Indiens centralbank fördubblar sin antikrypto-inställning

I korthet

  • Reservbanken i Indien sa att dess nyligen återkallande av ett rättsligt ogiltigt meddelande inte betyder att banken inte längre är kritisk mot kryptovalutor.
  • Den har förmedlat sina bekymmer till regeringen.

Guvernören för Indiens reservbank sa idag att banken fortsätter att upprätthålla sin kritiska hållning mot kryptovalutor, och att dess nyligen återkallande av ett förbud från 2018 bara var lite laglig hushållning.

”Det finns ingen förändring i RBI: s ståndpunkt,” sade guvernör Shaktikanta Das vid en online-presskonferens, som rapporterats av Bloomberg. Centralbanken har fortfarande ”stora bekymmer kring kryptovaluta”, tillade han.

Den 31 maj drog RBI officiellt tillbaka en cirkulär från 2018 som sa att banker inte kunde hantera ”någon enskild eller affärsenhet som hanterar eller avvecklar virtuella valutor.”

Trots att detta förbud upphävdes av högsta domstolen i mars 2020 fortsatte kommersiella banker att anföra det som en anledning till att vägra att betjäna kryptoföretag, berättade indiska kryptotjänare. Avkryptera.

”Vi var tvungna att sätta rekordet”, sade guvernör Das. ”Det specifika cirkuläret om RBI har avsatts. Därför är det inte korrekt att hänvisa till det cirkuläret. ”

Chefer berättade Avkryptera på måndag att RBI: s beslut att återkalla cirkulärmeddelandet 2018 sannolikt inte kommer att övertyga större banker att arbeta med dem. ”Flera bankchefer har sagt till mig att de inte tillåter krypto enligt deras interna efterlevnadspolicy – inte på grund av RBI”, berättade Zakhil Suresh, grundare av kryptohandelssimulatorn SuperStox. Avkryptera.

Förra fredagen hotade flera börser att ta RBI till Högsta domstolen efter att det visade sig att RBI informellt informerade banker att skära band med kryptoföretag tidigare i maj.

RBI har länge kritiserat kryptovalutor för att potentiellt orsaka ”finansiell instabilitet” – en oro som banken aldrig har förklarat helt – och även för att underlätta penningtvätt.

Guvernör Das sa också att RBI har förmedlat sina bekymmer över krypto till den indiska regeringen.

Den indiska regeringen var planerad att införa en kryptoväkning för att skydda investerare från volatilitet den 8 april, den sista dagen av parlamentets session i Indien. Men det hände inte, eftersom parlamentet avbröts den 25 mars för att rymma för statsval.

Regeringen har inte gett några tydliga tips om vad den kryptoräkningen skulle innebära. Förslaget till lagförslag kommer sannolikt att införas i parlamentets monsun session, som börjar nästa månad.Source link