort”, sa hon.Source link