IRS riktar sig mot olaglig Bitcoin-handel på Telegram

I korthet

  • Vissa brottslingar använder krypto för att tvätta pengar och fördunkla deras spår.
  • Skattemyndigheten säger att chatter på Telegram kan vara det bästa sättet för vissa brottslingar att flytta runt smutsiga medel.

Internal Services Revenue (IRS) har fått sitt öga på Bitcoin. Och när det gäller ekonomisk brottslighet finns det en sak som den tittar noga på: Telegram.

Enligt IRS är hemliga chattar på Telegram, en sekretessbevarande chattapp som från början till slut krypterar användarnas meddelanden, just nu en av de mest oroande sakerna för brottsbekämpande tjänstemän.

Det är för att peer-to-peer (P2P) -börser som fungerar på den populära appen för snabbmeddelanden kan snabbt och enkelt flytta smutsiga eller stulna medel, berättade specialagent för IRS: s cyberbrottsenhet, Chris Janczewski. Avkryptera.

IRS ägnar idag mycket närmare upp kryptokriminalitet – och den bredare kryptomarknaden i allmänhet. President Joe Bidens administration förra månaden presenterade en ny skatt plan som skulle tvinga företag som bedriver kryptovalutaöverföringar på 10 000 $ eller mer att rapportera dessa transaktioner till IRS.

Och förra veckan, IRS-kommissionär Charles Rettig frågade för uttrycklig kongressmyndighet att reglera kryptovalutor och närmare övervaka och samla in kryptodata. USA: s finansdepartement sa nyligen att ”kryptovaluta redan utgör ett betydande upptäcktproblem genom att underlätta olaglig aktivitet.”

Janczewski, som 2018 hjälpte till byst på en massiv barnporrsida genom att undersöka Bitcoin-transaktioner sa han att han var mindre orolig för potentiell olaglig aktivitet på standardbörser eller till och med myntbytesprotokoll som ShapeShift, som var centrum för en Wall Street Journal pengatvätt undersökning 2018.

”Jag tror inte personligen att dessa [types of exchanges] är lika stora som dessa P2P-börser – handlare baserade i Kina som är kapslade i andra börser, sade han. Han tillade att det ofta finns ett ”nätverk av människor som vill konvertera krypto till fiat.”

Sådana grupper fungerar väldigt lika den populära marknaden LocalBitcoins.com, som annonserar listor med erbjudanden att köpa eller sälja Bitcoin eller andra kryptor. Om det ser attraktivt ut meddelar du helt enkelt köparen / säljaren och affären är klar. Och ingen mellanhand tar ett snitt, vilket är fallet med ett byte – som Coinbase, Kraken eller Binance.

Känd som OTC-affärer, det finns många grupper som dessa på Telegram. Många är hemliga, men om du vet var du ska leta kan de vara lätta att komma åt. Avkryptera hittade erbjudanden om att köpa krypto värt $ 150 000 inom några minuter i appen. (Det är värt att notera att användare som bedriver affärer i appen inte nödvändigtvis är brottslingar – många värdesätter bara integritet eller letar efter bra erbjudanden.)

Janczewski sa att köpare ofta kommer att vara baserade i Kina eller i andra länder med tillgång till börser med mer avslappnade kunskapsregler (KYC). Olagliga medel kan sedan röra sig genom börser och konverteras till fiat bit för bit, eller vice versa.

”De kommer ofta att få heltäckande tillgång till banksystemet”, sa han. ”Du kan flytta 100 miljoner dollar till banken – men de låter dig inte byta 100 miljoner dollar på en börs.”

Stora summor pengar kan flyttas runt: Janczewski hänvisade till a fall förra året där två kinesiska medborgare påstods tvätta 105,5 miljoner dollar i stulen kryptovaluta för den nordkoreanska regeringen. Pengarna betalades påstås ut på kinesiska bankkonton, iTunes-presentkort och användes av minst en amerikanskbörs.

Ironiskt nog, brottslingar som handlar ofta i Bitcoin kan hamna i de mest problem. Detta beror på att Bitcoin, i motsats till vad många tror, ​​är ett transparent kryptovalutanätverk och transaktioner är relativt enkla att spåra på blockchain. Det gör kriminell aktivitet i samband med Bitcoin lätt att följa för brottsbekämpning, vilket nyligen framhållits av The New York Times.Source link