Irans centralbank förbjuder handel med utländskt gruvdrift

I korthet

  • Irans centralbank legaliserade Bitcoin-gruvdrift 2019.
  • Förra året gav det mandat att registrerade gruvarbetare säljer sina intäkter till banken.

Centralbanken i Iran (CBI) har förbjudit handel med Bitcoin och andra kryptovalutor som utvinns utanför landet, enligt en rapport från nyhetsbutiken Iran International.

Vid första anblicken är flytten en formalitet, eftersom Iran redan effektivt hade förbjudit öppen handel med kryptovaluta. Det kan emellertid signalera avsikten för iranska tillsynsmyndigheter att motverka avlägsnande av kapital från landet.

Olje- och naturgasfyndigheter gör Bitcoin-gruvdrift i Iran med mycket energi relativt billigt och lukrativt. Sedan legaliseringen av kryptovalutautvinning (men inte handeln) 2019 har Iran sett ut för att reglera industrin till dess fördel.

I oktober förra året, när Iran såg för att förhindra förlamande amerikanska sanktioner som initierades under Trump-administrationen, gav Centralbanken mandat att registrerade Bitcion-gruvarbetare inom Iran säljer de brytade tokens till CBI. Flyttet gav landet ett alternativt sätt att betala för import som kringgick begränsningar i utländsk valuta.

Denna veckas förbud kommer med några uppenbara logistiska hinder, till exempel hur man säkerställer att ”utländska” BTC stannar utanför Iran.

Advokat Fatemah Fannizadeh föreslog att verkställbarhet bland enskilda innehavare kanske inte är målet.

”Jag tror inte att det kommer att tillämpas på individnivå”, twittrade hon. ”Börsplattformar kan i princip inte fungera. Men istället för ett fullständigt förbud tillåter det banker och valutakontor att använda iransk krypto för internationella överföringar. ”

Den sista delen är nyckeln, eftersom Iran är ett av få länder som är utestängda från SWIFT, ett internationellt nätverk för överföring av pengar. De andra är Kuba, Nordkorea, Syrien, Sudan och Krimregionen i Ukraina.

”Detta betyder bara att Iran vill exportera iranska mynt mer aggressivt, uppmuntra gruvdrift och motverka kapitalflykt inför en deprecierande Rial,” skrev Fannizadeh.

Rialen förlorade 80% av sitt värde mot dollarn mellan januari 2017 och januari 2021. Under samma tidsperiod ökade Bitcoins värde med över 3 800%.

Source link